Évtizedekkel később is szívbetegséget okozhat az alattomos kór: így vedd észre, és kezeld időben
A kullancscsípés veszélyeire hívja fel a figyelmet a szakember.

GettyImages-1289080738
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ízületi, szív- és idegrendszeri problémák jelentkezhetnek az időben fel nem ismert Lyme-kór miatt. A későn diagnosztizált betegség a belső szerveket is érintő, súlyos szövődményekkel járhat. 

A fertőzött kullancs csípése után ugyanis nem mindenkinél jelenik meg a jellegzetes, ovális alakú Lyme-folt, az esetek 30 százalékában pedig egyszerűen nem vesszük észre - mondja dr. Kovács Anikó.

Évtizedekkel később is szívbetegséget okozhat a Lyme-kór 

Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika szakorvosa kiemelte: az időben felismert bőrtünet alapján felállított diagnózis után célzott, 3-4 hetes antibiotikumterápiával jól kezelhető a betegség.

GettyImages-1404334863
Fotó: SimpleImages / Getty Images Hungary

A körkörösen terjedő, ovális bőrelváltozás leggyakrabban 1-2 héttel a csípést követően alakul ki, átmérője eléri vagy meghaladja az 5 centimétert. Megjelenése a legtöbb esetben Lyme-kórra utal, ezért amennyiben valaki legalább három napig észleli a bőrén, azonnal forduljon háziorvoshoz vagy bőrgyógyász szakorvoshoz - javasolja a szakember.

- A foltok pár hét alatt maguktól eltűnnek, így a betegség észrevétlen marad, majd évekkel vagy évtizedekkel később okozhatnak neurológiai, szív- vagy ízületi megbetegedéseket. Ilyenkor a késői szövődmények kialakulása után nagyon nehéz megállapítani az okokat - teszi hozzá dr. Kovács Anikó.

GettyImages-1320285455
Fotó: ProfessionalStudioImages / Getty Images Hungary

A kullancs csípésével terjedő másik súlyos betegség a vírusos agyhártyagyulladás, amely kortól függetlenül mindenkinél kialakulhat. A Lyme-kórral ellentétben itt nem jelennek meg bőrkiütések. A csípést követő 7-14 napban az első tünetekre jellemző a fejfájás és a lázas állapot, majd megjelenik a szédülés, tarkómerevség, ami nehéz nyakmozgatással jár.

- A betegség védőoltással megelőzhető, mely egyéves kortól adható - magyarázza a klinikai szakorvos. Amennyiben ilyen panaszok jelentkeznek, azonnal háziorvoshoz kell fordulni, vagy infektológushoz - teszi hozzá.

A kullancsot kullancskanállal vagy csipesszel óvatosan - lehetőleg minél hamarabb - el kell távolítani. Figyelni kell rá, hogy az ember még véletlenül se nyomja össze a rovar testét, vagy sértse azt meg, ugyanis a kórokozó éppen így tud bekerülni a szervezetbe, majd onnan a véráramba. Ezután le kell fertőtleníteni a bőrfelületet, és 1-2 hétig figyelni, hogy a csípés helyén kialakul-e valamilyen bőrreakció.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha kullancs csípett

Házilag elvégezhető tesztünkkel egyetlen vércseppből kiderítheted, hogy fertőzött kullcsancs csípett-e meg.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

- Olajat, krémet, hintőport szigorúan tilos a kullancsra kenni, mert ebben az esetben ugyan az állat kimászhat a bőr alól, de mindeközben önkéntelenül bejuttatja a kórokozót a szervezetbe - hívja fel a figyelmet dr. Kovács Anikó. - Szigorúan tilos szteroidtartalmú krémet kenni a Lyme-foltokra, ugyanis azzal csak azt lehet elérni, hogy a tünetek hamarabb elmúlnak, a betegség azonban észrevétlenül megmarad.

A kullancsok leginkább a magasabb fűben és az alacsonyabb bokrokon érzik jól magukat, és onnan kapaszkodnak rá a ruhára és a bőrre. Ezért érdemes minden esetben zárt cipőt, hosszúnadrágot, hosszú ujjú felsőruházatot viselni a kirándulások alkalmával, a hazaérkezést követően pedig javasolt a test alapos átvizsgálása.

Ez a 6 magyarországi megye a legveszélyesebb kullancsok szempontjából 

Magyarország a kullancsok által terjesztett betegségek tekintetében közepesen fertőzött országnak számít Európában, fontos gondolni a védekezésre!

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük