Aki kevesebbet eszik, lassabban öregszik: kutatók bizonyították a csökkentett kalóriabevitel jótékony hatását

A kalóriabevitel csökkentése nemcsak az egészséges öregkor szempontjából fontos, a fajunk túlélésének kulcsa is lehet.

idos no  joga

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a Kansasi Egyetem kutatói azt találták, amikor gasztropodák fosszíliáit vizsgálták, hogy a gyorsabb emésztéssel rendelkező fajok a múltban gyorsabban is haltak ki. Hogy jön ez ahhoz, hogy a csökkent kalóriabevitel lassítja az öregedést? Egyszerű az összefüggés.

Az említett kutatás nem az egyetlen a témában, számos állatokon és embereken végzett megfigyelés mutat a felé, hogy a kalóriabevitel visszafogása, egyúttal az emésztés lelassítása javíthatja az életminőséget, és egészében változtatja meg az öregedés folyamatát.

A kalóriabevitel csökkentése és az öregedés

A megkövesedett csigák azért fontosak ebben a kutatássorban, mert nemcsak az egyén szintjén, de egész fajunk túlélésére nézve is fontos üzenetet hordoznak. Az az elképzelés ugyanis, hogy a lassabb emésztés szerepet játszik a fajok élethosszában, csak mostanában került terítékre. A csupasz földikutyák például a különleges emésztésüknek köszönhetően a leghosszabb életű rágcsálók a földön. Most viszont, hogy a tudósok tisztában vannak ezzel, akár arra is lehetőségük nyílhat, hogy idővel manipulálhassák az öregedés folyamatát.

rhesus-majom

Más, majmokon végzett kutatások közvetlenül is alátámasztják a lelassult emésztés és a betegségmentes öregkor közötti összefüggést. Egy 2009-ben megjelent tanulmány szerint, ami 76 majom étkezési szokásait dokumentálta húsz éven keresztül, azok a főemlősök, akik 25%-kal kevesebbet ettek, két és félszer nagyobb eséllyel kerülték el az olyan, korral járó bajokat, mint a szívbetegség. Ráadásul sokkal aktívabbnak is bizonyultak normál étrendű társaiknál. 

Ennek állítólag az az oka, hogy a kalóriabevitel tartós csökkentése megváltoztatja, hogyan állít elő és fogyaszt energiát a szervezet, és így az sokkal energiahatékonyabban működik majd. 

A kutatók emberek esetében is nagyon hasonló eredményekre jutottak. Egy 2015-ben, a The Journals of Gerontology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok az alanyok, akik 12%-kal csökkentették a kalóriabevitelüket, azt tapasztalták, hogy javult az egészségük, és csökkent az öregedéssel kapcsolatos betegségek megjelenésének kockázata, pedig ez a rövid ideig tartó kísérlet még csak le sem lassította lényegesen az anyagcseréjüket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Úgy fest, a kalóriabevitel csökkentése valóban hatással van az öregedés folyamatára. Persze, az idő senkit nem kímél, de a legújabb eredmények arra engednek következtetni, hogy az életminőség nagyon is befolyásolható, ha megértjük, pontosan milyen kapcsolat áll fenn az anyagcsere és az öregedés között. Így akár megnyújthatóvá is válhat idővel az emberi élethossz.

Kalóriaégető jógapózok

A kalóriabevitel csökkentése nemcsak az egészséges öregkorhoz segít hozzá, hanem a fogyáshoz is. Ha súlytól szeretnél megszabadulni, mozgással is rengeteg kalóriát égethetsz el, így teremtve deficitet. Ezek a jógapózok nemcsak megnyugtatják a lelket, de jól meg is dolgoztatnak.

Ezt is szeretjük