4 gyógyszer, ami mellett létfontosságú a folyadékpótlás - Az időseket még jobban fenyegeti a kiszáradás

Ezek a gyógyszerek befolyásolhatják a szervezet folyadékháztartását.

gyógyszer
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elegendő folyadékfogyasztás kulcsfontosságú az egészség szempontjából, bizonyos gyógyszerek szedése mellett, különösen a nyári melegek beköszöntekor pedig még nagyobb hangsúlyt kell rá fektetni a kiszáradás elkerülése érdekében.

A dehidratáció különösen az idősek és a kisgyermekek számára veszélyes, de minden szervezetet megvisel, hiszen folyadék hiányában a test a normál funkcióit sem képes kellőképpen ellátni. Egyes orvosi készítmények befolyásolhatják a szervezet folyadékháztartását, alkalmazásukkor tehát különös figyelmet kell fordítani a dehidratáció jeleire és a hidratálásra is.

Dehidratáció kockázatát fokozható gyógyszerek

A dehidratáció akkor következhet be, amikor a testből több folyadék távozik, mint amennyit az érintett bevitt, és így zavart szenvedhetnek az alapvető működések. Extrém melegek idején, különösen erőteljes fizikai aktivitás végzésekor minden korosztály ki van téve a kiszáradás veszélyének.

Míg a kisgyermekeknél leginkább a hasmenéssel, hányással járó vírusok növelhetik az esélyét, az idősebbek, akiknek egyébként is kisebb a szervezetükben lévő víz mennyisége, bizonyos gyógyszerek mellékhatása miatt fokozott kockázattal néznek szembe. Mindezt pedig súlyosbítja az a körülmény, hogy gyakran el is feledkeznek a folyadékpótlásról. A következő gyógyszerek esetében mindenképp figyelni kell a megfelelő hidratációra.

Vízhajtók

A vízhajtókhoz többféle, más és más mechanizmusok mentén működő készítmény tartozik, közös jellemzőjük, hogy növelik a kiválasztott vizelet mennyiségét. Szívelégtelenség, vesebetegségek esetén, ödéma csökkentésére alkalmazzák őket többek között, valamint egyes változataikat magas vérnyomással élőknek is felírják. Fontos megjegyezni, hogy a vízhajtót szedő, például szívelégtelenséggel élő páciensek olykor orvosi utasításra a folyadékbevitel csökkentésére kényszerülnek, mivel a testükben felhalmozódó folyadék okozza a panaszaik egy részét. Ők tehát nem léphetik túl az előírt mennyiséget.

Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek

A vérnyomás csökkentésére alkalmazott gyógyszerek között vannak vízhajtók, amelyek az elektrolitok kiválasztását növelik, ezáltal pedig a folyadékkiválasztás mennyiségét is fokozzák. A magas vérnyomás kezelésében használt készítmények gyakran úgy fejtik ki a hatásukat, hogy befolyásolják a víz- és elektrolitháztartást, és fokozott folyadékvesztéshez vezethetnek.

Hashajtók

Székrekedés esetén hatásos segítséget nyújthatnak a hashajtók, amelyekből vény nélküli és vényköteles változatok is elérhetők a gyógyszertárakban. Előfordul, hogy a panasz megelőzésére írják fel őket a szakemberek. Szintén különböző működési elvek szerint dolgozó változataik léteznek, vannak, amelyek lazítják a székletet, mások fokozzák a bélmozgásokat. A hashajtó készítmények is befolyásolják a szervezet folyadékháztartását, növelhetik a dehidratáció kockázatát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kemoterápiás gyógyszerek

A daganatok terápiájában alkalmazott kemoterápiás készítmények gyakori mellékhatása a hányás és a hasmenés. Egy-egy ilyen epizód önmagában még nem vezet dehidratációhoz, ám ha elhúzódik, fennáll a probléma kockázata. A kemoterápia velejárója lehet a lázzal együtt járó fertőzések könnyebb kialakulása is, amely fokozott izzadást okozhat, ami szintén a kiszáradás egyik rizikófaktora. Az érintetteknek bőséges folyadékfogyasztást javasolnak a szakemberek.

Ismerd fel a jeleket!

A folyadékfogyasztás drasztikus emelése általában nem ajánlatos, bizonyos betegségek esetén pedig egyenesen kerülendő. Célravezetőbb egész nap kis mennyiségeket kortyolgatni, mint hirtelen sokat. Amennyiben orvosi utasítás van a folyadékfogyasztás mértékére nézve, minden esetben ahhoz kell igazodni!

A dehidratáció jeleit érdemes figyelni, ezek felnőttkorban a fokozott szomjúság, a ritkább vizelés, a sötétebb színű vizelet, a fáradtság, a zavartság és a fejfájás. A száj, az ajkak és a szemek is szárazabbak lehetnek.

5 hétköznapi ital, amivel nem szabad bevenni a gyógyszereket

Bizonyos folyadékok, bár a reggeli, ebéd vagy vacsora környékén pont kéznél lehetnek, egyes készítmények felszívódási sebességét, mechanizmusát, hatásfokát megváltoztathatják, így aztán jobb elkerülni őket.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük