Súlyos betegség is állhat mögötte, nemcsak a meleg: az ájulás 7 leggyakoribb oka

Nemcsak a meleg vagy a szomjúság okozhatja az ájulást.

ájulás

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Biztosan sokan érezték már, hogy mindjárt elájulnak, ha valami miatt túl sokáig kellett állniuk a napon. Sokszor ilyen nyilvánvaló okok állnak a jelenség mögött.

Azonban dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint az eszméletvesztés akár szívprobléma tünete is lehet.

Ezek az ájulás okai 

Ha hirtelen akadályozottá válik a fej felé tartó véráramlás, és az agyban egy több mint nyolc másodpercig tartó vérellátási zavar jelentkezik, rövid ideig tartó eszméletvesztés vagy ájulás léphet fel. A vérnyomásnak körülbelül 50 Hgmm alá kell csökkennie ahhoz, hogy az agyi vérkeringést befolyásolja. A kezdeti tünetek már két-három másodpercig tartó vérellátási zavar után előjöhetnek, ilyenkor elgyengülés, ásítozás és szédülés, a bőr nyirkossága, hideg verejtékezés és sápadtság lép fel. 

Ha az ájult személy vízszintes helyzetben van, bal oldalra kell fordítani a fejét. Ha ül, a fejét a térdei közé kell nyomni, így könnyebben áramolhat az agyba a vér. Itatni és etetni nem szabad, csak ha már teljesen magához tért. Ha más tünet is jelentkezik, vagy nem tér magához, orvost kell hívni. Ha az ájulás többször is megismétlődik, mindenképpen javasolt a kivizsgálás.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az ájulás hét leggyakoribb oka

  • Leggyakrabban nagy meleg, hosszú állás, erős stresszhatás, fájdalom vagy éhség okozza az ájulást. Ha előreláthatóan hosszan, meleg vagy levegőtlen helyen kell állni, előtte érdemes egy keveset enni. Legyen bőven folyadék, és a rendszeresen kell megmozgatni legalább a végtagokat. 
  • A túl alacsony vagy túl magas vércukorszint miatt is elájulhat valaki. Cukros víz, szőlőcukor csak eszméleténél lévő személynek adható, az aspiráció, vagyis félrenyelés elkerülése érdekében. 
  • A túl alacsony és túl magas vérnyomás miatt is kerülhet az ember ájulásközeli állapotba.
  • A kiszáradás miatt bekövetkezhet egy volumenhiánynak nevezett állapot, ami szintén eredményezhet ájulást. Hátterében nagyfokú szomjazás, súlyos vérszegénység, vérveszteség, például erős menstruáció állhat.
  • Az agyi elektromos működés zavara elsősorban az epilepsziásoknál jelentkezik, és pillanatnyi eszméletvesztésekkel járhat.
  • Előfordulhat, hogy egyes gyógyszerek, főleg az értágítók és a vérnyomáscsökkentők járnak mellékhatásként ájulással. 
  • A szívműködés zavara is meghúzódhat a háttérben, főként szívritmuszavar, túl lassú szívműködés vagy elégtelen pumpafunkció. Ez utóbbi például a szívizomelhalás utáni túlerőltetés eredményeként jelenhet meg.

Nyáron arra is kell vigyázni, hogy a nagy melegben ne vizesedjen be az ember szervezete. Ehhez ajánljuk a legjobb vízhajtó teákat. 

Szív- és érrendszeri gond is lehet az ájulás oka

Ha szív- és érrendszeri okok állnak-e az eszméletvesztés mögött, először azt kell tisztázni, hogy nincs-e valamilyen strukturális szívbetegség vagy ritmuszavar a háttérben. A korábbi betegségek ismertetése mellett fontos a rosszullét pontos leírása. A kardiológiai kivizsgálásnál a szakorvos méri a vérnyomást, 12 elvezetéses EKG-t készít, de szükség lehet szívultrahangra és terheléses EKG-vizsgálatra is. 

Szükség lehet 24 órás EKG-monitorozásra és bizonyos elektrofiziológiai vizsgálatokra is. Ha szívritmuszavar lehet az ájulás oka, szóba jöhetnek még más szakmákkal való konzultációk is, ilyen az endokrinológiai vizsgálat a pajzsmirigy-túlműködés kizárására. 

Ezt is szeretjük