Veszélyes idegrendszeri betegség kialakulását gátolja ez a hétköznapi anyag: minden reggel fogyasztasz belőle

Sokan nem is sejtik, hogy milyen egészséges anyagot visznek be a szervezetükbe nap mint nap a reggeli rutin során.

Koffein a Parkinson-kór ellen
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan talán nem is sejtik, hogy a mindennapjaik része egy olyan egyszerű anyag, amely segíthet megelőzni egy súlyos idegrendszeri betegség, a Parkinson-kór kialakulását. A legtöbben minden reggel, a napindító rutin részeként fogyasztják, és mégis kevesen tudják, hogy mekkora szereppel bír az egészségmegőrzésben.

Koffein a Parkinson-kór ellen

A Parkinson-kór egy progresszív, azaz folyamatosan romló, remegéssel járó neurodegeneratív betegség, az orvosok és kutatók régóta vizsgálják, hogyan alakul ki, és milyen tényezők befolyásolják. Dr. Daniel Truong, a MemorialCare Orange Coast Orvosi Központ neurológusa elmagyarázta a MedicalNewsToday oldalán, hogy a Parkinson-kór kialakulásában az alfa-szinuklein nevű fehérje rendellenes felhalmozódása játszik szerepet. Ez a fehérje gyulladásos reakciót vált ki, ami neuronális károsodáshoz vezet, különösen az agy feketeállományában található dopaminerg neuronok esetében, amik a finom mozgások szabályozásában játszanak kulcsszerepet. Ezek a folyamatok hozzájárulhatnak a Parkinson-kór kialakulásáért. Kattints ide, ha további kockázatnövelő tényezőkre vagy kíváncsi!

Koffein a Parkinson-kór ellen 2
Fotó: Chinnapong / Getty Images Hungary

Az elmúlt években több nagyszabású tanulmány is kimutatta, hogy azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak egy bizonyos anyagot, kisebb eséllyel alakul ki Parkinson-kór. Egy közelmúltban megjelent tanulmány az Annals of Neurology folyóiratban rámutatott, hogy ez az anyag nemcsak a betegség kialakulását csökkentheti, hanem olyan erős, hogy még a diagnosztikai eljárások pontosságát is befolyásolja - ez pedig nem más, mint a koffein.

A koffein adenozinreceptor-antagonistaként működik, amely blokkolja az adenozin nevű neurotranszmitter hatását. Az adenozin gátolja a dopamin felszabadulását, így ahogy a koffein blokkolja az adenozinreceptorokat, az indirekt módon növelheti a dopamin felszabadulását, amely védi a dopaminerg neuronokat.

A nemrég közölt kutatás során 163 korai stádiumú Parkinson-kórban szenvedő és 40 egészséges önkéntest vizsgáltak. A kutatók megmérték a résztvevők dopamintranszporter-kötődését az agyban, amely a dopaminerg aktivitás mérőszáma. Az eredmények szerint azoknak, akik nagy mennyiségben fogyasztottak koffeint, alacsonyabb volt a dopamintranszporter-kötődése.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

A kutatások alapján az általánosan elfogadott mennyiség napi 200-300 milligramm koffein, amely körülbelül 2-3 csésze kávénak felel meg. Azoknál, akik ennyit fogyasztottak belőle, kimutathatóan alacsonyabb volt a Parkinson-kór kialakulásának kockázata. Ide kattintva megtudhatod, hogy mikor érdemes elfogyasztani a nap első kávéját!

A kutatásból az is kiderült, a koffein fogyasztása közvetlenül az agyi képalkotó vizsgálatok előtt befolyásolhatja az eredményeket, így azt javasolják, hogy a páciensek kerüljék a vizsgálatok előtt legalább 24 órával, hogy pontosabb diagnosztikai eredményeket kapjanak. Meglepő, hogy mi jósolhatja meg évekkel korábban a Parkinson-kórt - korábbi cikkünkben ezt is megnézheted!

Koffein a Parkinson-kór ellen 1
Fotó: Ben Monk / Getty Images Hungary

Dr. Valtteri Kaasinen, a kutatás vezetője elmondta, hogy bár az anyag fogyasztása valóban csökkenti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát, nem javította a betegség tüneteit azoknál, akiket diagnosztizáltak vele, és még további vizsgálatokra van szükség a koffein és a Parkinson-kór közötti kapcsolat pontos megértéséhez.

Mindenesetre a következő csésze kávé elfogyasztásakor érdemes elgondolkodni azon, hogy nemcsak egy kellemes élményt nyújt, hanem esetlegesen hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez is.

Javítja a zsíranyagcserét, és még a hangulatot is jobbá teszi: 8 étel, ami tele van inozitollal

Ezek az ételek bővelkednek inozitolban, amely elképesztően jó hatással bír a szervezetre.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük