9 budapesti pékség, ahol valódi kovásszal készül a kenyér: itt biztos minőséget kapsz

Jó minőségű kovászos kenyeret több budapesti pékség is kínál már.

Kovászos kenyér Budapesten
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jó kenyér ritka kincs, amelyért sokan hajlandók egy kis utazást is áldozni: szerencsére ma már Budapest szinte minden pontján van egy pékség, ahol kiváló minőségű áruk kaphatók.

Az ipari méretű kenyérgyártás során élesztővel gyorsan, néhány óra leforgása alatt állítják elő a pékárukat, melyeknél többek között állományjavítókkal, tartósítószerekkel érik el a kívánt végeredményt. A tudatos fogyasztók azonban a pékárukból is egyre inkább keresik a garantált, jó minőséget.

Kovászos kenyér Budapesten

A jó kenyér alapja a kovász, melyet régen nagy becsben tartottak az otthoni kenyérsütésnél. A lisztből, vízből és érett kovászmagból készült kovász a benne levő mikroorganizmusoknak köszönhetően úgynevezett előbontást indít el, a tésztában levő glutént így természetes módon, az élesztőnél sokkal hatékonyabban bontja le, és a vércukorszintet is kevésbé emeli meg. 

A valódi kovászos kenyerek sokkal hosszabb idő alatt kelnek meg, sokáig eltarthatók, így biztosan nem fognak a szemétben landolni, és egy napon sem lehet említeni őket a pékipari termékekkel, érdemes rájuk picit több pénzt, a beszerzésükre pedig időt szánni.

A Pipacs Pékség egy III. kerületi udvarban bújik meg, kívül egy szerény felirat mutatja az utat a raktárépületek között, mégis előfordul, hogy az udvarban már hosszú sor kacskaringózik, ezért érdemes előre rendelni biolisztekből készülő termékeiket.
Fotó: Facebook/<a id="hyperlink_0ce839f27a6a781060731252c441d293" href="https://www.facebook.com/pipacspekseg/" target="_blank">Pipacs Pékség</a>
A PékEmber egyszemélyes vállalkozás Dél-Budán: Gyúrós János isteni, vadkovászos pékáruit rendelésre készíti biolisztekből, hosszú érlelési idővel. A kiváló minőségű áruk több újbudai és budafok-tétényi üzletben átvehetők, a hagyományos ízek mellett izgalmas ízesítések, így diós-mazsolás vagy sárgarépás kenyér is kapható.
Fotó: Facebook/<a id="hyperlink_ca1907a247a031db231d1e1e376b2d4b" href="https://www.facebook.com/PekEmber/" target="_blank">PékEmber</a>
Az V. kerületi Hold utcában található Artizán Budapest kézműves pékségben ugyancsak adalékmentes, kovászos kenyerek kaphatók, melyek friss és hazai alapanyagokból készülnek. Fekete Gergő vállalkozása a pékáruk mellett már ebédmenüt is kínál.
Fotó: Facebook/<a id="hyperlink_a31832fb4795c239999ae81753f90f4b" href="https://www.facebook.com/artizanbudapest/" target="_blank">Artizán Budapest</a>
A Bake My Day kézműves pékség már két üzlettel büszkélkedhet: a kelenföldi pékségük után a Böszörményi úton is megnyitották kapuikat a helyben sütött, őskovászos kenyérre vágyók előtt. Emellett diabetikus cukrásztermékeket is kínálnak.
Fotó: Facebook/<a id="hyperlink_89a98d9c88967e9c85eecd4fc5c66a77" href="https://www.facebook.com/bakemydaybuda/" target="_blank">Bake My Day</a>
Az V. kerületi Kecskeméti úton található a nor/ma pékség, amelyet kovászos, jó minőségű kenyerei mellett skandináv dizájnja is ismertté tett. A pékségben érdemes megkóstolni a kardamomos nordic péksüteményeket, amit egy jó kávé is kísérhet.
Fotó: Facebook/<a id="hyperlink_6e0faee5c2e7d86b86619db7507fe1c8" href="https://www.facebook.com/normabudapest/" target="_blank">nor/ma</a>
A Három Tarka Macska két üzlete a XIII. kerületi Pozsonyi úton és a Teréz körúton, az Oktogonon található. Egy francia pék irányítja a munkát, és reggeliket, valamint hétköznapokon napi leveseket is kínálnak.
Fotó: Facebook/<a id="hyperlink_31c8e072197bd75d1b58b2d916404053" href="https://www.facebook.com/haromtarkamacskapekseg/" target="_blank">Három Tarka Macska</a>
A Pékműhely egy 2010-ben létrejött családi vállalkozás, amely úttörő volt a kovászos, kiváló, minőségi kenyerek újbóli népszerűsítésében. Ma már két pékséget nyitottak: egyet a Batthyány utcában, egyet a Bartók Béla úton, és egy cukrászsüteményeket kínáló üzletük is van, a Lövőház utcai Szerelmes Levél.
Fotó: Facebook/<a id="hyperlink_48196337dad15ac1e34c9a35e250d13d" href="https://www.facebook.com/pekmuhely/" target="_blank">Pékműhely</a>
Minőségi kovászos kenyereket már nem csak Budán és a belvárosban lehet kapni: a XVI. kerületben, Cinkotán érhetők el a Külvárosi Pék termékei. 16 órán át kelesztett termékeik közé olyanok is tartoznak, mint az alakoros vagy az erdélyi, pityókás kenyér.
Fotó: Facebook/<a id="hyperlink_9d75c86a2c7489b477614b6e50a0b3f0" href="https://www.facebook.com/pg/kulvarosipek/" target="_blank">Külvárosi Pék</a>
Dél-Pesten is hozzá lehet jutni a legjobb minőségű kovászos kenyerekhez: a pékcsaládból származó soroksári Cseperkáló József Panelpék néven indított vállalkozást, árui a Kispesti Kossuth téri piacon, a Csepeli piacon és a Wekerlei kispiacon is kaphatók, sőt, jó hangulatú tanfolyamokon szívesen megtanítják bárkinek az alapokat.
Fotó: Facebook/<a id="hyperlink_087ca1b79260a03d42c58ae9b35d9c4b" href="https://www.facebook.com/Panelp%C3%A9k-244973762374440/" target="_blank">Panelpék</a>

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük