Vashiány, szívproblémák, szédülés?
Miről árulkodik a körmöd?
A köröm elváltozásait kiválthatják a mesterséges kozmetikumok, de komoly betegségek is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma már a körmöknek közel nincs akkora szerepük, mint régebben. Az állatoknak létfontosságú körmük használata, hiszen vadásznak, kapaszkodnak, vagy éppen gyorsan futnak velük.

Az emberek ezzel szemben – a fizikai munkát leszámítva - nem használják sok mindenre, kivéve az autópálya-matrica szétszedésére, vagy a kulcskarika szétfeszítésére. Alapvető funkciója a védelem maradt. Az ujjbegyek vége ugyanis nagyon sűrű idegpályákat tartalmaz, melyek érzékenyek a külső behatásokra, és könnyen sérülnek, így az ujjak végén található szaruréteg – a köröm – kitűnő védelmet nyújt nekik.

A védelmen és a néhány hétköznapi apróságon kívül a köröm inkább státuszszimbólummá vált, melynek ápoltságával személyes tisztaságunkat, igényességünket és anyagi helyzetünket reprezentáljuk – és ez nem csak a nőkre vonatkozik. Egyre több férfi jár ugyanis manikűröshöz, és fordít kifejezetten nagy figyelmet körmei ápoltságára.

Milyen problémák merülhetnek fel?

Töredezett köröm

A töredezett, elvékonyodott köröm az egyik leggyakoribb gond. A köröm erőssége vagy éppen gyengesége persze lehet adottság kérdése is, mint ahogy hajból is létezik vastag és vékony szálú. A feltűnő töredezés és gyengeség azonban semmiképpen sem azt tükrözi, hogy minden rendben van. A töredezések nagy százaléka mögött a mészhiány áll, melyet speciális cseppekkel és kúrákkal lehet pótolni.

Domború vagy homorú köröm

A homorú körmöket a szélek enyhe felpenderedése jellemzi, mely az esetek nagy részében vashiányra utal. A vashiány emellett okozhat fáradságot, álmosságot, szédülést és általános rossz, gyenge közérzetet. Ha ezek a tünetek mind egyszerre jelentkeznek, akkor mindenképpen érdemes elmenni egy vérvételre.

A domború köröm az előző forma tökéletes ellentétje. Szélei lehajlanak, a köröm teteje púpos, és a hosszanti növekedés is felgyorsul. Ezt okozhatja vitaminhiány is, de sokkal gyakoribb, hogy egy enyhe kékes szín is párosul a tünetek mellé, amikor is szinte teljes bizonyossággal gyanakodhatsz valamilyen szívproblémára.

Érzékeny körömágy

A köröm körüli terület nagyon érzékeny, a bőr puha és kis ellenálló képességgel rendelkezik. Így minden sérülés könnyedén bekövetkezik, viszont lassan gyógyul. A bőr berepedezését okozhatja szárazság is, de nem szabad elfelejteni a sok kémiai anyagot, mellyel körömágyad a divat miatt találkozik. A krémek, a bőrpuhítók, a lakkok, a rossz ollók és reszelők, valamint az aceton és az egyéb lemosók mind-mind csak irritálják a területet, mely azonnal meglátszik a bőrödön. A beszakadt bőr és az apró ráncok pedig csak további kenegetésre ösztönöznek, mellyel rontasz a helyzeten.

Fehér pöttyök, csíkok a körömben

A körmön tapasztalható fehér csíkok és pöttyök az esetek kilencven százalékában vitaminhiányra utalnak, azon belül is az A-vitamin hiánya a leggyakoribb. A pöttyök és csíkok mellet jelentkezhet még feltűnő fénytelenség is, vagy egyenetlen felület. Az A-vitaminról azonban fontos tudni, hogy könnyedén túladagolható, mely akár vakságot is okozhat. Ezért mielőtt még meggyőznéd magad a hiányról, készíttess vérképet!

OLVASD EL EZT IS!

legkoondicionalo
  • légkondicionáló
  • tünetek és betegségek

3 súlyos betegség, amit a légkondicionáló okoz

csipkes felso  nagy
  • gyógynövény
  • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük