5 hétköznapi ital, amivel nem szabad bevenni a gyógyszereket: ronthatják a felszívódásukat

Hiába van éppen valamelyik a kezed ügyében, vízzel érdemes bevenni a gyógyszereket.

Gyógyszer bevételéhez nem jó italok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azt már valószínűleg mindenki tudja, hogy alkohollal nem ajánlott bevenni a gyógyszereket. Felmerül viszont a kérdés, hogy minden más, az ember keze ügyébe kerülő alkoholmentes ital megfelel a célra?

A készítmények ütemezése, egymásra gyakorolt hatása mellett az is számíthat, hogy mivel öblíted le őket, sőt arra is léteznek vizsgálatok, hogy a beszedés időpontjának környékén fogyasztott ételek is befolyásolhatják az egyes gyógyszerek hatékonyságát. 

Ezekkel ne vedd be a gyógyszered

 Bizonyos folyadékok, bár a reggeli, ebéd vagy vacsora környékén pont kéznél lehetnek, egyes készítmények felszívódási sebességét, mechanizmusát, hatásfokát megváltoztathatják, így aztán jobb elkerülni őket. Ilyenek például a kávé, a gyümölcslevek és a tej. Egy 2021 júliusában megjelent tanulmány készítői öt, fájdalomcsillapításra, gyulladácsökkentésre, allergiás panaszokra javasolt, vény nélkül kapható készítmény szétesési idejét vizsgálták öt különböző ital, kávé, kóla, narancslé, energiaital és író segítségével.

  A kapott értékeket a kétféle hőmérsékletű (37 és 5 Celsius-fokos) víz esetében tapasztalt szétesési időkkel vetették össze. Az összes vizsgált ital módosította a szétesési időt, igaz, az egyes készítmények esetében más és más mértékben, ugyanakkor a szerzők szerint a kérdéses innivalók nem ajánlhatók víz helyett a gyógyszerek bevételéhez. 

A kávéban található kémiai anyagok, a tanninok több gyógyszer felszívódásába is beavatkozhatnak, így például a triciklikus antidepresszánsokat szedőknek egy óráig a pirula előtt, illetve két óráig utána nem javasolt a kávézás. A tejes italok egyes antibiotikumok bélből való felszívódását akadályozhatják, a hatásfokukat, a fertőzés kezelésének sikerességét is ronthatják, így van ez például a tetraciklin típusú antibiotikumok esetében. A gyümölcslevek közül gondot okozhat a grépfrút- és a narancslé. A grépfrútról megállapították, hogy jó pár gyógyszer felszívódását módosítja, egyes készítmények, például az allergiás tünetek enyhítésére szolgáló tabletták hatását gyengítheti, míg másokét, köztük koleszterincsökkentőkét felerősítheti, ami szintén nem kívánt mellékhatás, és ronthatja a kezelés tervezhetőségét. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A víz mennyisége is számít

Nem véletlen, hogy a különböző kapszulák, tabletták és pirulák lenyeléséhez a vizet ajánlják a szakemberek, gyakran még a betegtájékoztatón is olvasható a javaslat. Vannak, akik ha úgy hozza a szükség, folyadék nélkül is bekapják a gyógyszereket, ez azonban akár azt is eredményezheti, hogy a készítmény súlyosan irritálhatja a nyelőcső vagy a gyomor nyálkahártyáját, sőt bizonyos esetekben azt is megakadályozhatja, hogy kifejtse a kívánt hatását. 

Gyakori hiba még, hogy az érintettek vízzel veszik be ugyan a gyógyszereiket, azonban épp csak 1-2 korttyal. A lenyelendő tablettákhoz legalább 1,5 deciliter víz fogyasztása ajánlott.

Összességében tehát elmondható, hogy az a legbiztosabb, ha az ember egy pohár vízzel öblíti le a gyógyszert, betartva az adagolásra, időzítésre vonatkozó előírásokat. Amennyiben pedig nem biztos benne, hogy mit érdemes kerülnie az adott készítmény szedésekor, a kezelőorvos vagy a gyógyszerész tanácsát kérheti ki. 

Mikor kell bevenni a vitaminokat?

A vitaminok bevételével kapcsolatban többnyire nincsenek kőbe vésett szabályok, azonban néhány dolgot nem árt mérlegelni az ütemezésnél. 

Mikor a legjobb bevenni a vitaminokat? A felszívódásuk hatékonysága múlhat az időzítésen

Ősszel és télen sokan gondoskodnak a vitaminpótlásról, az időzítésre viszont talán már kevesebben gondolnak.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük