A "láthatatlan gyilkos" 8,7 millió ember halálát okozta egy év alatt: a kutatókat is meglepte az eredmény
Nap mint nap mikroszkopikus részecskéket lélegzünk be, amik az idők során lerakódnak a tüdőben, és komoly betegségekhez vezetnek.

szmog hatása
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fosszilis anyagok égetéséből származó légszennyezettség okozta a halálesetek egyötödét: 2018-ban összesen 8,7 millió emberét a világban - állapította meg egy részletes elemzés.

Azokban az országokban a legmagasabb a halálozási arány, ahol a legnagyobb mértékű a fosszilis üzemanyagok használata például erőművekben, az otthonokban és a járművekben. Az elemzés szerint az Egyesült Államokban és Európában tíz halálesetből több mint egyet a légszennyezettség okoz, Ázsiában viszont minden harmadik halálesetet. Dél-Amerikában és Afrikában lényegesen alacsonyabbak a halálozási arányok.

A kutatókat is meglepte az eredmény

Az értékek jóval magasabbak a korábban véltnél, és még a tanulmányt készítő kutatókat is meglepte - olvasható a The Guardian brit napilap online kiadásában. Eloise Marais, a University College London kutatója, a tanulmány társszerzője elmondta, először megdöbbentőnek találták az eredményeket, de aztán a szennyezés egyre több és több hatását fedezték fel. - Minél tovább keressük a hatásokat, annál többet találunk - mondta.

GettyImages-1182981825
Fotó: Wilf Doyle / Getty Images Hungary

A halálos áldozatok száma meghaladja a dohányzás miatt és maláriában évente meghaltak együttes számát. A Harvard Egyetem, a Birminghami és a Leicesteri Egyetem, valamint a University College London közreműködésével készült elemzés az Environmental Research című tudományos folyóiratban jelent meg.

A tudósok kapcsolatot találtak a fosszilis üzemanyagok égetéséből származó légszennyezettség és a szívbetegségek, a légúti betegségek és még a látás elvesztése között is. A fosszilis üzemanyagok kibocsátása nélkül a világ népességének várható átlagos élettartama több mint egy évvel megnövekedne, miközben a gazdasági és egészségügyi költségei mintegy 2,9 billió dollárral csökkennének.

2019-ben megváltozott az érték

Az újonnan becsült halálozási értékek jóval magasabbak a korábban végzett hasonló számítások eredményénél. A The Lancet című orvostudományi folyóirat által 2019-ben készített jelentés szerint például 4,2 millió halálesetet okoz évente a porból, az erdőtüzek okozta füstből és a fosszilis üzemanyagok égetéséből származó szennyeződés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az új vizsgálat részletesebben elemzi az erőművek, járművek és egyéb források által kibocsátott koromrészecskék hatását. Ez a PM2,5-ként ismert szállópor a 2,5 mikrométer átmérőjűnél kisebb részecskéket jelenti, tehát mintegy 30-szor kisebb, mint egy átlagos emberi hajszál átmérője. Ezek az apró részecskék belélegezve leülepednek a tüdőben, és változatos egészségügyi problémákat okoznak.

Nem csak a műholdak átlagos becsléseire és felszíni megfigyelésekre alapozták a kutatásukat, a szakértők a NASA által felügyelt, háromdimenziós légkörkémiai modellt is alkalmazták, amely sokkal részletesebb felbontást biztosított, és különbséget tudott tenni a szennyező források között.

GettyImages-1187837084
Fotó: aapsky / Getty Images Hungary

- Ahelyett, hogy az átlagos elterjedést vizsgáltuk volna egy nagy régióban, fel akartuk térképezni, hol van a szennyezés, és hol élnek az emberek, hogy sokkal pontosabban tudhassuk, mit lélegeznek be - mondta Karn Vohra, a Birminghami Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

Képeken a világ egyik legszennyezettebb városa, a kínai Linfen

A hatalmas metropolisz Shanxi tartomány déli területén található, és rendszeresen helyet kap a világ legszennyezettebb településeinek listáján.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük