5 életmentő tanács szívbetegeknek: nyáron mindegyiket szigorúan meg kell fogadni
Olyan súlyos állapotok kerülhetők el, mint a szívinfarktus, a trombózis és az ödémásodás.

szívbetegség
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szívbetegeknek fokozottan érdemes vigyázniuk magukra a kánikulai időszakban. Különösen akkor, ha 50 év felettiek, társbetegségeik is vannak, illetve túlsúlyosak. 

Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont szakorvosa hasznos tanácsokkal szolgál. A szívbetegeknek a rendszeresen kontrollokon kívül is érdemes meglátogatniuk a kardiológust, ha nyáron szokatlan tüneteket tapasztalnak.

Bizonyos szívgyógyszerek, például a béta-blokkolók, a vízhajtók vagy a kalciumcsatorna-blokkolók fokozhatják a szervezet melegre adott reakcióit. De nem csak a gyógyszerszedőknek kell elővigyázatosnak lenniük. Az idősebbeknek, akiknek kezeletlen magas vérnyomásuk van, vagy csak időnként "rendetlenkedik a szívük", szintén vigyázniuk kell.  

A legfontosabb nyári tanácsok szívbetegeknek

A vízfogyasztás életmentő lehet

Rendszeresen javasolt vizet kortyolgatni, különösen fizikai aktivitás alatt és után. Az aktivitásba tartozik a kertészkedés, az otthoni munkák vagy a séta is. A vizet belefacsart gyümölccsel lehet feldobni. A túl sok koffeines ital és az alkohol a melegben különösen kerülendő. Az idősebbek sokszor nem érzik a szomjúságot, őket érdemes gyakrabban figyelmeztetni az ivásra, a dehidratáció elkerülése végett.

A nap ellen védekezni kell

Nem csak a szívbetegeknek fontos a naptejhasználat. Mindenkinek ajánlatos legalább 15 faktoros naptejet használni a szabadban tartózkodáskor. A széles karimájú kalap, a napszemüveg és a könnyű, jól szellőző, nem szoros öltözék is megóvhat a túlhevüléstől. Mindezzel együtt sem ajánlott a legmelegebb órákban, vagyis 11-15 óra között a tűző napon lenni. 

Azt tudtad, hogy a túl sok víz a szervezetben árt a szívnek? A természetes vízhajtó teákat ezért is érdemes fogyasztani. 

Érdemes pihenőt tartani

Még a legkönnyebb tevékenység esetén is ajánlatos rendszeres szünetet tartani a szívbetegeknek, amikor leülnek vagy lefekszenek, esetleg lezuhanyoznak, és regenerálódnak egy kicsit. A nagy meleg még az egészséges szervezetet is megterheli, a szívbetegeknek pedig még több energiába kerül az alkalmazkodás. 

A szervezet jelzéseit figyelni kell

A szívbetegeknek és a környezetüknek is tisztában kell lenniük azokkal a jelekkel, amelyek a meleg miatti kimerültségre vagy hőgutára utalnak. Az előbbire utaló tünetek a fejfájás, a szédülés, a gyengeség, a hányinger és a sötét színű vizelet.

Ezek felléptekor a pihenés, hideg borogatás, ventilátor vagy légkondicionált helyiségben való tartózkodás segít. Hőguta esetén, amikor gyors, gyenge pulzus és légvétel, zavarodottság, kipirultság, forró bőr és akár eszméletvesztés jelentkezhet, azonnal mentőt kell hívni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakorvosi segítséget kell kérni

A kánikula hatására a perifériás erek kitágulnak, a vérnyomás gyakran ingadozni kezd, és erősebben is izzad az ember. Ez megváltoztatja a vízháztartást, és erősen megviselheti a szívet. Ilyenkor megnő a szívinfarktus, az ödémásodás és a trombózis kockázata is. A kánikula felerősítheti a gyógyszerek hatását, ami esetleg arra engedi következtetni a betegeket, hogy csökkenthetik az adagot, vagy el is hagyhatják az adott szert, ez azonban veszélyes lehet.

Vagyis akár panaszt okoz a meleg, akár úgy érzi a páciens, hogy változtatni kell a gyógyszerelésén, a legfontosabb teendő, hogy keresse fel a kardiológust. Csakis a kivizsgálás és a kontroll lehet az alapja a biztonságnak és a szövődmények elkerülésének.

Ezt is szeretjük