Segít a jód, ha pajzsmirigybeteg vagy? Van, amikor kifejezetten káros

Ezért érdemes bizonytalan önkezelések helyett kikérni a szakorvos véleményét.

Jódhiány és pótlás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pajzsmirigybetegségek terápiájában sok esetben nagy segítség a jód pótlása, ám sokan bajban vannak azzal, milyen dózisban is érdemes alkalmazniuk.

Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosa elmondta, hogy mikor van szükség plusz jód bevitelére, és honnan lehet tudni, hogy elegendőt fogyasztunk-e belőle.

Nem mindig jó a jód pajzsmirigygondokra

A pajzsmirigy-alulműködés és a jódhiány kapcsolatával sokan tisztában vannak. A jód kulcsfontosságú anyag a szerv hormontermeléséhez, mert az alkotórésze. Ezért ha valakinél pajzsmirigy alulműködést diagnosztizálnak, vagyis ha túl kevés pajzsmirigyhormon termelődik, akkor plusz jód bevitelére van szükség. Előfordulhat azonban olyan hypothyreosis, vagyis pajzsmirigy-alulműködés, amikor az extra jód csak ront a beteg állapotán. Ilyen zavar a Hashimoto betegség, az autoimmun pajzsmirigygyulladás. Ezeknél a plusz jódbevitel hatására a gyulladás is fokozódhat, ilyenkor részletes endokrinológiai kivizsgálás tisztázhatja a jódpótlás szükségességét.

Ennyi jódra van szükség

Egy felnőtt napi jódszükséglete 150-200 mikrogramm, melyet be lehet vinni alga, tengeri halak, jódozott só, jódozott ásványvíz, eper, tej-és tejtermékek fogyasztásával. A tej- és tejtermékfogyasztás mennyiségi és minőségi ajánlásakor körültekintően kell eljárni, mert egyéni megítélést igényel. Amennyiben valaki jódhiánnyal küzd, és plusz jódot szükséges bevinnie, azt megoldhatja táplálékkiegészítő formájában is.

A pajzsmirigybetegséget nemcsak a laborvizsgálat mutathatja ki, hanem látható jelei mutatkoznak az arcon is.

Megváltozik az arc a betegségtől: mi mutatja, hogy a pazsmiriggyel komoly baj van?

Nézegess képeket!

Elolvasom

Hiánya meddőséget és depressziót okoz

Ha túl kevés mennyiségben van a szervezetben jód, az pajzsmirigy-alulműködést, strúmát és göbök keletkezését okozhatja. Ezenkívül csökkent koncentrációt, vetélést, meddőséget, depressziót eredményez. Vannak olyan ételek - például a káposzta és a kelbimbó-, melyek a jód felszívódását gátolják, ezért érdemes mértékkel fogyasztani belőlük, ha valakinél jódhiányt állapítottak meg . Ha ezeket az ételeket párolják vagy főzik, az úgynevezett goitrogén anyagok elillannak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A jódszintmérés nagyon fontos

A plusz jód bevitelével nem árt óvatosan bánni, mert ha túl sok kerül belőle a szervezetbe, pajzsmirigy-túlműködés és toxikus tünetek jelentkezhetnek. Ezért érdemes jódszintmérést végeztetni, melyből meg lehet tudni, hogy milyen mértékű jódhiánnyal is küzd az illető. A jódszint meghatározása 24 órás gyűjtött vizeletből történik, mert a szervezet a fel nem használt jódot így üríti ki a szervezetből. Ha a szint 50-99 µg/l közötti, akkor enyhe jódhiányról van szó, ha 20-49,9 µg/l közötti, akkor az közepes jódhiányra utal, ha pedig 20 µg/l alatti, akkor az súlyos jódhiányt jelent.

Ezt is szeretjük