Koronavírus elleni oltás után átmenetileg fel kell függeszteni a terápiát: fontos tudnivalók az allergiásoknak
A tavaszi időszakban számos pollen jelen van a levegőben, amik szénanáthás tüneteket okozhatnak.

GettyImages-1214727034
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Allergia esetén a lakásban és a szabadban egyaránt tüneteink jelentkezhetnek, ezért a kezelést a járvány ideje alatt sem szabad elhanyagolni.

Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa foglalta össze.

Ezért ne válasszon orvos nélkül allergiagyógyszereket

A hideg időszakokban elsősorban a lakáson belüli allergének - penészgomba, poratka, háziállatok szőre - okoztak kellemetlen panaszokat az arra érzékenyeknek. A nyár közeledtével pedig már a tavaszi pollenek is jelen vannak a levegőben, így a szabadban is jelentkezhetnek a szénanáthás tünetek. 

Egyszerűbbnek tűnhet, hogy a jelenlegi helyzetben csak a patikáig megyünk a receptért, de hosszú távon jobban járunk, ha a kezelőorvossal íratjuk fel a készítményeket. Dr. Balogh Katalin elmondta, hogy rendelőben a járványügyi szabályok betartása mellett vizsgálni lehet, hogy pontosan mi okozza az allergiás tüneteket, majd ennek megfelelően személyre szabott terápiát meghatározni. Korszerűbb készítményekhez juthatunk így, és a kezeléssel is jobb eredményt érhetünk el. Kivizsgált, már korábban kezelt betegeink számára távkonzultáció, elektromos receptfelírás lehetősége szintén rendelkezésre áll.

Több ok miatt sem javasolt idén elhanyagolni az allergia kezelését

Az allergiát sokan nem tekintik súlyos betegségnek, azt gondolják, hogy néhány hétig egy kis tüsszögés és orrfolyás még kibírható. Pedig a kezeletlen allergia miatt az érintetteknél idővel újabb allergiák jelenhetnek meg, emiatt más növény pollenszórásának idején is jelentkezni fognak a tünetei. Az elhanyagolt allergia szövődményeként asztma is kialakulhat.

GettyImages-1217726631

Dr. Balogh Katalin a járványhelyzet kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy az orrfolyás, szemviszketés miatt a szénanáthás személy gyakrabban megérinti az arcát, emiatt könnyebben megfertőződhet. Ennek rizikóját a kezeletlen allergia is növeli, ugyanis az allergia miatt gyulladt orrnyálkahártya sérülékenyebb, rajta keresztül a kórokozók is könnyebben a szervezetébe kerülhetnek. A gyakori tüsszögéssel pedig könnyebben terjesztheti is a kórokozót.

Ezt tegye, ha oltást kap

Ha valaki allergiásként kapja meg a koronavírus elleni védőoltást, és antihisztamin-készítményeket, szteroidorrspray-t használ, akkor nincs tennivalója, ezeket alkalmazhatja változtatás nélkül. Allergén immunterápia esetén a koronavírus-védőoltásra is a minden egyéb védőoltásra vonatkozó javaslat érvényes: egy hétre fel kell függeszteni az immunterápiát, ha a páciens COVID-19-védőoltást kap.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Koronavírus-fertőzés esetén így szedje a gyógyszereket

A szokásos allergia tüneti kezelés folytatása javasolt, enyhe tünetekkel járó, otthonában gyógyuló COVID betegség esetén.

Az allergén immunterápiás kezeléssel kapcsolatban dr. Balogh Katalin elmondta, hogy új kezelések indítása és a korábban megkezdett kezelések folytatása lehetséges, kivéve, ha aktuálisan tünetekkel járó COVID betegség zajlik. Ha koronavírus-fertőzött és tünetes a beteg, meg kell szakítani a kezelést, amint ez minden magas lázzal járó vírusfertőzés esetében szükséges. A felépülést követően, az allergológussal történt konzultáció után a kezelés folytatható.

A 8 legjobb szobanövény, ami javítja a levegő minőségét

A beltéri légszennyezésről jóval kevesebb szó esik, mint a kültériről, ugyanakkor manapság sokan a lakásban töltik a napjaik jelentős részét, így aztán egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a levegő minősége.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük