Így hathat a túlzott koffeinfogyasztás a szemre: vannak, akiknek nagyon vigyázniuk kell vele

A túlzásba vitt kávézás a szemre is hatással van, a látást veszélyeztető zöld hályog kockázatát is növelheti.

kávé

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kávé napjaink egyik legnépszerűbb itala, fogyasztása hol a gyors ébredést szolgáló, kipipálandó napirendi pont, hol a baráti beszélgetéseket kísérő rituálé. A koffeintartalmú finomság olyan élvezeti szer, amiről kevesen mondanának le könnyűszerrel. 

Míg mértékkel fogyasztva akár támogathatja is az egészséget, túlzásba víve már inkább negatív hatással lehet a szervezetre. Így van ez a szem esetében is, és akadnak olyanok, akik a látásélességük megőrzése érdekében jobban teszik, ha vigyáznak a koffeinnel. 

Koffein hatása a szemre 

Bár általában kevesen követik nyomon, hogy a nap során mennyi koffeint juttatnak be a szervezetükbe, nemzetközi ajánlások szerint törekedni kéne rá, hogy a 400 milligrammot ne haladja meg a mennyiség. Hogy ez pontosan hány csésze kávénak felel meg, az az adott kávé típusától, elkészítési módjától függ, egy otthon készült kávé körülbelül 100 milligramm koffeint tartalmaz, a városban vásároltban ennél több is lehet. 

A nyers kávébab klorogénsavat tartalmaz, amelynek gyulladáscsökkentő és cukorbetegség elleni hatását is megfigyelték. Az antioxidáns feltételezések szerint a retina védelmében is segíthet, ám ennek alátámasztására további vizsgálatok szükségesek. Az viszont biztosnak látszik, hogy a túlzott koffeinbevitel emésztési zavarokat, mentális panaszokat okozhat, illetve  szemre is hatással van. 

A tartósan magas koffeinfogyasztás fokozhatja a zöldhályog, glaukóma kialakulásának valószínűségét. A betegség a látóideg károsodásával jár, amelyet gyakran a kórosan magas szemnyomás okoz. A glaukóma a látás elvesztésének vezető oka 60 éves kor felett, bármilyen életkorban előfordulhat, de az idősek körében gyakori. Több formája is létezik, általában különösebb figyelmeztető jel nélkül alakul ki.

Mivel a károsodás visszafordíthatatlan, fontos a korai diagnózis, ehhez pedig rendszeres ellenőrzésre van szükség, beleértve a szemnyomás mérését is. A vizsgálatok szerint a koffeinfogyasztással különösen azoknak kell vigyázniuk, akik a magasabb szemnyomásra, zöldhályogra nézve erős genetikai hajlammal rendelkeznek, a családjukban előfordult a kórkép. 

A koffein átmeneti, de jelentős emelkedést idézhet elő a vérnyomásban is, a hipertóniával élőknek szintén mértékletes kávéfogyasztás javasolt. A magas vérnyomás károsíthatja a retina idegeit. A másik kórkép, amelynél érdemes megfontolni a koffeinbevitelt, az a cukorbetegség. A koffein vércukorszintre gyakorolt hatása egyénenként eltérő, míg a megfigyelések szerint a mértékletes fogyasztása akár a 2-es típusú diabétesz megelőzésében is segíthet, már meglévő betegség esetén a vércukorszint kordában tartását is nehezítheti. A magas vércukorszint szintén károsíthatja a szemben található idegeket. 

5 meglepő dolog, ami befolyásolhatja a vércukorszintet

Az ember hajlamos azt hinni, hogy csak az étkezés szólhat bele igazán a vércukorszint alakulásába, azon belül is főleg a nassolás. A valóságban viszont a helyzet ennél jóval összetettebb, a szénhidrátanyagcsere-zavarral élőknek tudniuk kell, hogy számos tényező hatással van az értékekre. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük