Az ország, ahol ingyenes a tömegközlekedés: mutatjuk Luxemburgot, ami megelőzött mindenkit
Luxemburg egész területén ingyenes a tömegközlekedés, ami a fővárosba ingázóknak is kedvez.

luxemburg közlekedők
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Luxemburgi Nagyhercegség márciusban világelsőként ingyenessé tette a tömegközlekedés használatát az egész ország területén, ezzel egy remek irányt mutatva a világ országai számára.

Az ingyenes közlekedéssel az ország motiváltabbá kívánta tenni a lakosságot abban, hogy az autóikat a közösségi közlekedésre cseréljék, jelentősen csökkentve a közúti torlódásokat, ezzel együtt pedig a légszennyezést is, de a döntés az ingázók és az alacsonyabb jövedelműek számára is kedvező.

Ingyenes közlekedés Luxemburgban

Az ingyenessé tétel közvetlen oka pontosan a sok dugó volt, mivel a főváros lakosságának csaknem négyszerese ingázik luxemburgi munkahelyére, többen a környező országokból is autóba szállnak, ez pedig fenntarthatatlan helyzetet teremtett. A kormány ezért 3,9 milliárd forintnak megfelelő összeget elkülönített a közlekedés fejlesztésére és új parkolóhelyek létesítésére a határok mentén. 

Luxemburg egyébként évről évre Európa leggazdagabb országa az egy főre jutó bruttó hazai termék, a GDP és az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás, az AIC alapján is.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük