Veszélyes idegrendszeri betegség kialakulását gátolja ez a hétköznapi anyag: minden reggel fogyasztasz belőle
Sokan nem is sejtik, hogy milyen egészséges anyagot visznek be a szervezetükbe nap mint nap a reggeli rutin során.
Sokan talán nem is sejtik, hogy a mindennapjaik része egy olyan egyszerű anyag, amely segíthet megelőzni egy súlyos idegrendszeri betegség, a Parkinson-kór kialakulását. A legtöbben minden reggel, a napindító rutin részeként fogyasztják, és mégis kevesen tudják, hogy mekkora szereppel bír az egészségmegőrzésben.
Koffein a Parkinson-kór ellen
A Parkinson-kór egy progresszív, azaz folyamatosan romló, remegéssel járó neurodegeneratív betegség, az orvosok és kutatók régóta vizsgálják, hogyan alakul ki, és milyen tényezők befolyásolják. Dr. Daniel Truong, a MemorialCare Orange Coast Orvosi Központ neurológusa elmagyarázta a MedicalNewsToday oldalán, hogy a Parkinson-kór kialakulásában az alfa-szinuklein nevű fehérje rendellenes felhalmozódása játszik szerepet. Ez a fehérje gyulladásos reakciót vált ki, ami neuronális károsodáshoz vezet, különösen az agy feketeállományában található dopaminerg neuronok esetében, amik a finom mozgások szabályozásában játszanak kulcsszerepet. Ezek a folyamatok hozzájárulhatnak a Parkinson-kór kialakulásáért. Kattints ide, ha további kockázatnövelő tényezőkre vagy kíváncsi!
Az elmúlt években több nagyszabású tanulmány is kimutatta, hogy azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak egy bizonyos anyagot, kisebb eséllyel alakul ki Parkinson-kór. Egy közelmúltban megjelent tanulmány az Annals of Neurology folyóiratban rámutatott, hogy ez az anyag nemcsak a betegség kialakulását csökkentheti, hanem olyan erős, hogy még a diagnosztikai eljárások pontosságát is befolyásolja - ez pedig nem más, mint a koffein.
A koffein adenozinreceptor-antagonistaként működik, amely blokkolja az adenozin nevű neurotranszmitter hatását. Az adenozin gátolja a dopamin felszabadulását, így ahogy a koffein blokkolja az adenozinreceptorokat, az indirekt módon növelheti a dopamin felszabadulását, amely védi a dopaminerg neuronokat.
A nemrég közölt kutatás során 163 korai stádiumú Parkinson-kórban szenvedő és 40 egészséges önkéntest vizsgáltak. A kutatók megmérték a résztvevők dopamintranszporter-kötődését az agyban, amely a dopaminerg aktivitás mérőszáma. Az eredmények szerint azoknak, akik nagy mennyiségben fogyasztottak koffeint, alacsonyabb volt a dopamintranszporter-kötődése.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A kutatások alapján az általánosan elfogadott mennyiség napi 200-300 milligramm koffein, amely körülbelül 2-3 csésze kávénak felel meg. Azoknál, akik ennyit fogyasztottak belőle, kimutathatóan alacsonyabb volt a Parkinson-kór kialakulásának kockázata. Ide kattintva megtudhatod, hogy mikor érdemes elfogyasztani a nap első kávéját!
A kutatásból az is kiderült, a koffein fogyasztása közvetlenül az agyi képalkotó vizsgálatok előtt befolyásolhatja az eredményeket, így azt javasolják, hogy a páciensek kerüljék a vizsgálatok előtt legalább 24 órával, hogy pontosabb diagnosztikai eredményeket kapjanak. Meglepő, hogy mi jósolhatja meg évekkel korábban a Parkinson-kórt - korábbi cikkünkben ezt is megnézheted!
Dr. Valtteri Kaasinen, a kutatás vezetője elmondta, hogy bár az anyag fogyasztása valóban csökkenti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát, nem javította a betegség tüneteit azoknál, akiket diagnosztizáltak vele, és még további vizsgálatokra van szükség a koffein és a Parkinson-kór közötti kapcsolat pontos megértéséhez.
Mindenesetre a következő csésze kávé elfogyasztásakor érdemes elgondolkodni azon, hogy nemcsak egy kellemes élményt nyújt, hanem esetlegesen hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez is.
Javítja a zsíranyagcserét, és még a hangulatot is jobbá teszi: 8 étel, ami tele van inozitollal
Ezek az ételek bővelkednek inozitolban, amely elképesztően jó hatással bír a szervezetre.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- boldogság
- depresszió