Évtizedekkel később is szívbetegséget okozhat az alattomos kór: így vedd észre, és kezeld időben

A kullancscsípés veszélyeire hívja fel a figyelmet a szakember.

GettyImages-1289080738

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ízületi, szív- és idegrendszeri problémák jelentkezhetnek az időben fel nem ismert Lyme-kór miatt. A későn diagnosztizált betegség a belső szerveket is érintő, súlyos szövődményekkel járhat. 

A fertőzött kullancs csípése után ugyanis nem mindenkinél jelenik meg a jellegzetes, ovális alakú Lyme-folt, az esetek 30 százalékában pedig egyszerűen nem vesszük észre - mondja dr. Kovács Anikó.

Évtizedekkel később is szívbetegséget okozhat a Lyme-kór 

Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika szakorvosa kiemelte: az időben felismert bőrtünet alapján felállított diagnózis után célzott, 3-4 hetes antibiotikumterápiával jól kezelhető a betegség.

GettyImages-1404334863
Fotó: SimpleImages / Getty Images Hungary

A körkörösen terjedő, ovális bőrelváltozás leggyakrabban 1-2 héttel a csípést követően alakul ki, átmérője eléri vagy meghaladja az 5 centimétert. Megjelenése a legtöbb esetben Lyme-kórra utal, ezért amennyiben valaki legalább három napig észleli a bőrén, azonnal forduljon háziorvoshoz vagy bőrgyógyász szakorvoshoz - javasolja a szakember.

- A foltok pár hét alatt maguktól eltűnnek, így a betegség észrevétlen marad, majd évekkel vagy évtizedekkel később okozhatnak neurológiai, szív- vagy ízületi megbetegedéseket. Ilyenkor a késői szövődmények kialakulása után nagyon nehéz megállapítani az okokat - teszi hozzá dr. Kovács Anikó.

GettyImages-1320285455
Fotó: ProfessionalStudioImages / Getty Images Hungary

A kullancs csípésével terjedő másik súlyos betegség a vírusos agyhártyagyulladás, amely kortól függetlenül mindenkinél kialakulhat. A Lyme-kórral ellentétben itt nem jelennek meg bőrkiütések. A csípést követő 7-14 napban az első tünetekre jellemző a fejfájás és a lázas állapot, majd megjelenik a szédülés, tarkómerevség, ami nehéz nyakmozgatással jár.

- A betegség védőoltással megelőzhető, mely egyéves kortól adható - magyarázza a klinikai szakorvos. Amennyiben ilyen panaszok jelentkeznek, azonnal háziorvoshoz kell fordulni, vagy infektológushoz - teszi hozzá.

A kullancsot kullancskanállal vagy csipesszel óvatosan - lehetőleg minél hamarabb - el kell távolítani. Figyelni kell rá, hogy az ember még véletlenül se nyomja össze a rovar testét, vagy sértse azt meg, ugyanis a kórokozó éppen így tud bekerülni a szervezetbe, majd onnan a véráramba. Ezután le kell fertőtleníteni a bőrfelületet, és 1-2 hétig figyelni, hogy a csípés helyén kialakul-e valamilyen bőrreakció.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Olajat, krémet, hintőport szigorúan tilos a kullancsra kenni, mert ebben az esetben ugyan az állat kimászhat a bőr alól, de mindeközben önkéntelenül bejuttatja a kórokozót a szervezetbe - hívja fel a figyelmet dr. Kovács Anikó. - Szigorúan tilos szteroidtartalmú krémet kenni a Lyme-foltokra, ugyanis azzal csak azt lehet elérni, hogy a tünetek hamarabb elmúlnak, a betegség azonban észrevétlenül megmarad.

A kullancsok leginkább a magasabb fűben és az alacsonyabb bokrokon érzik jól magukat, és onnan kapaszkodnak rá a ruhára és a bőrre. Ezért érdemes minden esetben zárt cipőt, hosszúnadrágot, hosszú ujjú felsőruházatot viselni a kirándulások alkalmával, a hazaérkezést követően pedig javasolt a test alapos átvizsgálása.

Ez a 6 magyarországi megye a legveszélyesebb kullancsok szempontjából 

Magyarország a kullancsok által terjesztett betegségek tekintetében közepesen fertőzött országnak számít Európában, fontos gondolni a védekezésre!

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük