A legveszélyesebb rejtett kórokozók a lakásban

Talán nem is sejted, hogy otthonodban hemzseghetnek a kórokozók. Vedd fel velük a harcot, de ne ess túlzásokba: egy részük fontos élettárs.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szűkös az albérlet? Kicsi a lakás? Ráadásul több élettársad van, mint gondolnád. Kényelmes otthonodat nemcsak családtagjaiddal osztod meg: lakásodban egyéb, szabad szemmel többnyire láthatatlan apró élőlények is körülvesznek.

A konyhában, a fürdőben és a hálóban mikroorganizmusok ezreivel találkozhatsz. Azért nem kell rögtön fertőtlenítő hadjáratba kezdened. A lakásban megtalálható láthatatlan lények nagyrészt ártalmatlanok, sőt, hozzájárulnak a természetes védekezőképesség kialakításához. Az egészséges higiéné azonban elengedhetetlen. Ha hagyod elszaporodni ezeket a mikroszkopikus kórokozókat, akkor már fenyegető veszélynek teszed ki nem csak magad, de családod fiatalabb tagjait is.

Konyha

A mosogató a baktériumok és vírusok kedvelt helye. Mindig van egy kis ételmaradék-utánpótlás és langyos víz, amiben kedvükre szaporodhatnak. Klinikai körülmények között egy mosogatószivacson mintegy 23 különböző baktériumot mutattak ki, azonban ezeknek csak szerény hányada volt veszélyes. Fontos azonban, hogy minden edényt alaposan moss el, a tányérokon maradt ételmaradékokon hemzsegő kórokozók ugyanis szalmonella-fertőzést, gyomorrontást, influenzát, herpeszt és egyéb bélrendszeri betegségeket is terjeszthetnek.

Főzés előtt elengedhetetlen az alapos kézmosás, különösen, ha pár perce még a kertben játszottál a kutyával. Azonban az egyes lépések között sem árt tisztálkodni, ugyanis nem túl jó, ha nyers húsos kezeddel a friss salátát kezded el szeletelni. Ha viszont gyakran kezet mosol, és az ételeket jó alaposan megfőzöd, megsütöd, akkor nem történhet semmi baj.

Fürdőszoba

A nedves, párás levegővel telt fürdő a kórokozók temploma. A WC a legnagyobb tiszteletnek örvendő szentélyük, de azért a koszos, használt törölközőkért is hálát adnak. Ha szeretnéd ezt a meghitt kis közösséget kipucolni a fürdődből, nem kell mást tenned, mint rendszeresen, vagyis legalább hetente kétszer alaposan kifertőtleníteni a WC-kagylót.

A mosdóról és a kádról se feledkezz meg, a lefolyó szélén fennakadó emberi hámsejteken különböző baktériumok és kórokozók telepedhetnek meg, de a bőrgombának is kiváló fészket adnak. Ha tehát nem szeretnél saját otthonodban strandbetegséget kapni, rendszeresen tisztítsd a lefolyók szűrőit, cseréld az elhasználódott törölközőket, és ügyelj arra is, hogy használat után mindig alaposan megszáradjanak.

A párás levegő könnyen vezethet a penészgombák burjánzásához, ami asztmás, illetve allergiás rohamokat is előidézhet, úgyhogy fürdés után ereszd ki a gőzt! Ha rendszeresen szellőztetsz, és tisztaságot tartasz, könnyedén egészséges körülményeket teremthetsz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyetlen kórokozó sem lesz a környezetedben. Barátkozz meg velük: néhányan elférnek a lakásban, és nem fognak rögtön megbetegíteni.

Hálószoba

Bármennyire is szeretnéd, a háló sem mentes a kórokozóktól. A szövetekkel teli szobákban könnyen megtelepszenek az atkák, a polcokon sorakozó kacatokon megülő porral pedig a poratkák is beszivárognak mindennapi életteredbe. Erősen elhanyagolt környezetekben a rühatka is megjelenhet: ez a tarkón okoz viszkető kiütést, és testi érintkezéssel terjed.

Ezek a láthatatlan paraziták főleg légúti megbetegedéseket okoznak, különösen gyerekeknél, illetve gyengébb immunrendszerű embereknél. A levegőben terjedő vírusok tüdőgyulladást is okozhatnak. Ezek akkor szaporodnak el a lakásban, ha nem szellőztetsz rendesen: reggelente mindig engedd be a friss levegőt, így az ébredés is könnyebb lesz!

Hálószobád függönyeiből rendszeres mosással kiűzheted az atkákat, azonban az ágyneműt is sűrűn cseréld, ha egészséges akarsz maradni. A kihullott hajszálak és bőröd leváló hámsejtjei ugyanis remek csemegét kínálnak nekik.

A csecsemő vagy kisgyerek hálószobájának tisztán tartása különösen fontos: lehetőleg minél kevesebb szőnyeget, szövetet tegyél a szobájába! A parkettát könnyebb tisztán tartani, és a kórokozók sem tudnak megtelepedni rajta.

Az allergiát és szénanáthát okozó atkák különösen kismamákra, újszülött csecsemőkre vagy beteg emberekre veszélyesek. Ha beteg van a családban, egyébként is sűrűbben szellőztess és takaríts, ezzel ugyanis elkerülheted, hogy a fertőzés mindenkin végigszaladjon.

Ezt is szeretjük