Fejfájás, bélkorgás, puffadás: 5 hétköznapi tünet, ami laktózérzékenységre vall
Vedd észre időben a laktózérzékenységet!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szakemberek becslése szerint az európai lakosság 14-40%-át érinti a laktózérzékenyég nevű emésztési zavar.

A betegségre utaló tüneteket nem tanácsos félvállról venni, ugyanakkor az öndiagnózis is veszélyes lehet.

Mi is az a laktózérzékenység?

A laktózérzékenységben szenvedő emberek szervezetében nem termelődik elegendő mennyiségű laktáz enzim. Ennek eredményeképpen nem tudják maradéktalanul megemészteni tejcukrot. Ilyenkor a tejcukor nem a vékonybélben szívódik fel, hanem emésztetlenül jut tovább a vastagbélbe, ahol zsírsavakká és hidrogéngázzá bomlik. A folyamat eredményeképpen az alábbi tüneteket tapasztalhatod.

A laktózérzékenység tünetei

  • Fejfájás.
  • Puffadás.
  • Hasmenés.
  • Rossz közérzet.
  • Bélgörcs, bélkorgás.

Allergia vagy érzékenység

Kattints az alábbi videóra, és megtudhatod, mi a különbség az intolerenacia és az allergia között!

Pontos diagnózis

A tünetek súlyossága a laktáz enzim mennyiségi hiányától függ. Mielőtt azonban diagnosztizálnád magad, és elhagynád a tejtermékek fogyasztását, fontos, hogy orvososhoz fordulj. Egyfelől hasonló tünetekkel hívhatja fel magára a figyelmet számos más emésztőrendszert érintő probléma, másfelől a tejtermékek kiiktatása kalciumhiányt, D-vitamin-hiányt okozhat a szervezetben.

A betegség egy egyszerű hidrogénkilégzés-teszttel diagnosztizálható. Ha pedig bebizonyosodott a félelmed, vagy laktózszegény étrendet kell folytatnod, vagy enzimpótlásra lesz szükséged. A laktózmentes tejtermékek fogyasztása azért ajánlott, mert ezekbe beleteszik a hiányzó laktáz enzimet, így már az élelmiszerben elbomlik a laktóz.

A laktózérzékenység következménye

Hazánkban ritka a veleszületett laktózintolerancia, de gyakori a másodlagos változat, amely a kor előrehaladtával alakul ki. Ha diagnózis nélkül marad a betegség, a gyakorta ismétlődő hasmenés, valamint a bélbaktériumok által lebontott laktózból keletkező savak a vastagbélben gyulladásos folyamatokat indíthatnak el. Napjainkban orvosi publikációk tárgyalják a laktózérzékenység és a vastagbélrák közötti kapcsolatot.

Ezt is szeretjük