Van, ahol már fizetni kell a tiszta levegőért: ezek a világ legszennyezettebb levegőjű városai
A légszennyezettség egyre növekvő problémaként van jelen az egész világon.

GettyImages-1207725937
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ENSZ nemrég kiadott jelentéséből kiderül: percenként nagyjából 13-an vesztik életüket olyan betegségben, amely közvetlenül vagy közvetve, de kapcsolatban áll a levegő károsanyag-tartalmának emelkedő mértékével.

A téma kapcsán az Egy Fa, Egy Élet, Egy Jövő nonprofit szervezet összegyűjtötte, mely városok számítanak a legszennyezettebbnek a világon.

1. Delhi, India

India második legnagyobb metropoliszában, a nagyjából 25 millió lakosú Delhiben régóta visszatérő, már-már állandó probléma a légszennyezettség.

2019 novemberében a helyzet odáig fajult, hogy oxigénbárok nyíltak, ahol 4-6 dollárért 15 percnyi adagot lehetett vásárolni a tiszta levegőből.

2. Ulánbátor, Mongólia

Mongólia fővárosában a problémát az okozza, hogy a rendkívül hideg, akár -40 fokot is meghaladó hidegben a szegénynegyedek és a várost körülvevő sátortáborok lakói a számukra legolcsóbb fűtési formával, tehát feldolgozatlan szénnel, fával, műanyaghulladékkal és gumiabronccsal fűtenek, ezzel mérgező füstöt és rengeteg szennyező anyagot juttatva a levegőbe.

3. Dakka, Banglades

Dakka gyakran szerepel a világ legélhetetlenebb városainak listáján, és ennek csak az egyik oka a légszennyezettség. A rossz energia- és vízellátást csak tetézi a szegénység és a közbiztonság hiánya.

4. Szöul, Dél-Korea

Dél-Koreában 2019-ben már rendkívüli parlamenti intézkedéseket hoztak a légszennyezettség visszaszorítására. Szöulban ennek megfelelően rendszeresek a járműhasználatot érő korlátozások, a széntüzelésű erőművek működését időszakosan csökkentik, és az építkezések üteme is lelassult. 

5. Hanoi, Vietnám

Egy 2019-es statisztika szerint Hanoi nagyjából 8 milliós lakosságára közel 5 millió robogó és fél millió autó jut, ez pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a vietnámi főváros levegőjének minősége az egészséges érték alá kerüljön. A tervek szerint a szennyezés csökkentésére 2030-ig a városból végleg kitiltják a motorkerékpárokat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A helyzet Magyarországon

Magyar viszonylatban Miskolc környékén a legrosszabb minőségű a levegő, de Budapesten és Szegeden sem sokkal jobb a helyzet. Egy új kutatás szerint a légszennyezettség nem kevesebb, mint 15%-kal növeli a koronavírusos megbetegedések halálozási rátáját.

Ennek fényében pedig érdemes nemcsak a járványintézkedéseket betartani, hanem megtenni a megfelelő lépéseket a levegő tisztaságának megőrzésére is. A kerékpár vagy a tömegközlekedés használata, esetleg a séta ideális helyettesítője az autóknak, de a zöld területek, fák, növények ápolása, fenntartása szintén óriási segítség lehet.

Ez most a 10 legszennyezettebb város a világon: európai a listavezető

A légzőszervi és szívbetegségek kockázatát is növelő légszennyezettség az ázsiai és afrikai országok településein igazán magas, ám sajnos még az európai városok sem büszkélkedhetnek minden esetben kifogástalan adatokkal.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük