A 4 legütősebb lúgosító táplálék

Ha el akarod kerülni szervezeted elsavasodását, nem mindegy, mit eszel. Ismerd meg a legjobb lúgosítókat!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szervezetedben zajló kémiai folyamatok megfelelő körülményeket kívánnak meg. Ehhez a sejtek és a sejtek közötti folyadékok pH-értékének rendben kell lennie. Amennyiben tested sav-bázis egyensúlya felborul, idővel komoly betegségekkel kell szembenézned. A visszatérő gombás fertőzések, a migrén, de akár a daganatos megbetegedések kialakulása is összefüggésbe hozható a szervezet elsavasodásával. Nem mindegy, mit eszel, bizonyos táplálékok ugyanis segítenek a lúgosításban, és helyreállítják az egyensúlyt.

Burgonya - a lúgos gumó

A szabadföldi növény a természet igazi csodája. C-vitaminban és B-vitaminokban gazdag, emellett ásványi anyagokat, ballasztanyagokat és növényi fehérjéket tartalmaz, melyeket a szervezet anyagcseréje különösen jól tud hasznosítani.

Héjában - kíméletesen - megfőzve keveset veszít egészséges anyagaiból. A burgonyát számtalan változatban elkészítheted, és a bázisorientált konyha tökéletes alapja lehet.

Megszokott ételeidet vizsgáld át, és gondolkodj el rajta, hol helyettesíthetnél burgonyával más köreteket - mint a főtt tészta, a fényezett rizs, a kenyér vagy más tésztafélék. Mindegy, hogy héjában főtt vagy sült burgonya, saláta, leves vagy felfújt - szerepeljen gyakran az étrendedben. Csodálatos bázisos leves a klasszikus burgonyaleves, mely lisztes burgonyából párolt hagymával, petrezselyemmel, jó sok sárgarépával, póréhagymával és zellergumóval készül.

Fűszernövények - lúgos, ízletes, egészséges

Akár metélőhagyma, petrezselyem, kapor, kakukkfű vagy rozmaring, akár bazsalikom, menta, turbolya, oregánó vagy majoránna, a fűszernövények egytől egyig egészségesek és ízletesek.

A bázisos konyhában gondoskodnak az ásványianyag- és vitaminbevitelről, összetevőiktől függően segítséget nyújtanak mindenféle panaszra, és garantálják az ételek ízének változatosságát. Rendezz be az ablakpárkányon, az erkélyen vagy a kertben egy kis fűszernövényes sarkot! A növények gondozásának öröme mellett így a friss hozzávalókról is gondoskodsz a konyhában.

Levek - lúgos élvezet

A frissen facsart zöldség- és gyümölcslevek, illetve az úgynevezett direkt levek fontos összetevői a bázisos táplálkozásnak. Sok vitamint, ásványi és ballasztanyagot tartalmaznak - feltéve, hogy nem hőkezelték őket, és erős szűréssel nem távolították el értékes ballasztanyagaikat.

A levek vásárlásánál ügyelj az adalékanyagaikra. Ha a csomagoláson gyümölcsnektár felirat szerepel, gyakran kevés gyümölcsöt és sok cukrot - akár 20%-ot -, illetve vizet tartalmaz. A sav-bázis egyensúly szempontjából kedvezőbbek a cukor hozzáadása nélkül készült zöldséglevek.

A multivitamin-levek többnyire különböző koncentrátumokból állnak. Nézd meg a címkén a hozzáadott cukorra és egyéb anyagokra vonatkozó adatokat. Általában ajánlott ezeket a leveket szénsavmentes ásványvízzel vagy csapvízzel hígítva inni, hogy a nagy koncentráció ne befolyásolja hátrányosan a folyadékmérleget, és elősegítsd a gyümölcs- és zöldséglevek emészthetőségét.

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Néhány csírafajta

A csírák változatosságot és frissességet jelentenek az étkezésben. Mivel ezek a kis erőcsodák és vitaminbombák ballasztanyagokat, cukrot és nehezen oldódó keményítőt tartalmaznak, a sav-bázis egyensúly szempontjából különösen ajánlhatók.

Hajdina

A hajdina gazdag keményítőben, fehérjében, B-vitaminokban és niacinban - mely természetes koleszterinszint-szabályozó anyagnak tekinthető. Káliumot, magnéziumot és vasat is tartalmaz. A csírák sok nyákot választanak ki, ezért fogyasztás előtt gyakran át kell öblíteni őket.

Lucerna

A csírák királynőjének gyakori fogyasztása nagyon jót tesz az egészségednek. Bőségesen tartalmaz klorofillt, C-, E- és B-vitaminokat, vasat, kalciumot, magnéziumot, káliumot és szelént.

Lencse

A kis magok gazdagok A-vitaminban, B-vitaminokban és niacinban. A lencse a kálium és a vas mellett értékes növényi fehérjét is tartalmaz. A legjobbak a kisebb szemű lencsék csírái, a nagyok könnyen megpenészednek.

Mangóbab

Ez a szójababféle gazdag A-, E- és B-vitaminokban, ásványi anyagokban, például vasban, káliumban, magnéziumban és kalciumban. Mivel nyersen csekély mértékben természetes mérget tartalmaz, mely hő hatására lebomlik, fogyasztás előtt három percig ajánlott párolni.

Retek

A mag bőven tartalmaz B-vitaminokat, C-vitamint, niacint, valamint ásványi anyagokat, például káliumot, kalciumot, vasat és nátriumot. Fertőtlenítő és gombaölő hatású.

Cikkünk Dr. Eva-Maria Kraske Savtalanítás című könyve alapján készült.

Ajánljuk neked ezt a könyvet, ha érdekel az egészségmegőrzés és a helyes táplálkozás. A savak és bázisok kiegyensúlyozott viszonya egészséget, életerőt és életörömöt eredményez - ezzel a tanácsadó könyvvel a savtalanítás igazi élvezet lesz. Önellenőrzéssel megtanulhatod felismerni a túlsavasodást, amit a nyolc napos táplálkozási program, továbbá a test és lélek kúrája ismét egyensúlyba hoz.

Kiadja Holló és Társa.
Ára 1832 forint.
A könyvről itt olvashatsz bővebben.

OLVASD EL EZT IS!

no tanul
  • tanulás
  • táplálkozás

Ezeket edd vizsgaidőszakban!

Ezt is szeretjük