A magyarok közel fele allergiás valamire: ezektől a tünetektől szenvednek a legtöbben

Egy új kutatás szerint a magyaroknak közel a fele allergiás valamire, a felmérésből az is kiderült, hogy melyek a leggyakoribb tünetek hazánkban.

GettyImages-1187714720

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden második magyar allergiás valamire, a pollenallergia tízből három lakost érint - mutatják a Sterimar friss, reprezentatív felmérésének* adatai. A pollenallergiások leginkább (76%) nyáron szenvednek: 64%-uk életét az orrfolyás, 60%-ukét pedig a szemviszketés, könnyezés, vörös szem nehezíti meg.

Nagyjából minden ötödik allergiás kapkod a tünetek megjelenésekor, és olyan orrspray-hez nyúl, amely egyáltalán nem az allergia kezelésére való, és hosszú távon árthat is. Tízből négy érintett készül előre, és konzultál orvossal, harmaduk pedig egyáltalán nem védekezik a pollenek ellen, hanem megtanul együtt élni a tünetekkel.

A magyarok 49%-a saját bevallása szerint allergiás valamire: a lakosság 11%-a kizárólag különböző virágporokra, hozzávetőlegesen minden ötödik honfitársunk pedig a pollenek mellett másra is allergiás - derül ki a Sterimar reprezentatív kutatásából, amelyet 1292 fő megkérdezésével az Opinio Kft. végzett számukra 2023 júliusában.

A leggyakoribb allergiás tünetek Magyarországon

Az érintettek 90%-ának a mindennapjaira is hatással van a pollenallergia valamilyen módon.

Sterimar1 (1)
  • A felmérésben résztvevők válaszai alapján az orrfolyás a leggyakoribb tünet, 64%-ukat érinti.
  • Szemviszketésre, könnyezésre és vörös szemre tízből hatan panaszkodtak.
  • A bedugult, viszkető orr minden második pollenallergiás életét nehezíti meg, és körülbelül ennyien szenvednek az akár több percig eltartó tüsszentési rohamok miatt is.
  • 29%-uk érez viszketést a szájpadlásán és a torkában, 24%-uk pedig szárazan köhög ilyenkor.
  • Bőrkiütés és ekcéma is jelentkezhet: a különböző virágporokra érzékenyek 17%-a tapasztal bőrtüneteket.

A nyár a legkritikusabb időszak a pollenallergiások számára: 76%-uk ilyenkor szenved különösen. A válaszadók 63%-ának a tavasz, 27%-ának pedig az ősz a legnehezebb, 17%-uk pedig szinte egész évben érez tüneteket.

Sterimar2 (1)

A pollenallergiások harmada nem védekezik a pollenek ellen, hanem megpróbál együtt élni az allergia által okozott tünetekkel. Az ötvenes korosztály védekezik a legtudatosabban, a tünetektől pedig leginkább a huszonévesek szenvednek. Szignifikánsan több fiatalt érint pl. a szemviszketés, könnyezés, vörös szem (72%), a bedugult, viszkető orr (60%) és a viszkető szájpadlás és torok (40%). Leginkább (28%) ők azok, akik kapkodnak, amikor rájuk tör az allergia, és ilyenkor vény nélkül kapható, hatóanyagos orrspray-hez nyúlnak.

- A legtöbb vény nélkül kapható, hatóanyagos orrspray érszűkítő hatással bír, amely eleinte ugyan segít azon, hogy az orr kiduguljon, de 5-7 nap után pont az ellentétes hatást okozza, ráadásul könnyen rá is lehet szokni a használatára, ami árthat is a betegnek - mondta a felmérés eredményei kapcsán dr. Gerencsér Emőke fül-orr-gégész főorvos.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Orvossal a válaszadók 40%-a konzultál, és a felmérés eredményei alapján a pollenallergiások 33%-a alkalmaz allergiára ható szteroidos orrspray-t, antiallergiás szemcseppet, antihisztamin-tablettát. A megelőzés is segíthet. A szakértő javasolja, hogy magas pollenkoncentráció esetén kevesebbet tartózkodjon a szabadban az, aki az akkor épp virágzó növényekre érzékeny, valamint ilyenkor gyakrabban mosson hajat és cseréljen ágyneműt. Mindezt az érintettek 16%-a teszi.

- Allergiaszezonban hatásos lehet akár preventív módon is az orrmosás vagy steril tengervizes orrspray használata is. A mangánnal dúsított tengervizes orrspray-k pedig kifejezetten csökkentik a már meglévő allergiás tüneteket. Ráadásul ezek esetében a rászokás esélye sem áll fenn - javasolja a fül-orr-gégész. A friss felmérés alapján a pollenallergiások pusztán 14%-a tudja, hogy a sós oldatos/steril tengervizes orrspray kimossa az orrból az allergéneket, így például a virágport is, és nagyjából ennyien alkalmazzák allergiaszezonban.

Sterimar3 (1)

*A kutatásról: A felmérés 1292 fő megkérdezésével készült 2023 júliusában, amely reprezentatív a magyarországi 16-59 éves okostelefonnal rendelkezőkre kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint. A kutatást a Sterimar hazai forgalmazója, a Pharmanext megbízásából az Opinio Institue Kft. készítette.

Olvass tovább: 4 egészséges táplálék, ami sokaknál komoly kellemetlenségeket okozhat

A parlagfűre allergiásoknál nem csak légúti panaszok jelentkezhetnek.

(Cikken belüli képek forrása: Pharmanext Kft., borító- és ajánlóképek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük