Erőteljesen álmosítanak ezek a vény nélküli gyógyszerek - Nehéz ébredést is okozhat a probléma

Az allergia, illetve a kezelésére használt készítmények is okozhatják a fáradtságérzetet.

GettyImages-1301956808
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem biztos, hogy a tavaszi fáradtság az oka, ha valaki reggelenként nehezebben ébred, és napközben is küzd az álmosság ellen.

Megeshet, hogy a szénanátha mellékhatásától szenved. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, mit lehet tenni ilyen esetben.

Allergiás tünetek és fáradtság 

Egyáltalán nem ritka, hogy a szénanáthás betegek erős fáradtságérzetről, a koncentrálóképesség csökkenéséről számolnak be. Ennek több oka is lehet. A leggyakoribb, hogy az allergia kezelése nem megfelelő. Ilyenkor a tünetek vagy nem is csökkennek, vagy javulnak ugyan, de nem szűnnek meg teljesen. 

Az éjszakai orrdugulás és tüsszögési rohamok miatt a beteg nem tudja magát kipihenni. Ha ez az állapot huzamosabb ideig fennáll, egyre fáradtabb lesz. Ha figyelembe vesszük, hogy egy-egy allergén növény pollenszórása akár hónapokig is tarthat, ez nagy megpróbáltatást jelent a betegeknek. 

Ezeket érdemes megtenni a pihentető alvásért

Ha az érintett még nem kezelteti a tüneteket, de sejti, hogy szénanátha miatt jelentkezik a tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szem- és orrviszketés, akkor először azt kell megtudnia, hogy pontosan mi okozza a tüneteket. Ennek érdekében az allergológus egy részletes beszélgetést követően vérvizsgálatot fog végeztetni.

Ha valaki recept nélkül kapható szerekkel kezeli az allergiáját, lehet, hogy nem a megfelelő gyógyszert szedi. Az első generációs antihisztamin-készítmények gyakran okoznak álmosságot. A második vagy harmadik generációsoknál ez már nem jellemző, nagyon fontos viszont, hogy ezek a tabletták hatóanyagukban különböznek. Úgy kell megválasztani a megfelelőt, hogy tudjuk, mi a tünetek okozója, és mi a legerősebb panasz. Kivizsgálást követően allergológus tud megfelelő gyógyszert javasolni.

Az is lehet, hogy mint érintett a korábbi években már túlesett valaki a kivizsgáláson, és kapott személyre szabott kezelést, de most mégis egyre fáradtabb, mert a tünetek éjszaka jelentkeznek. Dr. Moric Krisztina hangsúlyozza, hogy valóban előfordulhat, hogy a korábban hatásos kezelés már nem válik be. Lehet, hogy erősebb a pollenszezon, magasabb a pollenszám, több stressz éri az embert, ami rontja a tüneteket, vagy előfordulhat, hogy újabb allergia jelent meg a régi mellett. Ezért szükséges évente konzultálni a kezelőorvossal, hogy az aktuális állapotnak megfelelő készítményeket kapja.

A szénanátha alkalmazkodást is kíván az allergiás személy részéről. Ha magas a pollenkoncentráció, de az érintett több időt tölt a szabadban, ha nem mos este hajat, és éjszaka a párnáról a polleneket lélegzi be, ha a szabadban tereget, és a ruhára ragadnak a pollenek, nem a kora reggeli órákban - amikor alacsonyabb a pollenkoncentráció -szellőztet, a tünetek erősödni fognak, éjjel rosszabbul alhat. Amennyiben valaki úgy érzi, erre nem tud mind figyelni, pedig szerepe lehet abban, hogy a tünetei erősödnek és nem jól alszik, vagy a gyógyszerek hatását nem érzi kielégítőnek, érdemes az allergénspecifikus immunterápiáról érdeklődni az orvosánál.

A cikk az ajánló után folytatódik

Más is lehet a héttérben, ha az ember orrdugulás miatt nem alszik jól. Orrdugulást nemcsak szénanátha, hanem többek közt bizonyos gyógyszerek szedése, orrpolip vagy orrsövényferdülés, krónikus orrmelléküreg-gyulladás is kiválthat. Ezekre az elváltozásokra fül-orr-gégészeti vizsgálat során fény derülhet. 

Ezek a vény nélküli készítmények megemelhetik a vérnyomást

Megfázás és allergia esetén sokan a legkülönfélébb vény nélkül kapható készítményeket próbálják ki, hogy enyhüljenek a panaszaik. Azonban ezekkel sem érdemes túlzásba esni, azoknak pedig különösen vigyázniuk kell, akik krónikus betegségekkel élnek, illetve rendszeresen gyógyszert szednek. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük