Ez a 6 magyarországi megye a legveszélyesebb kullancsok szempontjából - Az enyhe tél kedvezett a vérszívóknak
Magyarország a kullancsok által terjesztett betegségek tekintetében közepesen fertőzött országnak számít Európában, fontos gondolni a védekezésre!

kullancs
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már mindenki nagyon várja, hogy igazán beköszöntsön a tavasz, és egyre hosszabb kirándulásokra indulhasson a természetben.

Mielőtt azonban valaki megtervezné a szabadtéri programokat, érdemes tájékozódnia a kullancshelyzetről, hiszen Európában a kullancs által terjesztett betegségek, fertőzések tekintetében Magyarország közepesen fertőzött országnak számít.

Az enyhe tél is kedvez a kullancsoknak

A kullancsok előfordulását tekintve hazánkban Zala, Somogy, Vas, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megye a kiemelten veszélyes zónák, de az ország más régióiban is fontos az elővigyázatosság, hiszen mára már kertjeinkbe, városi parkjainkba is beköltöztek a kullancsok. Az elmúlt évek enyhe téli időjárása kimondottan kedvezett a kullancsok áttelelésének, így akár egész évben nagyobb valószínűséggel találkozhatunk ezekkel a kellemetlen kis vérszívókkal.

A közönséges kullancs csípése általában nem veszélyes, de ha az élősködő fertőzött volt, már komolyabb gondot jelent, többféle betegséget, például Lyme-kórt vagy FSME-vírus okozta agyvelőgyulladást - kullancsencephalitist - okozhat.

Eleinte megfázáshoz hasonlító tünetek

A kullancsencephalitis Közép-Európában a legelterjedtebb kullancsok által terjesztett vírusos megbetegedés, amelyet az FSME-vírus okoz. Az FSME-vírus által okozott agyvelőgyulladás sem vírus elleni gyógyszerrel, sem antibiotikummal nem gyógyítható, viszont léteznek ellene védőoltások.

A kullancsfertőzés okozta betegség kezdeti fázisában a tünetek nagyon hasonlóak a megfázásos tünetekhez, ezért ajánlott körültekintően eljárni, és a védekezésre, illetve a kullancsencephalitis megelőzésére is gondolni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha kullancs csípett

Házilag elvégezhető tesztünkkel egyetlen vércseppből kiderítheted, hogy fertőzött kullcsancs csípett-e meg.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A zárt cipő hosszú szárú zoknival, a világos öltözet - melyen hamarabb észrevehető az éppen mászó kullancs - és a kullancs elleni spray-k használata segíthet abban, hogy a kis vérszívók inkább elkerüljenek minket, de a kullancsok által hordozott egyes fertőzések ellen hatékony segítség lehet a védőoltás is.

Bár a Lyme-kór ellen nincs, az FSME-vírus ellen már évtizedek óta léteznek olyan védőoltások, amelyekkel az általa okozott vírusos agyvelőgyulladás és agyhártyagyulladás is megelőzhető. Ideális a kora tavasszal megkezdett oltásrend, így akár egy hónapon belül védettséget lehet szerezni az FSME-vírus ellen.

A leggyakoribb rovarcsípések képeken

Olykor nehéz megállapítani, hogy milyen csípéssel van dolga az embernek, a főbb jellegzetességeket elsajátítva felkészültebben indulhat neki például a kirándulásnak vagy a nyaralásnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük