Akár gluténérzékenységet is kiválthat az ízületi gyulladás - Meglepő kapcsolat van a két betegség között

A cöliákia okozhat ízületi gyulladást, de ez akár fordítva is felléphet, így az érintetteknek érdemes figyelni a tüneteket.

glutén2
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a táplálkozás és az ízületi gyulladás két egymástól nagyon távoli területnek tűnik, mégis van kapcsolat közöttük.

Arról, hogy milyen összeköttetésben áll a sokízületi gyulladás, vagyis reumás arthritisz és autoimmun gluténérzékenység, dr. Kádár János immunológust, az Immunközpont főorvosa beszélt.

Szoros kapcsolat lehet a betegségek között

Az autoimmun betegségek egy részére az a jellemző, hogy nem a szervezet egésze érintett - ezek a szisztémás autoimmun betegségek -, hanem csak bizonyos szervekben alakul ki immunológiai eredetű gyulladás. Ezek a szervspecifikus autoimmun betegségek.

glutén
Fotó: Barcin / Getty Images Hungary

Ez utóbbiak azonban egymással társulni szoktak, ezért javasolt például autoimmun pajzsmirigybetegség esetén cöliákiaszűrést is végeztetni. Kutatások figyelmeztetnek arra, hogy ez a vizsgálat sokízületi gyulladásban, más néven reumás arthritiszben (RA) szenvedők esetében is ajánlott.

A gluténérzékenységnek is több típusa van

A gluténérzékenységnek több fajtája megkülönböztethető: a cöliákia, vagyis autoimmun gluténérzékenység és az NCGS, azaz nemcöliákiás gluténérzékenység, ami pedig nem autoimmun eredetű. Közös azonban bennük, hogy a tüneteket a gluténtartalmú ételek - búza, árpa, rozs - fogyasztása okozza.

gluténérzékenység
Fotó: Wojciech Kozielczyk / Getty Images Hungary

A hasi panaszokon túl az érintettek gyakran beszámolnak egyéb tünetekről is: sokaknál okoz fejfájást, szorongást, depressziót, szájüregi aftákat és ízületi fájdalmakat is a glutén fogyasztása. A kórkép felismerése bizonyos daganatos bélbetegségek megelőzése miatt is lényeges.

Glutén hatására erősödő tünetek

A reumás arthritisz olyan krónikus állapot, amely gyulladást okoz az ízületekben, és ez idővel károsodásokhoz és deformációkhoz vezethet. A betegek egy része úgy tapasztalja, hogy a glutén fogyasztása miatt az RA tünetei fellángolnak, fájdalom, gyulladás és duzzanat jelentkezik az ízületekben. Az elmúlt évek vizsgálatai azt is igazolják, hogy a bélflórát alkotó baktériumok összességének, a mikrobiomnak is határozott jelentősége van az autoimmun kórképek kialakulásában.

ízületi-gyulladás2
Fotó: bluecinema / Getty Images Hungary

- Az étrend és az RA közötti kapcsolat tisztázásához további kutatások szükségesek annak érdekében, hogy egyértelmű étrendi javaslatokat lehessen tenni. A kérdéssel azonban mindenképp foglalkozni kell, már csak azért is, mert az autoimmun betegségek valóban gyakran társulnak egymással - mondja a szakorvos.

Autoimmun betegségek és gluténfogyasztás

Lengyel kutatók számoltak be róla, hogy a cöliákia kapcsán fellépő ellenanyagok gyakrabban fordulnak elő RA és Sjögren-szindrómás betegekben, mint azok körében, akiknél nem mutatható ki a két autoimmun betegség egyike sem.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat otthon

Önellenőrzésre szolgáló gyorstesztünk nagy előnye, hogy az IgA és IgG antitestek jelenlétét is kimutatja, így rögtön fény derülhet még a rejtett gluténérzékenységre is. Egy csepp véredből 97%-os bizonyossággal meg tudja állapítani, hogy a tüneteidet cölikália okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A Disease Markers folyóiratban megjelent tanulmány alapján pedig úgy tűnik, hogy átfedések vannak a RA és az autoimmun gluténérzékenység között. A kutatók kiderítették, hogy a cöliákiás személyeknél gyakran kimutathatók az RA markerei, a reumafaktorok, és hogy az RA-ban szenvedő embereknek gyakran vannak cöliákiás tünetei. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindenkinek, akinek sokízületi gyulladása van, gluténérzékenysége is lesz.

Gluténérzékenység és ízületi gyulladás kivizsgálása

RA esetén figyelemmel kell kísérni, hogyha autoimmun gluténérzékenységre utaló tünetek vannak: hasi fájdalom, puffadás, hasmenés, székrekedés, fáradékonyság, hajhullás, korai csontritkulás, ismétlődő vetélések, meddőség és fogyás. Ilyen esetben ajánlott orvoshoz fordulni, a szükséges vizsgálatok elvégzésével - vérvizsgálat és gyomortükrözés - megállapítható a cöliákia diagnózisa. Fontos, hogy a gluténmentes étkezést ne kezdjék meg a vizsgálat előtt a betegek, ez esetben ugyanis álnegatív eredmény születhet.

ízületi-gyulladás
Fotó: SDI Productions / Getty Images Hungary

Cöliákia esetén pedig szintén javasolt az RA kivizsgálása, különösen, ha az alábbi tünetek tapasztalhatók:

  • levertség, fáradtság,
  • étvágytalanság, fogyás,
  • először csak a test egyik oldalán jelentkező fájdalmas, duzzadt ízületek,
  • merev ízületek ébredéskor, jellemzően hosszabb időn át fennálló állapot.

A reumás arthritisz diagnózisa a tünetek és a vérvizsgálat alapján megállapítható. Kezelésében fontos szerepet kapnak az immunszuppresszív készítmények, melyek az immunrendszer működését nyomják el annak érdekében, hogy az autoimmun folyamatokat - a porc lebontását - megfékezzék.

Gluténmentes cukrászdák: 8 budapesti hely, amit nagyon szeretnek az édesszájúak

Glutén nélkül is lehet finom sütiket enni, ezt pedig több cukrászda bizonyítja nap mint nap.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük