Az orvos írja fel őket, de függőséghez vezethetnek: ennél a gyógyszercsoportnál különösen fontos az óvatosság

Az elterjedt altató-, nyugtató- és szorongáscsökkentő szerek rendkívül addiktívak.

gyógyszer
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyógyszerek számos panaszra hozhatnak enyhülést, csillapítják a fájdalmat, segítenek az elalvásban, csökkentik a szorongást - ugyanakkor függőséghez is vezethetnek.

A gyógyszerfüggőségről kevés szó esik, és az érintettek általában kevéssé veszik komolyan a problémát, vagy egyáltalán nem is tudnak róla. Éppen ezért az addikcióval élők számát megbecsülni is nehéz. Különösen a nyugtatószer-függőség gyakori, a készítmények között kiemelt figyelmet kell fordítani a benzodiazepinekre.

Benzodiazepin-függőség

A benzodiazepinek széles körben alkalmazott altató-, nyugtató- és szorongáscsökkentő szerek. Az ide tartozó gyógyszerek vénykötelesek és erősen addiktívak, többnyire csak rövid ideig tartó alkalmazásra, súlyos trauma, pszichés megterhelés esetén írja fel őket a szakember. A közismert benzodiazepinek például a Xanax, a Valium, a Rivotril és a Frontin.

A benzodiazepinek esetében fokozott kockázatot jelent, hogy a betegek nem feltétlenül érzik úgy, hogy vigyázniuk kellene velük, hiszen orvos írta fel őket. A hamis biztonságérzet azt is eredményezheti, hogy kevésbé tartják be a szakember utasításait, így például a dózist vagy az adagolási gyakoriságot, önkényesen emelnek a dózison.

A függőség könnyen és általában észrevétlenül alakul ki, a gyógyszer elhagyásakor szembesülhetnek vele az érintettek. A készítmények hosszú távú alkalmazásakor hozzászokás, vagyis tolerancia alakul ki, tehát a készítmény hatása gyengül, a panaszok csillapításához már nem elegendő a korábbi dózis. Ismét fellépnek a szorongásos tünetek, újra jelentkezik az alvászavar.

Elvonási tünetek

A hozzászokást követően kifejezetten embert próbáló és olykor hosszadalmas a leszokás, kínzó elvonási tünetek nehezíthetik az érintettek mindennapjait. A dóziscsökkentés, leszokás folyamata orvosi felügyeletet igényel. Egyebek mellett a következő megvonási tünetek jelentkezhetnek:

  • alvászavarok,
  • szorongás, depresszió,
  • pánikrohamok,
  • koncentrációzavar,
  • izomgörcsök,
  • fejfájás,
  • fokozott izzadás,
  • heves szívdobogás.

Magasabb fokú addikció esetén a fentieknél is súlyosabb panaszokra lehet számítani, például hallucinációkra vagy görcsrohamokra. Olykor a betegek az öngyilkosságot is fontolgathatják, így nagyon fontos a leszokási folyamat pszichés, lelki támogatása, kísérése is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A benzodiazepinek hosszú távú használatánál csökkennek a kognitív funkciók, romlik az autóvezetési képesség is. Alkalmazásukat összefüggésbe hozták a demencia fokozott kockázatával, azonban a kérdéskörben vegyesek az eredmények. Fontos kihangsúlyozni, hogy a benzodiazepinek esetében a könnyű rászokás miatt különösen oda kell figyelni az orvosi előírások betartására.

10 csodás, hangulatjavító gyógynövény

A hangulatingadozás, a lehangoltság és a stressz fárasztó hatása rendkívül megviseli az embert, ám nem muszáj rögtön nyugtató gyógyszerekhez nyúlni, jobb előbb a természetes megoldásokat áttekinteni.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük