Ez a 6 magyarországi megye a legveszélyesebb kullancsok szempontjából - Az enyhe tél kedvezett a vérszívóknak

Magyarország a kullancsok által terjesztett betegségek tekintetében közepesen fertőzött országnak számít Európában, fontos gondolni a védekezésre!

kullancs

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Már mindenki nagyon várja, hogy igazán beköszöntsön a tavasz, és egyre hosszabb kirándulásokra indulhasson a természetben.

Mielőtt azonban valaki megtervezné a szabadtéri programokat, érdemes tájékozódnia a kullancshelyzetről, hiszen Európában a kullancs által terjesztett betegségek, fertőzések tekintetében Magyarország közepesen fertőzött országnak számít.

Az enyhe tél is kedvez a kullancsoknak

A kullancsok előfordulását tekintve hazánkban Zala, Somogy, Vas, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megye a kiemelten veszélyes zónák, de az ország más régióiban is fontos az elővigyázatosság, hiszen mára már kertjeinkbe, városi parkjainkba is beköltöztek a kullancsok. Az elmúlt évek enyhe téli időjárása kimondottan kedvezett a kullancsok áttelelésének, így akár egész évben nagyobb valószínűséggel találkozhatunk ezekkel a kellemetlen kis vérszívókkal.

A közönséges kullancs csípése általában nem veszélyes, de ha az élősködő fertőzött volt, már komolyabb gondot jelent, többféle betegséget, például Lyme-kórt vagy FSME-vírus okozta agyvelőgyulladást - kullancsencephalitist - okozhat.

Eleinte megfázáshoz hasonlító tünetek

A kullancsencephalitis Közép-Európában a legelterjedtebb kullancsok által terjesztett vírusos megbetegedés, amelyet az FSME-vírus okoz. Az FSME-vírus által okozott agyvelőgyulladás sem vírus elleni gyógyszerrel, sem antibiotikummal nem gyógyítható, viszont léteznek ellene védőoltások.

A kullancsfertőzés okozta betegség kezdeti fázisában a tünetek nagyon hasonlóak a megfázásos tünetekhez, ezért ajánlott körültekintően eljárni, és a védekezésre, illetve a kullancsencephalitis megelőzésére is gondolni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A zárt cipő hosszú szárú zoknival, a világos öltözet - melyen hamarabb észrevehető az éppen mászó kullancs - és a kullancs elleni spray-k használata segíthet abban, hogy a kis vérszívók inkább elkerüljenek minket, de a kullancsok által hordozott egyes fertőzések ellen hatékony segítség lehet a védőoltás is.

Bár a Lyme-kór ellen nincs, az FSME-vírus ellen már évtizedek óta léteznek olyan védőoltások, amelyekkel az általa okozott vírusos agyvelőgyulladás és agyhártyagyulladás is megelőzhető. Ideális a kora tavasszal megkezdett oltásrend, így akár egy hónapon belül védettséget lehet szerezni az FSME-vírus ellen.

A leggyakoribb rovarcsípések képeken

Olykor nehéz megállapítani, hogy milyen csípéssel van dolga az embernek, a főbb jellegzetességeket elsajátítva felkészültebben indulhat neki például a kirándulásnak vagy a nyaralásnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük