Állandó, erős hátfájdalom: ez is állhat a háttérben az akupunktőr szerint
Hallottál már a krónikus fájdalom szindrómáról?

no-fejfajas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elkeserítő, ha valaki orvostól orvosig járkál a fájdalommal, és sem pontos diagnózis nem születik, sem hatékony kezelés nem történik.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr szerint valóban nem könnyű beazonosítani a rejtélyes, erős fájdalom okát, de, ha sikerül, komplex kezeléssel jelentős javulás érhető el.

Sérülés, pszichés trauma is okozhat erős fájdalmat

Míg néhány évtizede sokan még az orvosok közül is hisztiként kezelték a nyilvánvaló ok nélküli, súlyos, tartós fájdalmat, ma már önálló kórképként létezik a krónikus fájdalom szindróma - KFSZ. A szemléletváltás egyik oka, hogy mára már képalkotó diagnosztikával is láthatóvá vált, hogy a krónikus fájdalom strukturális változásokat hoz létre az agyban, ami szorongást, kognitív romlást is eredményez. Vagyis minél tovább fáj, annál inkább eredményez szorongást, amitől nem lehet a megszokott színvonalon teljesíteni. Mindez következményesen fokozza a szorongást, ami pedig felerősíti a fájdalmat. Ördögi kör.

Az esetek többségében a KFSZ forrása egy sérülés vagy betegség. Ritkábban, de az is előfordul, hogy egy pszichés trauma vagy a negatív élmények összessége feléleszt egy régi fájdalomemléket, ami idővel állandósul. Ilyenkor alakulnak ki azok a fej-, váll-, nyak-, hátfájdalmak vagy akár a több mozgásszervben jelentkező fájdalmak, izom- és idegi fájdalmak, melyeket nagyon nehéz elviselni és diagnosztizálni is.

A diagnosztizálás is lehet csapatmunka

- Tisztán kell látni, hogy a KFSZ-páciens nem túloz, hanem valóban szenved, aminek okát azonban nem feltétlenül lehet kimutatni laborvizsgálatokkal, képalkotó módszerekkel. Emiatt nem ritka, hogy a KFSZ-páciensek egyik szakorvostól a másikig keverednek, diagnózis és valódi segítség nélkül. Éppen ezért fontos a rendkívül alapos kikérdezés és vizsgálat alapján felállított diagnózis, mely szinte fél gyógyulás - hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc.

- A feladat összetettsége miatt gyakran nem is egyetlen orvos mondja ki, hogy krónikus fájdalom szindróma okozza a tüneteket, hanem egy team, melynek a fájdalomspecialistán kívül tagja lehet többek közt az ortopédus, a reumatológus, a neurológus és akár a mentálhigiénés szakember is.

- Saját praxisomban, sok komplexen kivizsgált betegem esetében a kullancs terjesztette Lyme borelliosis is több esetben okozott KFSZ-re jellemző tüneteket, mint a vándorló fajdalom, az ízületi fájdalmak, a zsibbadó-szurkáló érzések a végtagokban, a depresszív hangulat, az alvászavar, a teljesítménycsökkenés, a szorongás, az általános rossz közérzet.

Csodaszerek helyett komplex kezelés segíthet 

- Ha megszületik a diagnózis, eldönthetjük, hogy milyen eljárás, milyen összetett kezelés lehet a legjobb hatásfokú. A célzott injekciókúra éppúgy hatékony lehet, mint a természetes hatóanyag-tartalmú eljárások, például a hialuronsavas vagy orvosi kollagéninjekciók, a lökéshullám- vagy a lágylézer-terápia. Nagyon jól alkalmazható KFSZ-nél az akupunktúra, melynél az összetett hatásokon túl az is fantasztikus, hogy a kezelés nemcsak az adott betegségen, de az individuális terápián is múlik - ismerteti Arnold doktor.

- Ezenkívül elengedhetetlenül fontos, hogy a gyógyulást támogassuk funkcionális gyógytornával, célzott mozgásterápiával. Pszichés oldalról is kell a segítség, a pszichológusok, pszichiáterek, életvezetési tanácsadó segítsége nélkül nem lehet teljes a felépülés, különösen, ha már következményesen kialakult szorongás, depresszió. A komplex fájdalomcsillapító és oki kezeléseknek éppen az a lényegük, hogy több oldalról közelítsünk a KFSZ felé, és minden fázisban erősítsük a páciensek kitartását, hogy a javulás, a gyógyulás elérhető.

Jógázz hátfájás ellen!

A következő képeken bemutatott jógagyakorlatok segítenek oldani a stresszt, és hátfájás ellen is hatékony, természetes segítséget nyújtanak.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük