Idegrendszeri vagy keringési betegség jele is lehet a látáskárosodás: az októl függ a kezelés módja

Sokszor súlyos, nem visszafordítható károsodást okozhatnak a látóideg betegségei.

Látóideg betegségei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szem betegségeinek egy nagy csoportját a látóideg betegségei alkotják. Prof. dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukómaspecialistája a látóideg betegségeinek legfontosabb formáit ismerteti.

A látóideg szerepe az, hogy a szem retinájában a fény hatására keletkező információt az agy felé továbbítsa. A továbbítás során a retinából a látóidegben az agy felé menő idegrostok (axonok) átkapcsolódnak más idegsejtekre, melyek további átkapcsolódások révén hozzák létre az úgynevezett látópálya hátulsó szakaszait.

A látóideg gyakori betegségei

A látóideg különálló megbetegedései gyakoriak. Nemritkán súlyos, sokszor nem visszafordítható, esetenként folyamatosan romló (progresszív) látáskárosodást okoznak. Mivel a háttérben jelentően különböző kóros állapotok húzódnak meg, melyek közül egyesek megelőzhetők vagy korai kezeléssel visszafordíthatók, érdemes megismerni a látóideg betegségeinek gyakori típusait.

látóideg4
Fotó: saginbay / Getty Images Hungary

Gyulladásos látóideg-betegségek

Széles körben leginkább a látóideg gyulladásos betegségei ismertek. Ezek egy része a látóideg körülírt (izolált) gyulladása, melyet például a környező melléküregekről átterjedő gyulladásos fertőzéses betegség hoz létre. A másik nagy csoport a szklerózis multiplex (sclerosis multiplex, SM) betegség részjelensége. SM esetén az egyik oldali látóideg steril gyulladása általában nagyon korai jel, akár az SM legelső tünete is lehet.

Toxikus látóideg-betegségek

A mérgezés (toxikus állapot) okozta látóideg-gyulladások szintén gyakoriak a felnőtt lakosság körében. Egy részüket közismerten mérgező anyagok (például metil-alkohol, nehézfémek, mint a higany) okozzák. Más részük a túlzottan erős dohányzás és alkoholfogyasztás együttesének (úgynevezett dohány-alkohol látóideg-gyulladás) a következménye. Egyes gyógyszerek esetenként okozhatnak toxikus idegkárosodást, beleértve a látóideg-károsodást is. A toxikus látóideg-bántalmak okozta látáskárosodás mértéke nagyban függ attól, hogy milyen toxikus hatás hozta létre a betegséget. A látáskárosodás így érintheti akár a látás egészét, de lehet az éleslátás retinális helyére lokalizált is.

látóideg2
Fotó: simarik / Getty Images Hungary

Mechanikai károsodás okozta látóideg-károsodások

A látóideg mechanikai sérülése a rá nehezedő nyomás (kompresszió) miatt szintén gyakori oka a látóideg károsodásának. Traumás esetekben a látóideg közvetlenül is sérülhet (például éles tárgy vágó hatása miatt), máskor a fej jelentős gyorsulása/lassulása miatt zúzódásos sérülés keletkezik (például gépjárműbaleset). Fontos arról is szólni, hogy a látóideg egy- vagy kétoldali mechanikai károsodását a hipofízis környezetében lévő agyi daganatok, illetve a látóideg hüvelyén keletkező jó- vagy rosszindulatú daganatok nyomása is létrehozhatja. Ilyen esetekben az alapbetegségtől függően a károsodás kicsi, lassan változó vagy súlyos, gyorsabban romló állapot, ami a daganat elhelyezkedésétől függően vagy csak az egyik szemet érinti, vagy mindkét szemen látásromlást okoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Vérkeringési zavar okozta látóideg-károsodások

A vérkeringés zavarai magas vérnyomásban, embolizációval járó szív- és érrendszeri betegségekben gyakran fordulnak elő. Apró embólusok szakadhatnak le a nyaki főverőérről, vagy válhatnak le pitvarremegés (pitvarfibrilláció) miatt a szívből, melyek a szervezet különböző területein a kisebb artériákat elzárhatják. Ezek közé az elzáródások közé tartozik a látóideg ereinek átmeneti vagy végleges elzáródása embólusok által. Ilyenkor a látás hirtelen romlik. Amennyiben az embólus rövid időn belül feloldódik vagy távozik a kisebb méretű erek irányában, a panasz megszűnhet. Más esetekben azonban az idegsejtek pusztulása miatt látótérkiesés vagy az éleslátás végleges megromlása tapasztalható.

Hasonlóképpen a látóideg károsodását okozhatja a retina fő vénáinak elzáródása (trombózisa), és bár ritkábban, de a látóideg súlyos károsodásához vezet a szervezetben keringő zsírszemcsék vagy immumkomplexek okozta retinális érelzáródás is. Az embolizációs látásromlás a beteg számára fontos figyelmeztető jel lehet. Az embóluseredetű kisérelzáródások nagy része ugyanis a tüdőben keletkezik, ami közvetlenül nem okoz panaszt.

látóideg1
Fotó: Ana Maria Serrano / Getty Images Hungary

Amennyiben a gyors látásromlás hátterében artériás embolizáció áll fenn, a szemészeti vizsgálat fényt deríthet arra, hogy a betegnek sürgősen kardiológiai ellátásra, esetleg érsebészeti beavatkozásra van szüksége (még mielőtt hasonló jellegű érelváltozások a szívet vagy az agyat is érintenék). Kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt magasvérnyomás-betegségben az artériák beszűkülnek, ami néhány évtized alatt még embolizáció nélkül is a látóideg fokozatos károsodását okozza. Éppen ezért a kezeletlen (nem megfelelően kezelt) magasvérnyomás-betegség a látóideg károsodásához vezethet.

Zöld hályog (glaukóma)

Zöld hályog esetén a látóidegben futó idegrostok mindenképp károsodnak, hiszen a glaukómát ennek alapján állapítjuk meg - mondja prof. dr. Holló Gábor. A zöld hályog általában évek alatt kialakuló, lassú, vissza nem fordítható, folyamatosan romló (progrediáló) betegség, ami jellegzetes mintázatot mutat. Ebben alapvetően különbözik az összes többi, korábban említett látóideg-bántalomtól. Elsősorban a látóideg szembe belépő szakaszának (a látóidegfőnek) felső és alsó területe károsodik, majd idővel a többi terület fokozatos pusztulása is létrejön. Glaukóma esetén a látótér-károsodás a látóideg-bántalom kialakulásának a következménye.

A sokféle látóideg-betegség korai észlelése és egymástól, valamint a többi szemészeti betegségtől való sikeres elkülönítése nem egyszerű feladat. Hasonlóképpen, a kezelési lehetőségek is eltérnek betegségcsoportonként.

Ételek a jó látásért

Az A-vitamin a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen, a szükségletet általában a jól összeállított étrend fedezi.

Erősíti az immunrendszert, megőrzi az éles látást: 8 egészséges, A-vitaminban gazdag étel

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük