Hirtelen fogyás, fáradtság, ízületi fájdalom
A leukémia tünetei és fajtái
A gyermekkori daganatos betegségek 50%-át teszi ki a leukémia. De a felnőtteket sem kíméli a halálos kór!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A szervezetedben keringő vér folyadékból – vérplazmából –, valamint vérsejtekből áll. A vér legfontosabb feladata egyrészt a tápanyagok, az oxigén, valamint a hormonok szállítása a szervezet sejtjeihez. Másrészt pedig a képződött salakanyagokat elszállítja, méregtelenítve ezzel a szervezetet. A vér sejtes elemei a vörös csontvelőben képződnek.

Ezek a vérsejtek lehetnek fehérvérsejtek, vérlemezkék vagy vörösvértestek. A fehérvérsejtek feladata, hogy megóvják a szervezetet a fertőzésektől, a vörösvérsejteknek köszönhető az oxigénszállítás, a vérlemezkék pedig a véralvadásban játszanak fontos szerepet. A leukémia nem más, mint a vérképzőrendszer rosszindulatú daganatos megbetegedése.

A betegség jelei

A leukémia első jelei változatosak lehetnek. A tünetek hátterében az áll, hogy a beteg sejtek nem képesek ellátni a fehérvérsejtek normális működését. Ráadásul a csontvelőben lévő leukémiás sejtek meggátolják egyéb vérsejtek képződését is.

Árulkodó tünetek

  • Hirtelen fogyás.
  • Vérszegénység.
  • Vérzékeny fogíny.
  • Influenzaszerű tünetek.
  • Érzékeny nyirokcsomók.
  • Fáradékonyság, gyengeség.

A leukémia fajtái

A leukémiának elkülönítik egy úgynevezett mieloid, valamint egy limfoid típusát. A betegség besorolása attól függ, hogy a rákos sejtburjánzás a csontvelő mely fehérvérsejtképző sejtjeiből – mieloid, limfoid – indult ki. Ezen kívül a betegségnek létezik egy másik fajta besorolása is, aszerint, hogy a leukémia milyen gyorsan alakul ki. Ez alapján beszélhetünk akut vagy krónikus leukémiáról. A leukémia akut formájánál a sejtosztódás mértéke lassabb, míg a krónikus típus esetén a betegség gyorsabb lefolyású. A két osztályozási szempont szerint négyféle leukémiatípus létezik.

Ezek a következők

  • Akut limfoid leukémia.
  • Akut mieloid leukémia.
  • Krónikus limfoid leukémia.
  • Krónikus mieloid leukémia.

A leukémia minden életkorban előforduló betegség. A húsz évesnél fiatalabbak körében a rákos megbetegedések 50%-át teszi ki. Leggyakrabban az akut limfoid leukémia fordul elő a gyermekeknél. Az akut mieloid típus egyforma gyakorisággal érinti a felnőtteket és a gyermekeket. Ezzel szemben a krónikus limfoid leukémia szinte kizárólag a felnőtteket érinti. A krónikus mieloid leukémia pedig jellemzően a felnőtteket érinti, de ritkán előfordul gyermekeknél is.

A leukémia rizikófaktorai

Veszélyes kémiai anyagok

Bebizonyosodott, hogy a benzollal dolgozó munkások, kutatók körében fokozottabb a betegség kialakulásának kockázata. Ugyanakkor a citotoxikus gyógyszerek is fokozhatják a leukémia megjelenésének veszélyét.

Ionizáló sugárzás

Már jó ideje bizonyított tény, hogy a röntgensugárzás igen komoly kockázati tényező lehet a leukémia kialakulására nézve. Ez természetesen csak azokban az esetekben igazán veszélyes, ha az emberi szervezet rendszeresen ki van téve a röntgensugárzás veszélyeinek.

Genetikai tényezők szerepe

A leukémia alapvetően nem minősül örökletes betegségnek. Ennek ellenére tudományos kutatások bizonyították, hogy nagyobb valószínűséggel alakul ki olyan embereknél, akiknek a családjában már előfordult.

Miből áll a kezelés?

Kemoterápia

Mint a legtöbb rákos megbetegedés esetén, úgy a leukémia kezelése során is igen fontos szerep jut a kemoterápiás kezelésnek. Ez a terápia történhet szájon át szedhető tabletták formájában, illetve intravénás formában is. A kezelés során kombinált szerekkel támadják meg a daganatos sejteket.

Sugárkezelés

A leukémia sugárterápiája történhet célzottan egy szervre, de az egész testre is. Ez utóbbira többnyire akkor van szükség, ha a későbbiekben csontvelő-transzplantációra kerül sor. Ebben az esetben rendkívül fontos a leukémiás sejtek elpusztítása, valamint a sejtes elemek minél alaposabb eltávolítása a csontvelőből.

Csontvelő-átültetés

A beavatkozásnál lényeges, hogy minél közelebbi rokon legyen a csontvelődonor. A beteg szervezete ugyanis az esetek nagy többségében idegennek ismeri fel a beültetett csontvelőt, ennek következtében pedig gyakran annak elpusztítására törekszik. A komplikáció elkerülése végett kínálkozik még egy másik transzplantációs lehetőség, melynek során a beteg saját csontvelője kerül beültetésre. Ilyen esetben a kemoterápiás kezelés azon szakaszában vesznek csontvelőt a betegtől, mikor a leukémia visszafejlődőben van.

Ezt is szeretjük