4 gyakori ok a szemfájdalom hátterében: az sem mindegy, pontosan hol jelentkezik

A szemfájás hátterében különböző okok állhatnak, a fájdalom pontos helye is árulkodó lehet.

GettyImages-149600998
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szemfájdalom igen gyakori szemészeti problémának számít. Hátterében állhatnak mind ártalmatlan, de kellemetlen állapotok, mind veszélyes szembetegségek.

Prof. dr. Holló Gábort, a Szemészeti Központ szemész szakorvosát, glaukómaspecialistáját arról kérdeztük, vajon mi minden okozhatja a problémát, és mikor kell komolyabb zavarra gyanakodni.

 A szemfájdalom

Az egyik leggyakoribb szemészeti panasz a szemfájdalom, mely érintheti az egyik vagy mindkét szemet is. A szemfájdalom jellege erősen függ az azt okozó betegségtől. Az érzetet szövegesen leírni nem lehet pontosan, ezért a panaszok alapján az osztályozás nem megbízható, és a szemorvosi vizsgálat általában elkerülhetetlen. Gyakorlati szempontból tekinthetjük úgy, hogy a fájdalom a szem felszínét, illetve a szem “belsejét” érintheti.

GettyImages-1355950942

A szem felszínén keletkező, illetve érezhető fájdalom leggyakoribb okai

Szárazszeműség és szemfelszíngyulladás: az életkor előrehaladtával a könnytermelés csökken, és a megtermelt könny minősége romlik. Ezért a könny gyorsan elpárolog, a szemfelszín pedig szabadon marad, ami fájdalmat okoz. Amennyiben valaki hosszan használ tartósítószerrel konzervált szemcseppet, a tartósítószer sejtkárosító hatása is megjelenik, és a szárazszeműség okozta panaszokat rontja. A sok monitor- és mobiltelefon-használat miatt a szárazszeműség ma már a fiataloknál is probléma, és gyakorisága a fejlett világban meglepően nagy méretet öltött. A beteg kétszemes irritációt, szemvörösséget érez, ami a nap folyamán a felkeléstől az esti órákig egyre romlik, fokozódik. A szem és a szemhéjak érágasak, izgatottak és vörösek.

Az irritáció érzése gyakran vált ki hirtelen erős könnyezést, ami nem a károsodott kis könnysejtekből, hanem a könnymirigyből ered. Nemritkán a könnytermelés csökkenése és a szemfelszín gyulladása a szemhéj mirigyeinek kóros működésével társul. A szemhéjszél gyulladása lehet rozáceás alkat részjelensége is. Korrekt szemorvosi diagnózis alapján sűrű könnypótlás, az irritáló anyagok és külső hatások kiküszöbölése szükséges, a szemhéjszéli gyulladás kezelése és a szemhéj higiénés önkezelésének elsajátítása, esetleg enyhe helyi gyulladáscsökkentő kezelés mellett a panaszok jól uralhatók.

GettyImages-1299984839

Nem megfelelő szemüveg viselése közeli munkához, olvasáshoz: ez a szemfáradásos panaszok egyik gyakori oka. Hatása és az általa okozott tompa fájás, szemhéjszél- és kötőhártya-vörösség gyakran a szárazszeműséggel kombináltan jelentkezik. Megfelelő szemüveggel és a szárazszeműség kezelésével oldható meg ez a probléma.

Idegentest a szemfelszínen: a hirtelen fellépő, és nem gyorsan elmúló, égő, szúró fájdalom, erős könnyezés esetén szemfelszíni idegentestre kell gondolni. A panasz legtöbbször egy szemen lép fel.

Általában a szemfelszínre vagy a szemhéjak belső oldalára került idegentest okozza (például szempilla, homokszem, por, köszörüléskor lepattanó apró fém- vagy rozsdaszemcse). Ha a könnyezés az idegentestet kimossa, a panasz megszűnik. Ha azonban az idegentest a kötőhártyán vagy a szaruhártya felső rétegében rögzül, a panasz nem szűnik meg, sőt fokozódhat is. Ilyen esetben szemorvoshoz kell fordulni, aki szemcseppes érzéstelenítésben eltávolítja az idegentestet, és a szükséges kezelést megadja.

Kötőhártya-gyulladás: szinte nincsen olyan ember, aki ne tapasztalta volna meg életében a kötőhártya gyulladását. Ez jelentkezhet egy szemen és mindkét szemen (egyszerre vagy időeltolódással). A szem vörössé válik, könnyezik, váladékozik, összeragadhat, és olyan érzés kísérheti, mintha idegentest lenne benne. Leggyakrabban baktériumos vagy vírusos fertőzés okozza, de lehet allergiás eredetű is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mivel a fertőzéses eredetű kötőhártya-gyulladás átadható a környezetben lévőknek, a gyulladás okának meghatározására szemorvosi vizsgálat szükséges. Fertőzéses kötőhártya-gyulladás esetén fokozott higiéne, kézmosás és a közösség kerülése elengedhetetlen a gyógyulásig. A bakteriális és vírusos kötőhártya-gyulladás gyakran egy éppen zajló felső légúti fertőzés részeként jelentkezik. Amennyiben a kötőhártya-gyulladás bakteriális eredetű, úgy antibiotikumos szemcseppel orvosolható a probléma, pollenallergia esetén pedig allergiaellenes szemcseppek alkalmazhatók sikerrel.

A szemben, a szem körül és a szem mögött jelentkező szemfájdalom okai

A szemben "mélyen” érzett, a szem körüli csontokban megjelenő, illetve a “szem mögött” jelentkező fájdalom általában komoly betegség jele, és mindenképpen érdemi szemorvosi vizsgálatot igényel. A magas szemnyomás az érintett szemben vagy szemekben okoz tompa, de erős fájdalmat. Ez általában zöld hályog (glaukóma) következtében lép fel.

- Csak egyik (bár kiemelten fontos) típusa a hevenyen kialakuló zárt zugú glaukóma (glaukómás roham), mely azonnali ellátást igényel. Jellemzői a jelentős szemfájdalom, a szem körüli területek fájdalma, az érintett szem vörössége, a látás megromlása, homályossá válása, a fényforrás körül szivárványszínű karika látása, a hányinger, általános gyengeség, elesettség. Ilyen tünetek esetén azonnali szemorvosi vizsgákat szükséges a diagnózis felállításához és a kezelés sürgős megadásához - mondja prof. dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemorvosa, glaukómaspecialistája.

GettyImages-758291775

Gyakran okoz szem körüli fájdalmat a homlok és orrmelléküregek gyulladása. A szem mögött érzett fájdalmak egy részét pedig a rostacsont gyulladása okozza. Ezek elkülönítése a veszélyes szembetegségek okozta hasonló fájdalmaktól a szemorvos feladata. A látóideg gyulladásával járó állapotokban, mint a szklerózis multiplexben, a szem mögötti bizonytalan fájdalom nem ritka, ez szemmozgásra fokozódhat is. A nagy vérnyomáskiugrás a fejfájás mellett a szemekbe sugárzó fájdalmat is eredményezhet. Természetesen a korrekt diagnózis felállítása ilyen panaszok esetében is a hozzáértő szemorvos feladata.

Mire utalhat a vizenyős vagy a sárgás szem?

A szem látványos tünetei betegséget is jelezhetnek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük