A 16 legjobb lúgosító táplálék
Nem tudod, milyen ételekkel állíthatod helyre sav-bázis egyensúlyodat?
- Horváth Eszter
- 2013.07.13.
Dia
Spárga
A benne lévő asparagine nevű lúgnak köszönhetően a spárga fogyasztásával hatékonyan állíthatod helyre tested sav-bázis egyensúlyát. Ezen túlmenően a zöldség remek vizelethajtó és méregtelenítő tulajdonsággal is bír.Kapcsolódó cikk:
A 4 leghatékonyabb zöldség elsavasodás ellen »
Dia
Spenót
A spenót ez egyik leghatékonyabb lúgosító zöldség. A benne lévő oxálsav emésztésserkentő hatású, a folsav pedig nélkülözhetetlen a vérképzéshez. B-vitamin tartalmának köszönhetően gyorsítja szervezeted anyagcsere-folyamatait is.
Kapcsolódó cikk:
Így fogyaszd a spenótot ínyvérzés, gyomorfekély és vérszegénység ellen! »
Dia
Kapor
A kapor nem csupán egészséges, de nagyon ízletes is. A bázisos konyhában gondoskodik az ásványianyag-bevitelről, és izgalmas aromát ad az ételeknek.
Dia
Brokkoli
Tudományos kutatások szerint a brokkoli fogyasztásának köszönhetően a szervezet sejtjeiben lúg raktározódik el. Emiatt pedig hosszú távon a brokkoli lehet az egyik legjobb megoldás a sav-bázis egyensúly helyreállítására.
Kapcsolódó kvíz:
A leggyakoribb tévhitek a sav-bázis egyensúlyról »
Dia
Méz
Az aranyló csodaszer az enyhén lúgosító táplálékok közé sorolható. Rendszeres fogyasztása erősen ajánlott, hiszen többek között baktériumölő, gyomornyugtató és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is bír.
Dia
Cékla
A rubinvörös cékla rendkívül erős lúgosító hatással bír, ugyanakkor – káliumtartalma miatt – rendszeres fogyasztásával serkentheted szervezeted fizikai és szellemi teljesítőképességét is.
Kapcsolódó cikk:
A cékla 3 áldásos egészségügyi hatása »
Dia
Hal
A halfélék a közepesen lúgos élelmiszerek csoportjába tartoznak. Elsősorban a tengeri halak fogyasztása ajánlott, hiszen ezek tekinthetők a legbiztosabb omega-3 zsírsav forrásnak.
Dia
Burgonya
A szabadföldi növény a természet igazi csodája. Különleges bázisos étel a klasszikus burgonyaleves, mely lisztes burgonyából, párolt hagymából, sok sárgarépából, póréhagymából és zellergumóból készül.
Dia
Ananász
A zamatos déli gyümölcsben található bromélia nevű enzim segít a szervezetnek a fehérjék megemésztésében, elősegíti a vér sav-lúg egyensúlyát, illetve javítja a hasnyálmirigy, az epe, a máj és a vastagbél működését.
Dia
Bazsalikom
A fűszerek nem maradhatnak ki a bázisos konyhából sem. Az ásványi anyag bevitel és a kellemes ízek szempontjából egyaránt fontosak az olyan lúgosító fűszerek, mint a bazsalikom.
Dia
Szőlő
Az ősz legkedvesebb gyümölcse enyhén lúgosító hatású, a belőle készült mazsola azonban igen hatásosan veszi fel a harcot a túlzott elsavasodás ellen.
Kapcsolódó cikk:
A 10 legfinomabb lúgosító táplálék »
Dia
Citrom
Habár a citromnak savas az íze, az emésztés során mégis lúgos kémhatást idéz elő szervezetedben, ezért a sav-bázis egyensúlyod szempontjából rendkívül egészséges.
Kapcsolódó cikk:
A 3 legerősebb lúgosító étel, amiről nem is gondolnád »
Dia
Cukkini
A cukkini nélkülözhetetlen összetevője a bázisos konyhának. Ebédre, illetve vacsorára is egyaránt fogyaszthatod.
Kapcsolódó cikk:
A 7 legerősebb tavaszi lúgosító »
Dia
Olívaolaj
Szerelkezz fel extra szűz olívaolajjal és hidegen sajtolt lenmagolajjal. Főzz ezekkel, semmiképpen ne állati zsiradékkal!
Kapcsolódó cikk:
Így használd az olívaolajat! »
Dia
Banán
Elsősorban a zöldségek rendelkeznek erős lúgosító hatással, ám a gyümölcsök között is akad néhány, mely segíthet a sav-bázis egyensúly helyreállításában. Ilyen például a banán.
Dia
Uborka
Az uborka kiemelten lúgosító hatású növény, segít helyreállítani a szervezet pH-értékét. Ajánlott egész éven át fogyasztanod akár nyersen, akár salátaként.
Kapcsolódó cikk:
Az uborka 3 áldásos egészségügyi hatása »
Dia
Petrezselyem
A gyakran használt zöld fűszernövény nélkülözhetetlen, ha lúgosítani akarsz. Rendezz be az ablakpárkányon, az erkélyen vagy a kertben egy kis fűszernövényes sarkot, így a friss hozzávalókról gondoskodsz a konyhában.