3 napos karácsonyi diéta, finom receptekkel
Karácsonykor akár fogyhatsz is. Étrendünk a teljes ünnepre szól, receptekkel. Ne számold a kalóriákat, megtettük helyetted!
December 24., Szenteste
Vacsora - 629 kcal, 30 g fehérje, 18 g zsír, 86 g szénhidrát:
December 25.
Reggeli - 318 kcal, 13 g fehérje, 8,4 g zsír, 47 g szénhidrát:
- 60g cukormentes müzli, méz, fahéj
- 2 dl tej
Tízórai - 174 kcal, 4,6 g fehérje, 2,3 g zsír, 34 g szénhidrát:
Ebéd (800 kcal):
- Almaleves
- Gesztenyével töltött pulyka
- Burgonyapüré
- Vegyes saláta
Uzsonna - 170 kcal, 2,5 g fehérje, 2,4 g zsír, 34 g szénhidrát:
Vacsora - 193 kcal, 9 g fehérje, 5,6 g zsír, 23 g szénhidrát:
December 26.
Reggeli - 314 kcal, 15 g fehérje, 9,6 g zsír, 56,7 g szénhidrát:
- Citromos tea édesítőszerrel
- Bakonyi barna kenyér
- Sárgarépás túrókrém
Tízórai - 41 kcal, 0,4 g fehérje, 0,6 g zsír, 8,5 g szénhidrát:
- Narancs
Ebéd - 617 kcal, 36 g fehérje, 32,2 g zsír, 45 g szénhidrát:
- Kelbimbó krémleves
- Könnyű almás fasírt
- Zöldséges rizs
- Saláta
Uzsonna - 244 kcal, 7,4 g fehérje, 2,3 g zsír, 47 g szénhidrát:
Vacsora - 484 kcal, 34 g fehérje, 20 g zsír, 54 g szénhidrát:
- Finom melegszendvics - egy szelet barna kenyér, egy szelet óvári sajt, két szelet pulykasonka, ananász
Receptek
Karácsonyi korhelyleves
Hozzávalók:
- 30 dkg savanyúkáposzta
- 1 liter káposztalé
- 1 fej vöröshagyma
- 2 dl sovány tejföl
- 1 füstölt ízű leveskocka
- Kapor
- Liszt
- Főzőmargarin
- Bors
- Fűszerpaprika
- Só
Főzd meg a káposztát a lében, a füstölt ízű kockával. Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, egy kis gerezd fokhagymát és a paprikán kívül a fűszereket. Felforrás után főzd 30 percig. Világos rántással rántsd be, és újra forrald fel. Tehetsz bele tetszés szerint füstölt sonkát is.
Egy adag: 83 kcal, 2,2 g fehérje, 6 g zsír, 4,2 g szénhidrát.
Tonhal aszalt szilvával
Hozzávalók:
- 600 g tonhal (vagy busa)
- 2 dl csontlé
- 10 g főzőmargarin
- 100 g aszalt szilva (megmosva, lecsepegtetve)
- 120 g sovány tejföl
- Só
- Citromlé
- Bazsalikom
- Kakukkfű
A felengedett, szeletekre vágott halat sózd, és egy citrom levével kend be. Egy óra állás után tegyél minden szeletre egy-két szem szilvát, göngyöld fel, és hústűvel tűzd meg. Tedd margarinnal kikent tűzálló tálba, de elkészítheted zsiradék nélkül, teflontepsiben is. Ez esetben kevés olvasztott margarinnal kend meg a húsok tetejét.
A tekercseket szórd meg a fűszerekkel, a maradék szilvát halmozd mellé. A csontlevet keverd össze a tejföllel, citromhéjjal ízesítsd, és locsold meg vele a halat. A tálat fedd le alufóliával, és sütőben süsd 40 percig. Burgonyapürével tálald.
Egy adag: 224 kcal, 19g fehérje, 9 g zsír, 17 g szénhidrát.
Almaleves
Hozzávalók:
- 320 g alma
- 200 ml sovány tej
- 30 g diétás pudingpor
- Citrom
- Fahéj
- Szegfűszeg
- Só
- Édesítőszer
Egy liter hideg vízbe tedd bele a fahéjat, szegfűszeget, citromhéjat (legjobb, ha mindezeket egy kis fűszerzacskóban) és egy kis citromlevet. Édesítőszerrel édesítsd. Tedd bele a meghámozott, szeletekre vágott almát is. Mikor forrni kezd, a tüzet csillapítsd, és a pudingport keverd össze a tejjel. Ezzel sűrítsd be a levest. Ha kell, kissé sózz utána. Melegen és kihűtve is fogyasztható.
Egy adag cukorral készítve: 231 kcal, 8,5 g fehérje, 3 g zsír, 29,3 g szénhidrát.
Gesztenyés pulyka
Hozzávalók:
- 1 bébipulyka
- 75 dkg cukrozatlan gesztenyemassza
- 30 dkg darált sovány sertéshús
- Pulykamáj
- 3 zsemle
- 3 tojás
- 10 dkg főzőmargarin
- 20 dkg füstölt szalonna
- Tejszín
- Bors
- Majoranna
- Őrölt szerecsendió
A pulykát tisztítsd meg, és alaposan mosd át. Kívül-belül sózd be és borsozd. Majorannával szórd meg, és pár órára hagyd állni.
