Saját magán figyelte meg az agyvérzés tüneteit: Jill Bolte Taylor idegkutató mesélt tapasztalatairól
Jill Bolte Taylor idegkutatóként saját magán tudta megfigyelni és később dokumentálni az agyvérzés tüneteit.

Jill Bolt Taylor
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jill Bolte Taylort agyvérzése után sokan kérdezték, hogyan élte túl, ahogy mindent elveszített: a Harvard Egyetemen a kutatói munkáját, a teste felett az uralmat. Erre minden esetben azt felelte, örül annak, hogy egyáltalán túlélte.

Idegkutatóként nem agyának azon részére fókuszált, ami megsérült, sokkal inkább arra, ami épen maradt. Ha az egyik agyfélteke károsodik, szerencsére a másik aktivizálódik, ami nem csak stroke esetében igaz.

Saját magát diagnosztizálta

Jill Bolte Taylor bal agyféltekéjében egy vérrög érelzáródást okozott. Ugyan nem tudott beszélni, mozogni, írni, olvasni, de jobb agyféltekéje átvette az irányítást, máshogy gondolkozott, és a viselkedése is megváltozott, elmondása szerint még kedvesebb is lett. Támogató édesanyja mellett ez vezette a felépülés útjára.

Jill Bolte Taylor a műtét után édesanyjával.
Jill Bolte Taylor a műtét után édesanyjával.
Fotó: TED2008 / Ted.com

A probléma ott kezdődött, amikor 1996-ban, a traumát megelőző időszakban megállás nélkül bátyja skizofréniáját kutatta. Egy reggelen lüktető fájdalmat érzett a bal szeme mögött, de mivel korábban nem volt semmilyen egészségügyi panasza, nem törődött vele. 

Rutinszerűen felszállt a hálószobájában lévő evezős fitneszgépére, és miközben próbálta használni, tudatosult benne, hogy nem ismeri fel saját karját, lábait. Rájött, hogy külső szemlélőként figyelte meg mozgását, ami így teljesen természetellenesen hatott. Közben fejfájása is egyre erősödött. Ezután fokozatosan ráeszmélt arra, hogy egyre jobban lelassul, és merevvé válik a mozgása, melyből hiányzott a folyamatosság is.

Idővel beszűkült az érzékelése, csak belsőjére fókuszált. Nyugalom öntötte el, egy egység részének érezte magát, ami nagyon boldoggá tette, ám a figyelő bal agyféltekéje időnként működésbe lépett, és jelezte a problémát felé. Amikor agyának mindkét része működött, realizálta, hogy nincs egyensúlyérzéke, nem ismeri fel testének a határait, már csak kapaszkodva tudott járni.

Minden esetben, amikor baloldali agyféltekéje elnémult, csönd lett. Ekkor hatalmasnak és egynek érzet magát az univerzum energiáival. Aztán mint egy gép, újra visszakapcsolt, majd megint megszűnt. Tapasztalata szerint az állapot során a külvilágban lévő minden stressz egyszerre megszűnt, békesség árasztotta el. Ám a struktúráért felelős bal agyfélteke időnként működésbe lépett, és amikor nem tudta mozgatni a bal karját, rájött, hogy stroke-ja van - mondta el egy TED-előadás keretében.

Ahogy próbált segítséget hívni, nem emlékezett arra sem, hogy tárcsázta-e már az adott telefonszámot, és 45 percébe telt egyáltalán felhívni bárkit is. Amikor sikerült, összefolytak a szavak, nemcsak a hívott felet, saját magát sem értette. Egészen a mentő érkezéséig nem tudta biztosan, hogy sikerült-e az információt átadnia, végül kórházba szállították. Egy golflabda méretű vérrögöt műtöttek ki az agyából.

Az agyféltekék különös rendszere

Ahogy visszaemlékszik a gyógyulás első időszakára, nem tudott járni, beszélni, olvasni, írni, csecsemőként írta le magát, aki egy nő testében rekedt. A különös jelenség hátterében az áll, hogy a két agyfélteke teljesen szeparált. Kérges testen keresztül kommunikálnak egymással, egyébként teljesen különálló részek, sőt, szinte személyiségek, akik másképp dolgozzák fel az információkat. A jobb a jelennel foglalkozik, az érzékszervek és mozgások segítségével tanul.

Amikor csak ez az agyféltekéje működött, energialénynek érezte magát, mert ezek vagyunk a jobb agyfélteke tudata szerint. A bal oldali módszeresen gondolkozik a múltról és a jövőről, kategorizálja a kisebb részleteket, és asszociál velük. A nyelv segítségével tanul, egyfajta számító intelligencia, mely elkülönít mindenkit másoktól. Ez a része veszett el Jill Bolte Taylornak, nyolc évébe tellett, mire meggyógyult.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyógyulás az agyvérzés után

Tudta, mire van szüksége a felépüléshez. Sok alvásra, mivel az agysejtek is ugyanolyan élő anyagok, mint az ember, és nekik is létfontosságú a pihenés. Aki nem alszik eleget, ködösnek érezheti a gondolatait, hiszen az agysejteknek nincs idejük tisztulni. Azt tanácsolja, mindenki kapcsolja ki a kék fényt sugárzó készülékeket legalább három órával lefekvés előtt, a mobiltelefont, televíziót vagy számítógépet, hogy az elektronikus zajból minél kevesebb érje.

Érdemes figyelni a táplálkozásra is, az agynak vízre van szüksége a megfelelő működéshez. A bevitt cukor csak megnehezíti a sejtek regenerálódását. A mozgás szintén elengedhetetlen, segít megszabadítani a salakanyagoktól. A kutató a terápiának és kezeléseknek köszönhetően sikeresen lábra állt, azóta előadásaival járja a világot, hogy mindenkivel megismertesse az agyvérzés intő jeleit, és átadhassa különös élményét a jobb agyfélteke békés világáról.

Ízek is jelezhetnek agyvérzést

Az akár halálos kimenetelű agyvérzésnek számos kiváltó oka lehet, például egy, a fejet érő trauma, magas vérnyomás, érrendszeri probléma és még néhány ritkább körülmény.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük