Így hat a kávé a koleszterinszintre: meglepő, mennyire számít az elkészítés módja

A magas koleszterinszinttel élőknek érdemes odafigyelniük arra, hogy milyen kávét isznak.

kávé

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magas koleszterinszintre általában egy rutin-laborvizsgálat során derül fény. Az érintetteknek ilyenkor többnyire életmódváltást ajánl az orvos. A fizikai aktivitás növelése mellett az étrendben például a vörös húsok, olajban sült ételek visszaszorítására lehet szükség. 

Ugyanakkor a koleszterinértékeket egészen meglepő dolgok is befolyásolhatják, rossz hatással van rá egyebek mellett a dohányzás és a stressz, sőt úgy tűnik, hogy a kávé is hozzájárulhat a szint emelkedéséhez. 

Kávé hatása a koleszterinszintre

Sokan vannak, akik el sem tudnák képzelni az életüket kávé nélkül. Reggel az első, még félálomban megtett útjuk a konyhába vezet, és a forró italtól várják a felébredést. Előfordul viszont, hogy különböző okok miatt, magas vérnyomás meglétekor, várandósság idején vigyázni kell a kávéfogyasztással. A kutatások szerint pedig akkor sem árt a tudatosság, ha valaki hajlamos a kelleténél magasabb koleszterinszintre. Ez az összkoleszterin esetében egyébként 5 mmol/l felett van. 

A kávé és a koleszterin közötti kapcsolat tisztázására több vizsgálat is vállalkozott, az eredmények vegyesek, a feltételezések szerint az egyéni érzékenység és az ital elkészítésének módja is szerepet játszhat benne, hogy hogyan hat a kávé a koleszterinértékekre. Egy 2016-ban publikált kutatás arra a megállapításra jutott, hogy összefüggés mutatható ki a magasabb kávéfogyasztás és az emelkedett koleszterinszint között, ám a hatás mértéke a készítés módjától és az alany nemétől is függhet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szakemberek úgy gondolják, hogy a koleszterin szempontjából nem a kávé koffeintartalma a döntő, hanem a kávébabban természetes módon jelen lévő olajok, vagyis az olyan diterpének, mint a cafestol vagy a kahweol. Mindkét olaj emelheti a koleszterinszintet, de az, hogy mennyi van belőlük a kávéban, a főzési mód függvényében változhat. 

Az elkészítés módja döntő

A kávéban található olajok mennyisége az ital elkészítésének módjától függ. Filteres kávé esetén például a diterpének nagyja a filterben marad, ám szűretlen kávénál több jut a csészébe. Az itthon főként dugattyús kávéfőzőként ismert french press használatakor a folyadék fémszűrőn halad át, ez viszont valamivel több olajat enged át, mint a papír.

A már említett 2016-os kutatás az eszpresszónál szignifikáns koleszterinszint-emelő hatást állapított meg, amit főként a férfiaknál figyeltek meg a szakemberek. Ugyanakkor az eszpresszó mennyisége legalább kicsi, aki tehát általában azt választja, valószínűleg kevesebbet juttat be az olajokból is a szervezetébe. A legkevesebb koleszterinszint-emelő olaj a filteres és az instant kávékban van. 

3 kávézási szokás, ami évekkel rövidítheti le az életet

Az örök kérdés, ami minden vendégségben felmerül, hogy „te hogy iszod a kávét?” A lehetőségek, kombinációk tárháza szinte végtelen, és az, hogy ki hogyan fogyasztja a népszerű italt, jelentősen befolyásolja a szervezetre gyakorolt hatásait is.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük