Nem csak torokfájás jelezheti a nem megfelelő légkondihasználatot - Más szervet is rosszul érint
A túlzásba vitt légkondihasználat nemcsak megfázásra hajazó tüneteket, hanem az ízületek fájdalmát is okozhatja.

ízületi-gyulladás-légkondi4
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemcsak fej- és torokfájás, de ízületi fájdalmak is jelentkezhetnek a légkondicionáló nem körültekintő használata miatt.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, a neurálterápia - és a HKO/TCM szakorvosa, fájdalomspecialista nemcsak a nyak, a váll, a könyök, a térd fájdalmainak csökkentéséről beszélt, de természetes hűsítő tippekkel is szolgált.

A légkondinak megvannak az előnyei, de a hátrányai is

A légkondival felszerelt helyiségben azonos hőmérsékletre és száraz páratartalomra beállított levegő kering zárt rendszerben. Előnye, hogy kevesebb por és pollen kering benne, mint az utcán, hátránya viszont, hogy nincs légmozgás, vagy ugyanott fújja a hideg levegőt a rendszer az ott tartózkodókra.

ízületi-gyulladás-légkondi5
Fotó: RapidEye / Getty Images Hungary

Mindezek következménye lehet fáradtság, kimerültség, depresszió és testi problémák is: torokfájás és fejfájás mellett gyakori a felfázás, a petefészek- és hüvelygyulladás, a libidó csökkenése, és igen gyakran az ízületi fájdalom. Természetesen a tünetek kialakulása, illetve a megjelenési formája az immunrendszer állapotától is függ.

Tippek a légkondi okos használatához

  • A szakszerű tisztítás megakadályozza, hogy a készülékben a különböző mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak, majd a klíma bekapcsolásával folyamatosan keringjenek a beltéri levegőben. A munkahelyi és az otthon felszerelt klímát szakemberrel évente legalább egyszer vegyszeresen ki kell tisztíttatni, vagy ha ez már nem elég, ki kell cserélni. Ez elsődleges az úgynevezett legionella betegség kiküszöböléséhez.
  • A munkahelyeken ne legyen túl hidegre állítva a légkondi, hiszen a kinti hőség és a benti hideg közti különbség megviseli a szervezetet.
ízületi-gyulladás-légkondi3
Fotó: simpson33 / Getty Images Hungary
  • A hideg levegő ne közvetlenül az emberi testre irányuljon. Otthon már a klímaberendezések felszerelésekor úgy ajánlott megtervezni az elhelyezését, hogy a főáramlat ne a legtöbbet használt területre érkezzen. A munkahelyen ez nyilván nehezebb, csak a munkaállomás elhelyezésével lehet próbálkozni.
  • Ha lehetőség van rá, nem ajánlott tartósan légkondicionált helyiségben tartózkodni. Ha ez elkerülhetetlen, például munkahelyen, érdemes melegebb ruhát bekészíteni, amivel melegen tarthatók az ízületek.

Természetes hűsítő módszerek a legmelegebb napokra

Légkondicionáló nélkül, természetesebb módszerekkel is könnyedén lehűthető a lakás a legmelegebb napokban. Ezek alkalmazása főleg azoknak ajánlott, akik gyakran megérzik a klímaberendezés hatásait nyaranta.

  • Mindig azon az oldalon ajánlott leengedni a redőnyt vagy elcsavarni a reluxát, behúzni a sötétítőfüggönyt, ahonnan besüt a nap.
  • A lakás temperálásában a növények is közreműködnek, érdemes velük törődni.
  • A szél mindig felfrissíti a levegőt. Ezért mindig a levegő mozgásának megfelelő ablak legyen kinyitva.
ízületi-gyulladás-légkondi2
Fotó: Johannes Mann / Getty Images Hungary
  • Otthoni szélcsatorna is létrehozható. Egy ventilátor, ami kis asztali típus is lehet, az egyik nyitott ablak elé helyezve behajtja a levegőt, egy másik pedig egy másik nyitott ablakhoz téve kihajtja. Így felgyorsítható a meleg levegő kiáramlása, és átszellőzik a helyiség.
  • Gyorsan lehűti a testet egy csukló köré tekert törölköző, amelybe jégkockák vannak csomagolva.

A fájdalomcsillapítók nem jelentenek tartós megoldást

Ha esetlegesen a légkondicionálás hatására belobbant vagy kiújult az ízületi gyulladás, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, mert így gyorsabban, hatékonyabban, a fájdalomcsillapítók esetleges mellékhatásait elkerülve lehet megszabadulni a problémától.

ízületi-gyulladás-légkondi1
Fotó: filadendron / Getty Images Hungary

- Azoknak, akik nem szeretnének a fájdalomcsillapítók túl gyakori alkalmazásától függeni, érdemes tartósabb megoldásokat keresni. Ez lehet például a lökéshullám-terápia, amely során a hullám áthatol a test felszínén, és beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, oldja a triggereket, élénkíti az anyagcserét és a vérkeringést. Ezáltal a kezelések nemcsak a fájdalmat csökkentik, de a sérült szövetek regenerálásával az okot is megszüntethetik - ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Hasonlóan jó eredmény érhető el a hialuronsav-injekcióval, amely szinte megolajozza az ízületeket. A gyulladás által érintett ízületbe fecskendezzük ezt a készítményt, hogy csökkentse a fájdalmat, valamint visszaállítsa az ízület kenését és lökéscsillapítását. A hialuronsav-injekció adása különösen kedvező lehet azon betegeknél, akiknél alapbetegségek, krónikus ízületi kopás és társuló krónikus ízületi gyulladás is fennáll. Szóba jöhet még az orvosikollagén-terápia, amely szintén injekciós kúraként csökkenti a fájdalmat, kezeli a kiinduló problémát. Ízületi gyulladásnál beválik a lágylézer-terápia, az orvosi akupunktúra és a neurálterápia is.

Ezen kezelések nagy előnye, hogy értő kezekben remekül kombinálhatók a konzervatív orvosi kezelésekkel is. Mindemellett az erre hajlamos betegeknek tudniuk kell, hogy az ízületi gyulladások részben megelőzhetők rendszeres testmozgással, a normál testsúly megőrzésével és a gyulladást fellobbantó helyzetek - így a légkondicionálás - körültekintő kezelésével.

Így hűtsd le a lakást légkondi nélkül: egyszerű, olcsó megoldások a nyári melegben

Néhány egyszerű változtatással könnyen hűvös marad a lakás.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük