5 ember, akinek nem javasolt a kávézás: súlyosbíthatja az egészségügyi panaszaikat

A kávéról lemondani nagyon nehéz, de vannak olyanok, akiknek érdemes lenne megpróbálniuk az egészségük érdekében.

kávé

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kávé napjaink legnépszerűbb italainak egyike, nemcsak a koffeintartalma miatt fogyasztják, hanem az élvezeti értéke okán is. Bár vannak, akik el sem tudják képzelni az életüket nélküle, akadnak, akiknek érdemes óvatosan fogyasztaniuk. 

Bizonyos emberek esetében a kávé pozitív hatásai eltörpülnek a negatívak mellett, egyes betegségekkel kapcsolatos panaszokon ronthat a közkedvelt ital. 

Emberek, akiknek nem ajánlott a kávézás

A szakemberek két táborra szakadnak, amennyiben a kávéról van szó, olykor egymásnak ellentmondó kutatások látnak napvilágot a témában. Egy 2022-es vizsgálat szerint például a korai halálozás kockázatát is csökkentheti. Ugyanakkor bizonyos kávézási szokások már inkább károsnak nevezhetők. Ha sok cukorral édesíted az italt, vagy egyszerűen csak túlzásba viszed a fogyasztását, hosszú távon akár árthatsz is a szervezetednek.

Nemzetközi ajánlások értelmében a még biztonságosnak tekinthető napi koffeinmennyiség 400 milligramm, ami körülbelül négy csésze főzött kávénak felel meg. Vannak azonban, akik jobban teszik, ha, amennyire csak lehet, tartózkodnak a kávé élvezetétől. 

IBS-sel élők

A koffein fokozhatja a bélrendszer működését, az irritábilisbél-szindrómával (IBS) élők pedig gyakran szenvednek hasmenéstől. Ennek súlyosságán ronthat a gyakori kávézás, így a betegek számára csak mértékkel ajánlott a fogyasztása.

Zöld hályoggal élők

A koffein emelheti a szemnyomást, ami problémás lehet a zöld hályogtól, vagyis glaukómától szenvedők számára. A kórképre ugyanis jellemző az emelkedett szemnyomás, amit a szemben lévő csarnokvíz termelődése és elfolyása közötti egyensúly felborulása okoz. A kelleténél magasabb vagy ingadozó szemnyomás a kórkép rizikótényezői közé is sorolható, mint ahogyan a rendszeresen magas koffeinbevitel is.

Hiperaktív hólyaggal élők

A hiperaktív vagy túlműködő hólyag gyakori és sürgető vizelési ingert okoz, amelyet olykor akaratlan vizeletvesztés is kísér. A betegek mindennapjait jócskán nehezítheti a kórkép, de néhány életmódbeli változtatással javíthatnak a tüneteiken. A kávéfogyasztás korlátozása ezek közé tartozhat, ugyanis a koffeinbevitel fokozhatja a vizeletürítés és az inger megjelenésének gyakoriságát is. Azoknál, akik nincsenek hozzászokva a serkentő vegyülethez, még kifejezettebb lehet a hatás.

Szívbetegségekkel élők

A különböző szív- és érrendszeri betegségekkel élőknek érdemes kikérniük a kezelőorvosuk véleményét a kávézásról, ugyanis a koffein átmeneti pulzus- és vérnyomás-emelkedést idézhet elő, ami nem kívánt fejlemény a hipertóniában, illetve a szívritmuszavarokban érintettek számára. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Refluxszal élők

Reflux esetén a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom működése elégtelen, ezért a gyomorsav visszafolyik a nyelőcsőbe, és irritálja a nyálkahártyáját. A tünetek, így a gyomorégés, torokfájás és a köhögés fekvő testhelyzetben, illetve bizonyos ételek és italok fogyasztásakor felerősödnek. A diéta része a zsíros húsok, csípős fűszerek, alkoholos és szénsavas italok, valamint a kávé lehetőség szerinti kiiktatása. A koffein ellazíthatja a már említett záróizmot, ezért aztán súlyosbíthatja a betegek panaszait.

Így hat a kávé, ha éhgyomorra iszod

A kávét többen nem reggeli mellett, hanem ahelyett fogyasztják. A szakemberek viszont általában nem javasolják, hogy az ember éhgyomorra küldje le az italt, mivel az az élénkítő tulajdonsága mellett az egészségre nézve negatív következményekkel is járhat.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük