Egy, a Nebraskai Klinikán végzett vizsgálat szerint a húslevessemlegesíti a neutrofil fehérvérsejteket, amelyek influenza és nátha esetén nagy számban termelődnek. A sejtek felgyülemlése gyulladást, nyákképződést okoz.
Dia
Az áfonyában található tanninok csersavként ismert vegyületek. Ezek a jótékony hatású kémiai anyagok erős baktérium- és vírusölő hatásúak.
Dia
Az átható illatú fokhagymagerezdek allicint tartalmaznak. Ez az igen hatékony mikrobaölő vegyület a baktériumokat, vírusokat és gombákat egyaránt távol tartja, illetve, ha már megtelepedtek, kiirtja őket.
Dia
A nátha-, illetve influenzaszerű tüneteket körülbelül kétszázféle vírus okozhatja. A homoktövis legtöbbjükkel szemben hatékonyan veszi fel a harcot. Elsősorban a növény magjából préselt olaj remek immunerősítő.
Dia
Az édeskömény illóolajat, flavonoidokat és szterolokat tartalmaz, melyek görcsoldó és gyulladásgátló hatásúak. Termésének olaja - mely 70%-ban anetolból áll - serkenti a légutak szőröcskéinek mozgását, nyákoldóként hat.
Dia
Télvíz idején ne feledkezz meg a csípős ízekről! A chili például segít kiirtani a szervezetből a baktériumokat és a vírusokat. Elsődleges forrása a kapszaicinnek - mely vegyület élénkíti a vérkeringést, gyulladáscsökkentő hatású.
Dia
Az ánizstermés főleg illóolajat tartalmaz. Ennek fő alkotóeleme, az anetol eredményezi a nyák- és görcsoldó hatást, mivel fokozza a hörgők kiválasztását, valamint aktiválja a nyákot elvezető hörgőszőröket.