A kutyatartás a hosszú élet titka? Meglepő dologra jöttek rá a tudósok
A kisállatok lehetnek egy boldogabb, egészségesebb élet kulcsai a legújabb kutatás szerint.

kutya-no-kanape
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kutyád van? Akkor minden okod meglehet az örömre, Svédországban ugyanis egy átfogó vizsgálat keretében kimutatták, hogy kevésbé hajlamosak a szív- és érrendszeri megbetegedésekre azok, akik kutyát választanak maguk mellé társállatnak.

A kutatás 12 évig tartott, 3,4 millió svéd állampolgár részvételével. Az eredmények szerint az egyedülálló kutyatulajdonosok kedvezőbb helyzetben vannak párkapcsolatban élő társaiknál, ugyanakkor azzal kapcsolatban még nem sikerült a tudósoknak zöld ágra vergődniük, hogy egészen pontosan milyen módon járulnak hozzá a négylábúak az emberek egészségéhez.

Ritkább a szívbetegség

A tudósok 2001 óta kutatták, hogyan befolyásolják a kutyák gazdáik egészségi állapotát. Eredményeiket részletesen a Scientific Reports szaklapban publikálták, melynek legfőbb következtetése: a kutyatulajdonosok tovább élnek. A kutatást a svéd Uppsala Egyetem munkatársai végezték, melyben a regisztrált - negyven és nyolcvan év közötti, egészséges - kutyatulajdonosok adatait hasonlították össze. 12 évnyi megfigyelés során arra jutottak, hogy általánosan 20%-ban ritkább a hirtelen elhalálozás a kutyások körében, míg a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága 23%-kal alacsonyabb, szemben az életüket magányosan tengetőkhöz képest.  

Meglepő, hogy a szingli kutyatulajdonosok még jobb eredményeket tudhatnak a magukénak, az ő esetükben ugyanis 33%-kal ritkább a váratlan elhalálozás veszélye.

- Kétség sem fér hozzá, a kutyák kiemelkedő szerephez jutnak egy család életében, függetlenül attól, hogy az embereknek van-e párjuk, vagy sem - Mwenya Mubanga, a kutatás egyik vezetője így vélekedik az elmúlt időszakról egy korábbi közleményben.

Sok múlik a kutyafajtán

A kutatók egyebek mellett arra is rávilágítottak, hogy még a kutyák fajtája is meghatározó lehet a gazdájuk egészségi állapotában: az eredmények szerint a vadászkutyát tartók számítanak a legegészségesebbnek, őket követik az ölebek gazdái - az ő körükben 40%-kal ritkább a szívbetegségek előfordulása -, végül a golden retrieveresek, 26%-kal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Elmondásuk szerint a szakemberek még további megválaszolatlan kérdésekkel állnak szemben, ám annyi bizonyos, hogy az eddigi bizonyítékok kísérteties hasonlóságot mutatnak egy 2013-as, az American Heart Association által végzett kutatás eredményeivel, melyben a professzorok a kutyás élettel járó fizikai aktivitásnak, vagyis a napi sétának tudták be a pozitív élettani változásokat.

Ezt is szeretjük