Töltelék: a gesztenyét keverd össze a margarinnal, a darált hússal és a tojással. Tedd bele a szétmorzsolt májat és a beáztatott, kinyomkodott zsemléket is. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítsd, ha kell, kevés tejszínt is tegyél bele. Töltsd meg a pulykát, és a nyílásait varrd be. Tedd előmelegített sütőbe, és lassú tűzön süsd meg. Mikor már majdnem kész, margarinnal kend meg, és magas lángon pirítsd. Hagyd állni 20 percig, mielőtt szeletelni kezdenéd.
Energiatartalma a pulyka korától függően kb. 350 kcal szeletenként.
Fitneszpalacsinta sajttal
Hozzávalók:
- 60 g finomliszt
- 60 g zabkorpa
- 1 tojás
- 2,5 dl sovány tej
- 5 g olaj
- Szódavíz
Töltelék:
- 30 g kefír
- 30 g Tenkes sajt
Darabonként: 193 kcal, 9,3 g fehérje, 5,6 g zsír, 23 g szénhidrát.
Kelbimbó krémleves
Hozzávalók:
- 320 g kelbimbó
- 10g főzőmargarin
- 15 g liszt
- 80 ml tejszín (vagy tej)
- Petrezselyem zöld
- Só
- Lestyán
2,5 l csontlében tedd fel a megmosott kelbimbókat főni. Ha kész, a levest turmixgéppel turmixold össze, és tejjel, tejszínnel dúsítsd. Pirított zsemlekockát adhatsz hozzá.
Egy adag: 131 kcal, 5,2 g fehérje, 8,5 g zsír, 7,5 g szénhidrát.
Almás fasírt
Hozzávalók:
- 400 g darált sovány sertéshús
- 200 g alma
- 10 g olaj
- 1 tojás
- Petrezselyem zöld
- Szerecsendió
- Borsikafű
- Só
Az almákat hámozd meg, és egyet kivéve mindet reszeld le. A darált húst dolgozd össze a reszelt almával, a fűszerekkel és a tojással. Egy vékony teflontepsit vékonyan kenj ki margarinnal, majd a massza felét terítsd bele. Erre tedd rá a maradék almát leszeletelve, majd a maradék hússal fedd be. Alufóliát tegyél rá, és sütőben süsd meg. A sütés befejezte előtt 10 percre vedd le majd a fóliát, hogy szépen megpirulhasson. Készítheted aszalt szilvával is.
Egy adag: 209 kcal, 22 g fehérje, 11 g zsír, 4 g szénhidrát.
Vegyes gyümölcssaláta
Hozzávalók:
- 50 g őszibarack
- 50 g alma
- 50 g szilva
- 50 g sótlan mandula
- 50 g narancs
- 50 g kivi
- Édesítőszer
- Fahéj
Egy adag: 170 kcal, 2,5 g fehérje, 2,4 g zsír, 34 g szénhidrát.
Vegyes saláta
Hozzávalók:
- 120 g savanyú káposzta
- 80 g tofu
- 120 g sárgarépa
- 80 g kínai kel
- 40 g fekete retek
- 20 g metélőhagyma
- 10 g búzacsíra
- Citrom
- Só
Egy adag 83 kcal, 6g fehérje, 2,5 g zsír, 10 g szénhidrát.
Karácsonyi keksz
Hozzávalók:
- 130 g finomliszt
- 30 g zabkorpa
- 100 g light margarin
- 50 g porcukor (vagy édesítőszer)
- 1 tojás
- ½ csomag sütőpor
- Citromhéj
- Fahéj
- Vaníliás cukor
A finomlisztet szitáld át, add hozzá a sütőport, majd morzsold el a margarinnal. Add hozzá a korpát és a porcukrot, majd a többi alapanyagot is. Fél óráig pihentesd, majd 3 milliméteresre nyújtsd ki. Kiszúró figurákkal darabold, majd tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe. Előmelegített sütőben 15-20 perc sütést igényel. Ha kész, hagyd kihűlni, majd fehér csokoládéval, porcukorral díszítsd.
Az összes tartalma: 857 kcal, 26 g fehérje, 8 g zsír, 164 g szénhidrát.
Boszorkányhab
Hozzávalók:
- 600 g alma
- 40 g sárgabarack íz
- 2 felvert tojásfehérje
- Ízlés szerint édesítőszer
Az almákat mosd meg, és alufólián, sütőben süsd át. Ha kész, hűtsd ki és törd össze. Add hozzá a barackízt, az édesítőt és a tojásfehérjét is. Addig keverd, amíg jó laza, habos nem lesz. Helyezd üvegtálakba, és tortadarával vagy kókuszreszelékkel meghintve tálald. Ha nincs időd fogyasztás előtt elkészíteni, a habhoz kevés habfixálót tehetsz, így a vacsora utolsó fogásáig sem veszít a formájából.
Egy adag: 115 kcal, 2,1 g fehérje, 0,6g zsír, 25 g szénhidrát.
Sárgarépás túrókrém
Hozzávalók:
- 120 g félzsíros tehéntúró
- 40 g reszelt sárgarépa
- 20 g búzacsíra
- 40 ml kefír