6 gyakori ok a lapockák közötti fájdalom mögött - Mély levegővételre fokozódhat a panasz

A lapockák közötti, felső háti fájdalom hátterében sokféle probléma meghúzódhat, fontos az okok felderítése.

felső háti fájdalom

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lapockák közötti és környéki fájdalmat sokan megtapasztalják az életük során. A panasz változatos okokra vezethető vissza, a leggyakoribb az izomhúzódás miatti kellemetlenség, de belső szervi problémák is meghúzódhatnak a háttérben, így mindenképp fontos a kivizsgálás.

Bármi is váltja ki a hát felső részének fájdalmát, idővel a tünet jócskán megnehezítheti a mindennapokat, ezért - valamint a szövődmények elkerülésének érdekében - foglalkozni kell a problémával.

Lapocka környéki fájdalom okai

A hát felső részének fájdalma alatt a bordakosár és a nyak alja között jelentkező panaszt értjük, ide tartozik a 12 háti csigolya, valamint a két lapocka is. A felső háti fájdalom nem olyan gyakori ugyan, mint a krónikus derék- vagy a nyakfájdalom, de az korántsem jelenthető ki, hogy ritka lenne. Bizonyos mozdulatokra, mély belégzésre a kellemetlenség fokozódhat, amitől az érintettek megijedhetnek, de ez önmagában még nem feltétlenül jelenti azt, hogy súlyos probléma áll a háttérben, leginkább annak köszönhető, hogy a belégzéskor táguló bordakosár összeköttetésben áll a háti csigolyákkal.

Rossz testtartás

A mozgásszegény mindennapok, az ülő munkavégzés, illetve a gyakran túlzásba vitt mobiltelefon-használat miatt egyre gyakoribb és többeket érintő gond a rossz, görnyedt testtartás, ami idővel rögződhet is. A gerinc eltérései az ott haladó izmok lefutását is megváltoztatják, bizonyos izmok túlnyúlhatnak, mások pedig rövidülhetnek, jellemző a gyengülésük, így már nem is tudják kellőképp tartani a gerincet. Az előreeső vállak és az előrehelyezett fejtartás miatt nagyobb, a fiziológiástól eltérő terhelés esik a csigolyákra, a porckorongokra, az izmokra és a szalagokra is, ez fájdalomhoz vezethet. A felső háti panaszok mögött gyakran a nyaki gerinc képleteinek elváltozásai keresendők. 

Túlterhelés

A kar és a felsőtest túlzott, a szokásosnál nagyobb terhelése miatt izomhúzódás alakulhat ki. Ez előfordulhat helytelen emelésnél, fej feletti munkavégzés, például festés során, de egy új mozgásforma kipróbálásakor is. Ilyenkor a fájdalom nagyobb területre is kiterjedhet.

Trauma

A különböző balesetek a felső háti szakaszt is érinthetik, a környéken sérülhetnek a csontok, az idegek, a porckorongok, a szalagok és a lágyrészek is. Olykor a fájdalom nem azonnal, hanem 1-2 nap eltéréssel jelentkezik. A csigolyák összeroppanása előrehaladott csontritkulás esetén banális okokból is bekövetkezhet, például egy erőteljesebb köhögés vagy egy hirtelen mozdulat miatt.

Porckorongsérv

A porckorongsérv a derék magasságában és az alsó háti szakaszon a leggyakoribb, de a gerinc bármely részén kialakulhat. A problémát a porckorongok elhasználódása vagy sérülés okozza, a tünetek a sérv irányától, mértékétől függnek, a kitüremkedő rész nyomhat ideget, ekkor a végtagokba kisugárzó fájdalom a jellemző, de jelentkezhet hátfájás is, sőt akár tünetmentes is lehet a betegség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Ízületi gyulladás, porckopás

A hát ízületeit is érintő kórképek szintén kiválthatják a nem múló lapocka környéki fájdalmat, és a mozgást is nehezíthetik. Ide sorolható többek között a porckopás és a sokízületi gyulladás.

Myofascialis fájdalom szindróma

Az izmokat beborító kötőszövetes lemez a fascia, innen is eredeztethető a fájdalom, ami a test bármely pontján kialakulhat. Sokszor sérülés vagy túlhasználás után jelentkezik, de a trauma után jóval elhúzódhat, pontos okai nem mindig derülnek ki.

Tüdő- és szíveredetű is lehet a fájdalom

Bár nem tartoznak a gyakori okokhoz, olykor a tüdőt érintő megbetegedések, például a tüdőgyulladás és a légzőszervi fertőzések is megnyilvánulhatnak hátfájdalomként. A tüdőrák ritkán jár fájdalommal, különösen a kezdeti szakaszában. Amennyiben már áttétet képezett a mellkas vagy a hát területén, jellemzőbb az ilyen jellegű panasz. A belégzésre fokozódó, hirtelen nehézlégzéssel, heves szívveréssel, gyengeséggel, szédüléssel, mellkasi fájdalommal, esetleg véres köhögéssel, a testhőmérséklet megemelkedésével társuló háti fájdalom azonnali - minél gyorsabb - ellátást igénylő, potenciálisan életveszélyes állapot, tüdőembóliát jelezhet!

A lapocka körüli fájdalom lehet szíveredetű is, például angina pectoris, vagyis mellkasi fájdalom esetén. A szív érellátásában részt vevő erek szűkülete miatt kialakuló kórképben fizikai terhelés vagy pszichés stressz következtében nyomó, szorító jellegű fájdalom léphet fel a mellkasban, ami kisugározhat az állkapocsba, a bal vállba, a karba és a hátba is. A panasz pihenés hatására általában néhány percen belül csillapodik.

A hátfájdalmat mindenképp érdemes kivizsgáltatni, a szükséges terápia a kiváltó ok függvényében alakul. Szükség lehet személyre szabott gyógytornára, illetve gyógyszeres kezelésre is.

Gyakorlatok banyapúp ellen

A nyak és a hát találkozásánál kialakuló púp, amit banyapúpnak is neveznek, a modern életforma, a számítógép előtti munkavégzés és a gyakran túlzásba vitt okostelefon-használat miatt egyre gyakoribb. Ráadásul nem csak az idősebbek körében, minden korosztályban előfordul. A következő tíz gyakorlat segíthet a megelőzésében, valamint a kezdődő elváltozás helyreállításában.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük