Ennél több kávét ne igyál naponta! Mennyi koffein van a lattéban, eszpresszóban?
Vajon hány tejeskávét ihatsz meg naponta?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kávé kellemes aromájának és élénkítő hatásának köszönhetően évezredek óta az emberiség egyik kedvelt itala.

Hangulatjavító és serkentő hatását koffeintartalmának köszönheti, ami miatt azonban érdemes meghúzni egy felső határt a napi kávéfogyasztásnál.

Mennyi koffeint fogyaszthatsz naponta?

A koffein emeli a pulzusszámot, a vérnyomást, fokozza a szív munkáját. Mindezek miatt a túlzásba vitt kávéfogyasztás növeli a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját. Ha szeretnéd kiszámolni, pontosan mennyi lehet a napi koffeinadagod, a testsúlyodból kell kiindulni.

4 milligramm koffeinnel számolhatsz kilogrammonként, tehát egy 60 kilós nő esetében: 4 x 60 = 270 milligramm koffein lehet a napi adag. Ez azonban egy felső határ, tehát nem érdemes meginni napi négy csésze eszpresszót. Már csak azért sem, mert más - általad fogyasztott - élelmiszerek is tartalmaznak koffeint, így például a tea, a kóla, a csokoládé.

Mennyi koffeint tartalmaznak a különböző kávéfajták?

  • Latte: 40-80 mg
  • Eszpresszó: 40-80 mg
  • Kapucsínó: 70-80 mg
  • Instant kávé: 65-100 mg
  • Hosszú kávé: 115-120 mg

A cafe latte egyharmad rész eszpresszóból, kétharmad rész tejből készül. Az eszpresszó - krémmel együtt - 35-40 milliliter, a kapucsínó egyharmad rész eszpresszóból, egyharmad rész forró tejből és egyharmad rész gőzölt tejhabból áll.

Perfetto, a kávészemektől az utolsó cseppig

A Dinamica Plus kávéfőző széles receptválasztékának köszönhetően minden napszakban elhozza a perfetto kávé pillanatot. Krémes cappuccino reggel, egy kis plussz energia ebéd után egy espresso társaságában, egy koffeinben gazdag hosszú kávé amikor már csak a napot szeretnéd túlélni. De’Longhi, frissen őrölt kávé minden csészében, bármelyik is legyen a kedvenced.

Promóció

A minőségi instant kávé - hiába a boszorkányüldözés - 100%-ban kávéból készül: a gyártási eljárás során a pörkölt kávészemeket megőrlik, az őrlés közben felszabaduló aromákat pedig megkötik - a végén újra hozzáadják a kávéhoz.

A hosszú kávé - nem az amerikai kávé, ami rövid eszpresszó, forró vízzel felhígítva - több koffein tartalmaz, mint a sima eszpresszó. A hosszú kávé esetében ugyanis a kávéőrleményen hosszabb idő alatt folyik át a forró víz, így több ízanyag és több koffein oldódik ki belőle.

Ezt is szeretjük