Mégsem káros a koleszterin? Ez az évtizedes tévhit oka
A koleszterin napjainkra valóságos szitokszó lett. Egyvalamit azonban nem tudsz az érelmeszesedésről.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Igen, valóban létezik az érelmeszesedés. Igen, az elmeszesedett erekben valóban nagyobb mennyiségű koleszterint lehet kimutatni.

Kérdés, hogy a koleszterin miért az elmeszesedett artériákban és verőerekben rakódik le, és az is, hogy miért alakul ki bárkinél érelmeszesedés - függetlenül a koleszterin vérben mért szintjétől.

Nem is a koleszterin felel az érelmeszesedésért?

Dr. Matthias Rath német kutatóorvos vizsgálatai és felfedezései nagyban hozzájárultak ennek a rejtélyes problémának a megfejtéséhez. A legfontosabb figyelmen kívül hagyott adat a következő: a koleszterin lerakódását minden esetben meg kell, hogy előzze az ér sérülése.

Ettől sérülnek a verőerek

A verőerek alapvetően sérülékenyebbek, hiszen az artéria annyiszor tágul ki és húzódik össze, ahányszor megdobban a szív - naponta több mint százezerszer. Az erek rugalmasságáért a kollagén nevű fehérjerostok felelnek. A verőerek anyagának legkevesebb 14%-át kell kitennie a kollagénnek. Ez az anyag biztosít számukra rugalmasságot, illetve felel azért, hogy ne táguljanak ki jobban annál, mint amennyire biztonságos lenne.

Ahhoz, hogy elegendő - és jó minőségű - kollagén termelődjön a szervezetben, így az erek fala ne sérüljön, megfelelő C-vitamin-bevitelre van szükség.

Cikkünk megírásában Dr. Lenkei Gábor A koleszterin nem ártalmas című könyve segített.

A ma uralkodó felfogás szerint: a koleszterin egy ártalmas anyag. A dogma egyik meghatározása: merev, megváltoztathatatlannak hirdetett, kötelező erejű tétel. A tévhit meghatározása: valamivel kapcsolatban egy vagy több emberben kialakult téves meggyőződés. Tudd meg, hogy mi az igazság!

A könyv ára 1980 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük