Miben más a koronavírus és a nátha okozta szaglásvesztés? Különbözőképpen jelentkeznek
A koronavírus-fertőzés által okozott szaglásvesztés nem összehasonlítható az egyszerű nátha esetén is jelentkező hasonló panaszokkal.

koronavírus szaglás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyakrabban jelentkezik szaglásvesztés azok körében, akik enyhébb tünetekkel vészelik át a koronavírus-fertőzést. Az érintettek 25%-ánál a szaglás elvesztése tartós, akár hatvan napon túl is fennáll. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa elmondta, mit javasol ilyen esetben. 

A Journal of Internal Medicine közlése szerint a COVID-fertőzöttek 86%-ánál jelentkezik szaglásvesztés. Közülük a legtöbben - 55% - enyhe tüneteket tapasztalnak. A közepes-súlyos eseteknél 37%, a súlyos eseteknél csak 7% körüli a szaglásvesztéssel járó esetek aránya.

A szaglóhám károsodik

A koronavírus-fertőzés által okozott szaglásvesztést nem lehet összehasonlítani az egyszerű nátha esetén is jelentkező, hasonló panaszokkal. Míg nátha esetén az orrdugulás és orrfolyás, az orrnyálkahártya gyulladása okozza a rendszerint egy hét alatt megszűnő panaszokat, a kutatások szerint COVID-19 esetén a szaglóhám károsodik. Mivel ez a terület regenerációra képes, hosszadalmas, de sikeres lehet a gyógyulás.

GettyImages-642884610

Az enyhe tünetes érintettek körében a szaglásvesztés átlagosan 22 napig, 25% esetében azonban hatvan napnál hosszabb ideig tartott. 5% esetben pedig akár hat hónap is lehet, mire visszatér a szaglás. 

Lelkileg megviseli a beteget

A szaglásvesztés sokak számára nem tűnhet súlyos állapotnak, azonban a kutatók ennek ellenkezőjére figyelmeztetnek. Különösen az egyéb mentális betegségben szenvedőket viseli meg ez az állapot, de a szaglás- - és az ezzel gyakran párosuló ízlésvesztés - bárkinél okozhat szorongást, depressziós tüneteket, izolációt. Az ételek és italok ízének élvezete, egy virágcsokor vagy a kedvenc parfüm, illóolaj illatának élvezete nagyon tud hiányozni a mindennapokban, különösen hosszabb ideig húzódó szaglásvesztés esetén.

A szaglástréning segíthet

- Klinikai kísérleteket folytattak az omega-3 zsírsav-tartalmú készítmények szedésével kapcsolatban, emellett az A- és B-vitamin- kezelés, szteroidtartalmú orrspray is segíti a károsodott szaglószerv működését javítani, gyógyítani COVID-19 fertőzés után - magyarázza dr. Augusztinovicz Monika.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

A Brit Fül-orr-gége Társaság tagozatának augusztusi állásfoglalása emellett kiegészítő kezelésként a szaglástréninget javasolja. Érdemes a szaglásvesztést követően mielőbb elkezdeni és három hónapon át folytatni. A szaglástréning során naponta két alkalommal, alkalmanként 10-20 másodpercig négyféle illóolajat kell apró szippantásokkal, orron át belélegezni. Amennyiben egyéb orrtünetek is jelentkeznek, már a kezelés megkezdésekor javasolt fül-orr-gégészeti kivizsgálás, egyébként akkor, ha nem tapasztalható javulás, és a szaglás három hónap elteltével sem áll vissza.

Melyik nem a koronavírus jellemző tünete?

A szabályok betartása a közösség érdeke, mely megelőzheti a betegek számának hirtelen megugrását, és az egészségügyre háruló terhet csökkentené. A legfontosabb teendők mellett persze néhány további kérdést is jó, ha tudsz a vírusról és a fertőzések megelőzéséről. Az alábbi kérdéssorban tesztelheted is a tudásodat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük