Csütörtöktől a kenyér íze is megváltozik: van, amit nem is lehet többé forgalmazni
Szigorodnak a szabályok, jobb lesz a kenyerek íze és minősége is.
Komoly változásokat eredményeznek a hazai élelmiszeriparban a Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó új előírásai. A 2017. június 22-én hatályba lépő szabályozás értelmében az egyes termékek összetevőinek arányát lényegesen meg kell emelni annak érdekében, hogy az emberek valóban jó minőségű kenyerekhez jussanak hozzá.
Ludwig Klára, a JÓkenyér pékmestere úgy látja, hogy jövőben a vásárló tényleg azt kapja, amiért fizet, ugyanakkor az eddig megszokott kenyerek íze is más, markánsabb lesz.
Javul az íz és a minőség is
Az íz- és minőségjavulást a rozskenyereknél az fogja garantálni, hogy a termékekben az eddigi 40%-ról 60%-ra kell növelni a rozstartalom szintjét. - Az a pékség, ahol ezt nem tartják be, az rozskenyeret nem forgalmazhat, csupán rozsosat, amiben a rozstartalmat szintén drasztikusan emelni kell a mostani 15,1%-ról 30%-ra - hangsúlyozta a JÓkenyér pékmestere.
Légy résen, ha fantázianéven árulják!
- Mindenki kezdjen gyanakodni, ha az addig általa vásárolt teljes kiőrlésű kenyeret a jövőben fantázianéven találja meg a boltban, mert akkor valószínű, hogy az a kenyér mégsem felelt meg az új szabályozásnak - hívta fel a figyelmet a JÓkenyér szakembere. Hozzátette, hasonlóan nagy arányban módosulnak a Graham- és a tönkölykenyerek összetevői is. Előbbinél minimum 90%-ban Graham-lisztet kell használni sütésnél, utóbbinál pedig 60%-ban tönkölylisztet a jobb, markánsabb ízélmény érdekében.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Megszűnik a házi kenyér elnevezés
Fontos változást takar az is, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv új rendelkezéseinek hatályba lépésével a házi kenyér elnevezés megszűnik, helyette az ebbe a csoportba tartozó termékeket fehér- vagy búzakenyérként lehet forgalomba hozni.
- A kézműves kenyerek kedvelői szintén jó, ha tudják, hogy június 22. után csak azokat a kenyereket lehet így nevezni, amelyek főleg kézi technológiával, adalék-és tartósítószer nélkül, kovásszal készülnek - mondta Ludwig Klára, és megerősítette, hogy a friss szabályozás a kenyerek sótartalmának csökkentését is előírja. Idén minimum 1,5 és maximum 2,8%-os lehet egy termék megengedett sótartalma. Jövőre 1,3, illetve 2,35%-osak lesznek ezek az értékek.
Pontosan fel kell tüntetni az összetételt
A kenyerek tápértéket, illetve a zsírok, szénhidrátok, fehérje, rost, só 100 gramm késztermékre vonatkozó mennyiségét a csomagolt áruk esetében már múlt év decemberétől fel kell tüntetni a csomagoláson. Mostantól ez az előírás a csomagolatlan termékekre is vonatkozik úgy, hogy ezen értékeknek kéznél kell lenniük írott formában, az üzletben is. Ha pedig a vásárló kéri, akkor ezeket oda kell adniuk az eladóknak. - Mindenképpen azt javasoljuk a vásárlóknak, hogy mindig nézzék meg a kenyerek összetételét, mielőtt azokat megveszik. Kerüljék azokat a termékeket, amelyek adalékanyagokat, illetve tartósítószert tartalmaznak - emelte ki Ludwig Klára.