A klímatisztítás lépései, hogy ne legyél beteg tőle: ha elmulasztod, kórokozókkal szennyeződik a levegő
A nem jól fertőtlenített klíma káros hatással lehet az egészségre: a tisztítás lépéseit fontos alaposan elvégezni.

légkondi
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár esővel indult a június, idén is beköszöntött az igazi, nyári hőség, így az otthonokban és az irodákban is előkerülnek a klímák távirányítói. Mielőtt azonban az ember bekapcsolná a készüléket - vagy akár újat vásárol -, érdemes néhány alapvető javaslatot megfogadnia. 

A klíma működése közben folyamatos a páralecsapódás, amely kedvező táptalaj a gombáknak, vírusoknak és baktériumoknak. A rosszul fertőtlenített klímák káros hatással lehetnek az egészségre, előfordulhat, hogy allergiás reakciót váltanak ki, sőt komoly légúti megbetegedéseket is okozhatnak. A klímatisztítás maga a készülék zavartalan és hatékony működése érdekében is fontos, hiszen a karbantartás hiánya a készülék élettartamának rövidülését is okozhatja.  

Mikor kell tisztítani a klímát?

Hámori Erika, a Praktiker kategóriamenedzsere szerint a készülékek tisztítását évente legalább kétszer, de szennyezettebb helyen akár többször is érdemes elvégezni, főleg az egészségügyi veszélyhelyzet árnyékában.

Erre leginkább a klíma első szezonális használata előtt, illetve ősszel kell sort keríteni. Idén különösen fontos a klímatisztítás gyakorisága, az alaposság és a megfelelő minőségű klímatisztító használata.

A klímatisztítás lépései

Először is szükséges a készülék áramtalanítása. Az előtisztítás, azaz a klíma felnyitása és kitörlése, kiporszívózása után jöhet a klímatisztító spray: ezek már 1300 forint körül kaphatóak, és gondoskodnak arról, hogy a vírusok, gombák és baktériumok ne maradjanak életben a légkondi belsejében. A spray-t egyenletesen kell használni, 10-15 perc, míg kifejti a hatását.

Ezután a készülék bekapcsolható, majd járatni kell, hogy a hőcserélőről a lecsapódó pára a fertőtlenítőfolyadékot a cseppvízelvezető csőbe is belemossa. Ez idő alatt megtörténhet a beltéri porszűrő elmosása, szárítása, majd visszahelyezése a beltéri egységbe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fontos a vízgyűjtő tálca tisztítása is. A kültéri egység takarítása általában nagynyomású levegővel történik, amit a kültéri ventilátor által szállított levegő áramlásának irányával ellentétes irányból fújnak a hőcserélő lamellái közé, így a berakódott por vagy szösz kicsapatható a hőcserélőből. 

Szakértő bevonása

Amennyiben kellemetlen, büdös levegőt fúj a klíma, valószínűleg elhanyagolt lehet a beltéri egység, és nincs kitisztítva. Aki nem biztos abban, hogy egyedül is meg tudja oldani a klíma teljes körű fertőtlenítését, mindenképpen kérje szakember segítségét. Fontos, hogy a komolyabb szennyeződések esetén mindenképpen szakszerviz közreműködése javasolt!

Mi ne kerüljön a hűtőbe?

A lakás hűtése mellett az ételeké is fontos, de nem minden étel viseli jól, ha hűtőszekrénybe rakják.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük