Az állandó térdfájás is megszüntethető: hatékony terápia mozgásszervi fájdalmak ellen

Legyen szó ugrótérdről, a meszes vállról vagy a sarokcsonti kinövésről, nem kell együtt élni a fájdalommal és a korlátozott mozgással.

térdfájdalom terápia nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bárkinél kialakulhat fájdalmas ugrótérd, meszes váll vagy kellemetlen sarokcsonti kinövés, amivel sokan megpróbálnak inkább együtt élni, semmint megszabadulni a kínzó fájdalomtól.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont fájdalomspecialistája, sebész, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa az úgynevezett kombinált terápia hatékonyságát magyarázta el. Ezzel a terápiával rengeteg mozgásszervi fájdalmat hatékonyan lehet csillapítani, sőt, akár egyenesen megszüntetni is.

 Nem csak sportolók szenvednek ugrótérdtől

Tipikusan az ugrással járó sportágak képviselőinél jelentkezik ez a probléma, igen gyakori röplabdázóknál, kosárlabdázóknál, ugrószámok gyakorlóinál. Bár a tünetek sokszor gyulladásra engednek következtetni, az ultrahang, oldalirányú röntgen vagy az MR-vizsgálat segítségével fény derülhet a valódi okra, vagyis a patella ín eredési zónájának degeneratív elváltozására. A beteg a térdkalács fájdalmára, nyomásérzékenységére panaszkodik, amelyet eleinte csak a terhelés vált ki, de később a fájdalom állandósulhat. 

ugrótérd fájdalom
Fotó: Bsip

Enyhébb panaszok esetén ajánlatos pihenni, fizikoterápiát, gyógytornát alkalmazni, és megfelelő terheléssel, bemelegítéssel arra törekedni, hogy elkerülhető legyen egy súlyos következmény, a patella ín szakadása.    

Ezért nehéz mozgatni a meszes vállat

Amikor kalcium rakódik le a váll egyes részein - főként a rotátorköpenyen -, kialakul az úgynevezett meszes váll. A kalciumlerakódás eleinte nehezen észlelhető, de mivel jelentős fájdalmat, mozgásbeszűkülést okoz, az alapos vizsgálat után fény derülhet a tünetek okára. A jegelésen túl szóba jöhet kortikoszteroid-injekció.

Gyulladást és fájdalmat is okozhat a sarokcsonti kinövés

A csontkinövések a test azon pontjain alakulnak ki, ahol a csont dörzsöli az izmot vagy az inakat. Emiatt a csont érintett pontja rendellenes növekedésnek indul, és ennek következményeként a környező szövetek begyulladhatnak. A saroksarkantyúnak két típusa különböztethető meg: a Haglund-sarok, vagyis hátsó sarkantyú és a sarokcsontsarkantyú, vagyis talpi sarkantyú.

térdfájdalom sarokfájdalom 2
Fotó: Yuri_Arcurs / Getty Images Hungary

A Haglund-sarok igen gyakran a nem megfelelő cipő hátsó részének nyomása miatt alakul ki, erre a terület kipirosodása, szemmel látható gyulladása is utalhat. A sarokcsontsarkantyú a sarok talpi részén képződhet, a fájdalom is ott jelentkezik. A rizikófaktorok közé tartozik még az állómunka, a túlzott megerőltetés és a túlsúly is. Mindezek hatására a fájdalom olyan kifejezett lehet, hogy a beteg minden lépést csak kínlódva képes megtenni. Ezért és az esetleges törés vagy daganat kizárása végett is minél előbb szakorvosi segítséget kell kérni.  

Hatékony segítség a kombinált terápia

- Az ilyen, nehezen megfogható esetekben rövid és hosszú távú célokat is fel kell állítanunk a kezelésben - hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont fájdalomspecialistája, sebész, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa. - Gyors enyhülést hozhatnak a helyileg beadott gyulladáscsökkentő injekciók, de érdemes hosszú távon is gondolkozni. Igen jó eredményeket lehet elérni ugyanis a célzottan megválasztott kollagénkészítmények kúraszerű alkalmazásával. A kollagén egy zselatinos fehérje, amely megtalálható a porcokban, ízületekben, inakban és csontokban. Ez a természetes fehérje támogatja testünk elsődleges szöveteinek struktúráját.  Ez a kezelés a gyakorlatban 4-6 alkalmas injekciós terápiát jelent, amit egy kis szünet után 4-6 alkalom lökéshullám-terápia követ.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Ez utóbbi egy természetes alapokra épülő eljárás, amely oldja a mozgásszervi fájdalmat okozó triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nemcsak a fájdalmat csökkenti, de a sérült szövetek regenerálásával a kiváltó okot is megszüntetheti. Szintén hosszú távon hozhat jó eredményeket a szakember irányításával végzett funkcionális gyógytorna. Végső soron a fájdalom nagymértékben csökkenthető, akár megszüntethető, a betegek mozgásszabadsága visszanyerhető, ezáltal pedig jelentősen javítható az életminőség. 

Csökkentik a gyulladást a szervezetben: 10 egyszerű étel, amit gyakrabban kellene fogyasztani

Amellett tehát, hogy az ember felhagy a rossz szokásokkal, így az alkoholfogyasztással vagy a dohányzással, valamint a cukrot, a fehér lisztet, a feldolgozott húst vagy a gyorsételeket is elhagyja, az egészséges, gyulladáscsökkentő diéta támogatja igazán a testet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük