Mit árul el a szervezet állapotáról az őszülés? Egyes betegségek befolyásolhatják az időpontját

A korai őszülés oka nem csak a genetika lehet, egészségügyi problémákra is felhívhatja a figyelmet a jelenség.

Korai őszülés okai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az őszülés az öregedés természetes velejárója, amit ki korábban, ki később tapasztal meg. Vannak, akik kifejezetten félnek tőle, de ma már szép számmal akadnak olyanok is, akik büszkén vállalják fehéredő tincseiket. 

A haj az egészségügyi állapotról is árulkodhat, a hajhullás, a hajszálak elvékonyodása, töredezése és az idő előtti őszülés mögött olykor betegségek húzódnak meg. 

Korai őszülés okai

Az őszülés kezdetének időpontja egyénenként változó, többnyire a harmincas évek közepére, negyvenéves kor környékére tehető, de máskor is előfordulhat. A haj színét a melanin nevű pigment adja, amennyiben a melanintermelés csökken, megjelennek az ősz hajszálak. Sokan megijednek, amikor akár egészen fiatalon hófehér szálakra bukkannak a frizurájukban, de a korai őszülés nyitja általában a genetikában keresendő.

Jellemző - bár nem törvényszerű - például, hogy azok, akiknek a szülei fiatalon kezdtek őszülni, szintén korábban szembesülhetnek a jelenséggel. A genetikán túl azonban egyéb tényezők is felgyorsíthatják a folyamatot. 

Tápanyaghiány

Bizonyos tápanyaghiányok különösen megviselhetik a hajkoronát, a vas és a réz, a folsav, cink és kalcium alacsony szintje, valamint a kobalamin (B12-vitamin) és a niacin (B3-vitamin) hiánya is szerepet játszhat a korai őszülésben. 

Pajzsmirigyzavarok

A pajzsmirigy működési zavarai, alul-, illetve túlműködése az egész szervezetre hatással van, a haj állapotát is befolyásolja. Amellett, hogy szerepet játszhat az idő előtti őszülésben, gyakran okoz diffúz hajhullást, ami azt jelenti, hogy a ritkulás az egész hajas fejbőrt érinti, nem pedig meghatározott mintázatokban vagy foltokban jelentkezik. 

Alopecia areata

Az alopecia areata egy autoimmun betegség, ami foltos hajhullással jár. Ilyenkor a beteg immunrendszere a hajhagymák, szőrtüszők ellen fordul. Általában a fejtetőn jelentkezik a tünet, ám a szemöldököt, szakállat és a bajusz környékét is érintheti. Egyénenként változó, hogy a kopaszodás milyen mértékű, illetve maradandó-e. A kórkép látványosabbá is teheti az őszülést, mivel úgy tűnik, hogy inkább a pigmentált hajszálak elvesztését idézi elő. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egyéb tényezők

Az életmód a táplálkozáson, vitaminhiányokon túl is befolyásolhatja a haj állapotát, a tartós stressz és a dohányzás is hozzájárulhat a korai őszüléshez.  

Az átlagosnál előbb jelentkező őszülés tehát leginkább genetika kérdése, azonban amennyiben valaki változást érzékel a hajszerkezetében, érdemes szakemberhez fordulnia, ugyanis előfordulhat, hogy nem csak esztétikai problémáról van szó. A hajhullás például számos kórkép tünete, hormonális zavarokra, inzulinrezisztenciára, vashiányra is utalhat.  

Vérnyomásproblémát is jelezhetnek a ráncok

A bőr az ember egészségi állapotának függvényében is változik, szervi problémák, hormonális zavarok következményeként átalakulhat a tapintása és a külleme. A ráncok szintén jelezhetik a szervezet eltérő működését. Mélységük és mértékük összefüggést mutat egyes betegségek, kóros állapotok meglétével.

Az arcon lévő ráncok az egészségügyi állapotról is árulkodnak: a vérnyomásproblémát és a csontritkulást is megmutatják

Az arcbőrön megjelenő ráncok a kutatások alapján egészségügyi problémákat is jelezhetnek.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük