Súlyos bélbetegséghez vezethetnek ezek a gyógyszerek: óvatosan kell bánni velük

A gyógyszereknek megvannak a maguk mellékhatásai, mindenképp csak indokolt esetben érdemes alkalmazni őket.

Gyógyszerek és gyulladásos bélbetegség
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyakori gyógyszerhasználat mellékhatásokkal jár. A készítmények különösképpen megviselhetik az emésztőrendszert. Az antibiotikumok, bár nélkülözhetetlenek egyes bakteriális eredetű fertőzések gyógyításakor, köztudottan károsítják a bélflórát is. 

Nemrég egy kutatás arra a megállapításra jutott, hogy az antibiotikumok rendszeres alkalmazása fokozza a gyulladásos bélbetegségek, így például a fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség kockázatát. A szakemberek azonban nem csak ezeket a gyógyszereket hozták már összefüggésbe a kórképekkel. 

Fokozzák a gyulladásos bélbetegség kockázatát

A Gut nevű online folyóiratban 2023 januárjában publikált kutatás szerint a gyakori antibiotikumhasználat 40 százalékkal fokozhatja a gyulladásos bélbetegségek (IBD) kockázatát. A kutatók olyan tízéves, illetve idősebb dán állampolgárok adatait elemezték, akiknél a vizsgálat kezdetekor még nem mutattak ki ide sorolható betegséget. Több mint 6 millió személy szerepelt a kutatásban, a 2000-től 2018-ig tartó vizsgálati időszakban több mint 5,5 millió embernek írtak fel legalább egyszer antibiotikumot. 36 017 fekélyes vastagbélgyulladást és 16 881 Crohn-betegséget diagnosztizáltak.

A szakemberek azt a megállapítást tették, hogy összehasonlítva azokkal, akik nem szedtek antibiotikumot, azoknál, akik legalább egy kúrán átestek, az életkortól függetlenül nagyobb valószínűséggel alakul ki IBD. Ugyanakkor az idősebb kor magasabb kockázatot is jelent. Még kifejezettebb volt a rizikó azoknál, akik legalább öt kör antibiotikumkúrát teljesítettek. A kutatók szerint a betegségek jellemzően a gyógyszerhasználat után 1-2 évvel jelentkeztek. 

Nem csak az antibiotikumokkal kell vigyázni

A vizsgálat megerősíteni látszik azt az elképzelést, hogy a bélflórának fontos szerepe van a gyulladásos bélbetegségekben, illetve arra is ismételten rámutat, hogy az antibiotikumok jelentősen befolyásolják a mikrobiom összetételét. Az antibiotikumok megakadályozzák a mikroorganizmusok növekedését, sőt gyakran el is pusztítják őket. Ám nem válogatnak a szervezet számára hasznos és ártalmas baktériumok között, hozzájárulhatnak a bélflóra egyensúlyának felborulásához. 

Erreolyan tünetek utalhatnak, mint a puffadás, a hányinger, a fáradtság, a rossz lehelet és a hangulatzavarok. Az antibiotikumot kizárólag az orvos által előírt mennyiségben és ideig szabad alkalmazni, és a kúra alatt gondoskodni kell a probiotikumok pótlásáról is. 

Természetesen a betegségek kialakulásában egyéb tényezők is közrejátszhattak, ilyenek például az étrend, illetve más készítmények gyakori használata. A vény nélkül kapható nem szteroid gyulladáscsökkentők túlzott alkalmazását is összefüggésbe hozták már a gyulladásos bélbetegségekkel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kutatási eredmények vegyesek, de a már diagnosztizált betegeknek olykor nem is ajánlják a szedésüket, mert ronthatnak a tüneteiken. Az mindenesetre kijelenthető, hogy ahogyan az antibiotikumokat sem szabad túlzásba vinni, úgy a vény nélkül kapható fájdalom- és lázcsillapítókkal, nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel is vigyázni kell. Ide sorolható az ibuprofen vagy az acetilszalicilsav (aszpirin). 

A Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás is többnyire fiatalon kezdődik, pontos okaik nem tisztázottak. Fájdalommal, emésztési panaszokkal és gyakran felszívódási zavarokkal járnak. Jelenleg még nem gyógyíthatók, ám karbantarthatók, a terápiának általában része a speciális étrend. 

5 hétköznapi ital, amivel nem szabad bevenni a gyógyszereket

Azt már valószínűleg mindenki tudja, hogy alkohollal nem ajánlott bevenni a gyógyszereket. Felmerül viszont a kérdés, hogy minden más, az ember keze ügyébe kerülő alkoholmentes ital megfelel a célra?

5 hétköznapi ital, amivel nem szabad bevenni a gyógyszereket: ronthatják a felszívódásukat

Hiába van éppen valamelyik a kezed ügyében, vízzel érdemes bevenni a gyógyszereket.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük