Alacsony koleszterinszint: vajon emiatt is kell aggódnod?
Milyen betegségek esélye nő meg, ha túlságosan alacsony a koleszterinszinted?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tudjuk, hogy a magas koleszterinszint szoros összefüggésben áll az érelmeszesedéssel, a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, ami hazánkban vezető haláloknak számít.

Arról azonban ritkábban esik szó, mit jelent, ha a laborlelet a normál érték alatti koleszterinszintet mutat.

A koleszterin szerepe a szervezetben

A koleszterin minden emberi - illetve állati - sejtben megtalálható vegyület. Elsődleges szerepe van a sejtmembrán megalkotásában, illetve számos hormon előállításának kiindulási anyaga. Mindemellett az epesavak egyik alkotóeleme is. A koleszterin nagyobb részét a máj termeli, kisebb részét táplálkozás során veszed magadhoz.

A koleszterin normálértéke

Egészséges ember esetében az összkoleszterinszint normálértéke 3,1-5,2 mm/l. A koleszterinnek két fajtája van: a HDL - vagyis a jó - koleszterin, amely az érfalban már lerakódott koleszterint visszaszállítja a májba, illetve az LDL - rossz - koleszterin, ami a májból a sejtek irányába szállítja a koleszterint. A HDL koleszterin normálértéke 1,20-1,70 mm/l, míg az LDL koleszteriné 0,1-4,14 mm/l.

Az alacsony koleszterinszint rizikói

Viszonylag kevés kutatás foglakozott az alacsony koleszterinszint szervezetre gyakorolt hosszú távú hatásaival. Az eddigi vizsgálatok alapján azonban elmondható, hogy azokban a ritka esetekben, amikor az összkoleszterinszint, illetve az LDL koleszterin szintje túlságosan alacsony, megnő a depresszió, a szorongás, a daganatos megbetegedések, valamint terhesség idején a koraszülés és az alacsony születési súly kockázata.

Ha tehát nem szedsz koleszterincsökkentő készítményt, nem tartasz szigorú diétát, és nem is kezdtél hirtelen rendszeres mozgásba, mindenképpen fordulj orvoshoz, és végeztess egy alaposabb kivizsgálást.

Ezt is szeretjük