Támogatja az idegrendszer és a máj egészséges működését: mennyi kolint kell bejuttatni a szervezetbe egy nap?
A kolin se nem vitamin, se nem ásványi anyag, de nagyon fontos az egészség szempontjából. Hiánya a zsírmáj kockázatát is növelheti.

A kolin a szervezet egészséges működéséhez nélkülözhetetlen tápanyag, amely egyebek mellett a máj és az idegrendszer számára is kulcsfontosságú.
A máj kis mennyiséget előállít belőle ugyan, ám azt a táplálkozás útján ki kell egészíteni. Felmérések szerint sokan nem visznek be elegendő kolint a szervezetükbe. Hiánya növelheti például a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a nem alkoholos zsírmáj kockázatát.
Kolin szerepe az egészségben
A kolin makrotápanyag, amelyet régebben a B-vitaminokhoz soroltak, ma már úgy gondolják, hogy se nem vitamin, se nem ásványi anyag. Vízben és zsírban oldódó molekulaként is létezik. Főként táplálkozás útján kell bejuttatni. A szervezet kolint használ a sejtmembránokat alkotó zsírok előállításához, az anyag részt vesz a DNS-szintézisben, a zsíranyagcserében, szükség van rá az acetilkolin nevű neurotranszmitter szintéziséhez, amely szerepet játszik a memóriában, az izommozgásban és a szívverés szabályozásában is. Nélkülözhetetlen a koleszterin májból történő eltávolításához, a várandósság során a magzat növekedéséhez, fejlődéséhez.

A kolin javítja a kognitív funkciókat, így például a memóriát, segít a szív egészségének megőrzésében. Egy 2012-es, 70-74 éves alanyok vizsgálatával készült kutatás összefüggést talált a magasabb kolinszint és a jobb kognitív funkció között. Egy 2018-as tanulmány szerzői pedig a nagyobb kolinbevitel és az iszkémiás stroke alacsonyabb kockázata között.
Mennyit kéne bevinni belőle egy nap?
A kolinbevitellel kapcsolatban referenciaértékeket mindezidáig nem állapítottak meg, azonban a napi szükségletről léteznek ajánlások, felnőtt nők és férfiak esetében a napi mennyiség 420-550 milligramm között mozog, szoptatás és terhesség idején ez emelkedhet.

A kolinhiány izom- és májkárosodást okozhat, fokozza a nem alkoholos zsírmáj kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor a valódi hiány a nem várandós személyek körében ritka. A túl magas bevitel erőteljes testszagot, hányást, izzadást, májkárosodást és alacsony vérnyomást idézhet elő. A kolinbevitel napi felső határa felnőtteknél 3500 gramm.

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!
Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is.
Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet.
Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Promóció
Bár a tápanyag étrend-kiegészítő formájában is elérhető, a változatos, kiegyensúlyozott étkezés során fedezhető a szükséglet. A kolin egyik legjobb forrása a tojás, egy darabban körülbelül 147 milligramm található, nagyrészt a sárgájában. A belsőségek, a máj és a vese is nagy mennyiségben tartalmazzák, a halak közül pedig a lazac és a tonhal, zöldségek közül a keresztesvirágúak, mint például a karfiol és a brokkoli. A quinoában, a szójababban és a mandulában, húsok közül a csirkében, a pulykában és a marhában is jókora adagban található meg.
8 gyógyító étel nem alkoholos zsírmáj esetén
A rendkívül sokakat érintő nem alkoholos zsírmáj idejében elcsípve még visszafordítható, ezt viszont nehezíti, hogy eleinte nem jár különösebb tünetekkel. A kezelés és a megelőzés legfontosabb pillére az életmódváltás, a testsúly, a vérzsírértékek és a vércukorszint optimalizálása, mindebben pedig a rendszeres testmozgás mellett a helyesen összeállított étrend is döntő szerepet játszik.
(Képek: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!

- méregtelenítés
- máj