6 gyakori ok a lapockák közötti fájdalom mögött - Mély levegővételre fokozódhat a panasz
A lapockák közötti, felső háti fájdalom hátterében sokféle probléma meghúzódhat, fontos az okok felderítése.

felső háti fájdalom
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A lapockák közötti és környéki fájdalmat sokan megtapasztalják az életük során. A panasz változatos okokra vezethető vissza, a leggyakoribb az izomhúzódás miatti kellemetlenség, de belső szervi problémák is meghúzódhatnak a háttérben, így mindenképp fontos a kivizsgálás.

Bármi is váltja ki a hát felső részének fájdalmát, idővel a tünet jócskán megnehezítheti a mindennapokat, ezért - valamint a szövődmények elkerülésének érdekében - foglalkozni kell a problémával.

Lapocka környéki fájdalom okai

A hát felső részének fájdalma alatt a bordakosár és a nyak alja között jelentkező panaszt értjük, ide tartozik a 12 háti csigolya, valamint a két lapocka is. A felső háti fájdalom nem olyan gyakori ugyan, mint a krónikus derék- vagy a nyakfájdalom, de az korántsem jelenthető ki, hogy ritka lenne. Bizonyos mozdulatokra, mély belégzésre a kellemetlenség fokozódhat, amitől az érintettek megijedhetnek, de ez önmagában még nem feltétlenül jelenti azt, hogy súlyos probléma áll a háttérben, leginkább annak köszönhető, hogy a belégzéskor táguló bordakosár összeköttetésben áll a háti csigolyákkal.

Rossz testtartás

A mozgásszegény mindennapok, az ülő munkavégzés, illetve a gyakran túlzásba vitt mobiltelefon-használat miatt egyre gyakoribb és többeket érintő gond a rossz, görnyedt testtartás, ami idővel rögződhet is. A gerinc eltérései az ott haladó izmok lefutását is megváltoztatják, bizonyos izmok túlnyúlhatnak, mások pedig rövidülhetnek, jellemző a gyengülésük, így már nem is tudják kellőképp tartani a gerincet. Az előreeső vállak és az előrehelyezett fejtartás miatt nagyobb, a fiziológiástól eltérő terhelés esik a csigolyákra, a porckorongokra, az izmokra és a szalagokra is, ez fájdalomhoz vezethet. A felső háti panaszok mögött gyakran a nyaki gerinc képleteinek elváltozásai keresendők. 

Túlterhelés

A kar és a felsőtest túlzott, a szokásosnál nagyobb terhelése miatt izomhúzódás alakulhat ki. Ez előfordulhat helytelen emelésnél, fej feletti munkavégzés, például festés során, de egy új mozgásforma kipróbálásakor is. Ilyenkor a fájdalom nagyobb területre is kiterjedhet.

Trauma

A különböző balesetek a felső háti szakaszt is érinthetik, a környéken sérülhetnek a csontok, az idegek, a porckorongok, a szalagok és a lágyrészek is. Olykor a fájdalom nem azonnal, hanem 1-2 nap eltéréssel jelentkezik. A csigolyák összeroppanása előrehaladott csontritkulás esetén banális okokból is bekövetkezhet, például egy erőteljesebb köhögés vagy egy hirtelen mozdulat miatt.

Porckorongsérv

A porckorongsérv a derék magasságában és az alsó háti szakaszon a leggyakoribb, de a gerinc bármely részén kialakulhat. A problémát a porckorongok elhasználódása vagy sérülés okozza, a tünetek a sérv irányától, mértékétől függnek, a kitüremkedő rész nyomhat ideget, ekkor a végtagokba kisugárzó fájdalom a jellemző, de jelentkezhet hátfájás is, sőt akár tünetmentes is lehet a betegség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ízületi gyulladás, porckopás

A hát ízületeit is érintő kórképek szintén kiválthatják a nem múló lapocka környéki fájdalmat, és a mozgást is nehezíthetik. Ide sorolható többek között a porckopás és a sokízületi gyulladás.

Myofascialis fájdalom szindróma

Az izmokat beborító kötőszövetes lemez a fascia, innen is eredeztethető a fájdalom, ami a test bármely pontján kialakulhat. Sokszor sérülés vagy túlhasználás után jelentkezik, de a trauma után jóval elhúzódhat, pontos okai nem mindig derülnek ki.

Tüdő- és szíveredetű is lehet a fájdalom

Bár nem tartoznak a gyakori okokhoz, olykor a tüdőt érintő megbetegedések, például a tüdőgyulladás és a légzőszervi fertőzések is megnyilvánulhatnak hátfájdalomként. A tüdőrák ritkán jár fájdalommal, különösen a kezdeti szakaszában. Amennyiben már áttétet képezett a mellkas vagy a hát területén, jellemzőbb az ilyen jellegű panasz. A belégzésre fokozódó, hirtelen nehézlégzéssel, heves szívveréssel, gyengeséggel, szédüléssel, mellkasi fájdalommal, esetleg véres köhögéssel, a testhőmérséklet megemelkedésével társuló háti fájdalom azonnali - minél gyorsabb - ellátást igénylő, potenciálisan életveszélyes állapot, tüdőembóliát jelezhet!

A lapocka körüli fájdalom lehet szíveredetű is, például angina pectoris, vagyis mellkasi fájdalom esetén. A szív érellátásában részt vevő erek szűkülete miatt kialakuló kórképben fizikai terhelés vagy pszichés stressz következtében nyomó, szorító jellegű fájdalom léphet fel a mellkasban, ami kisugározhat az állkapocsba, a bal vállba, a karba és a hátba is. A panasz pihenés hatására általában néhány percen belül csillapodik.

A hátfájdalmat mindenképp érdemes kivizsgáltatni, a szükséges terápia a kiváltó ok függvényében alakul. Szükség lehet személyre szabott gyógytornára, illetve gyógyszeres kezelésre is.

Gyakorlatok banyapúp ellen

A nyak és a hát találkozásánál kialakuló púp, amit banyapúpnak is neveznek, a modern életforma, a számítógép előtti munkavégzés és a gyakran túlzásba vitt okostelefon-használat miatt egyre gyakoribb. Ráadásul nem csak az idősebbek körében, minden korosztályban előfordul. A következő tíz gyakorlat segíthet a megelőzésében, valamint a kezdődő elváltozás helyreállításában.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük