8 mindennap használt irodai eszköz, ami megbetegít
Az egérre és a monitorra talán nem úgy gondolsz, mint olyasmire, ami egészségügyi problémát okozhat.

Dia

 	Céges mobil 	Bár a céges mobil hasznos lehet, ha nem szeretnéd a saját telefonszámládat terhelni. Amennyiben viszont tízen használjátok ugyanazt a készüléket, légy tisztában vele, hogy nem kevés baktérium tanyázik rajta. Érdemes hetente egyszer fertőtlenítened a telefont - így elkerülheted a fertőzésveszélyt. 	Kapcsolódó képgaléria: 	10 veszélyes hely, ahol hemzsegnek a kórokozók »

Céges mobil

Bár a céges mobil hasznos lehet, ha nem szeretnéd a saját telefonszámládat terhelni. Amennyiben viszont tízen használjátok ugyanazt a készüléket, légy tisztában vele, hogy nem kevés baktérium tanyázik rajta. Érdemes hetente egyszer fertőtlenítened a telefont - így elkerülheted a fertőzésveszélyt.

Kapcsolódó képgaléria:
10 veszélyes hely, ahol hemzsegnek a kórokozók »

Dia

 	Billentyűzet 	Ha nem megfelelően használod a számítógép billentyűzetét, és gyakran végzel a csuklódat terhelő, megerőltető mozgást, könnyen alkulhat ki alagút-szindrómád. Fontos, hogy a billentyűzetet ne üsd túl erősen, illetve párnával emeld meg a kezed - elkerülve így az erek és idegek összenyomódását. 	Kapcsolódó cikk: 	A tenyéri alagút-szindróma tünetei, kezelése »

Billentyűzet

Ha nem megfelelően használod a számítógép billentyűzetét, és gyakran végzel a csuklódat terhelő, megerőltető mozgást, könnyen alkulhat ki alagút-szindrómád. Fontos, hogy a billentyűzetet ne üsd túl erősen, illetve párnával emeld meg a kezed - elkerülve így az erek és idegek összenyomódását.

Kapcsolódó cikk:
A tenyéri alagút-szindróma tünetei, kezelése »

Dia

 	Tűzőgép 	A tűzőgéppel hasonló a helyzet, mint a sok ember által használt céges telefonnal. Mivel nap mint nap sok ember érinti, ezért igazi kórokozó-tanya. Érdemes hetente egyszer fertőtlenítő kendővel áttörölnöd. 	Kapcsolódó cikk: 	7 kórokozókkal teli hely a lakásodban »

Tűzőgép

A tűzőgéppel hasonló a helyzet, mint a sok ember által használt céges telefonnal. Mivel nap mint nap sok ember érinti, ezért igazi kórokozó-tanya. Érdemes hetente egyszer fertőtlenítő kendővel áttörölnöd.

Kapcsolódó cikk:
7 kórokozókkal teli hely a lakásodban »

Dia


            	Nyomtató
            	Nem szerencsés túl közel ülnöd az irodában a lézernyomtatóhoz vagy a fénymásolóhoz. Ausztrál kutatók vizsgálatai alapján ugyanis bebizonyosodott, hogy a cigarettafüsthöz hasonlóan egészségkárósító hatással vannak a szervezetre. Működésük során mikroszkopikus festékrészecskéket bocsátanak ki, melyek légzőszervi betegségekhez vezethetnek. Ezen kívül komoly veszélyt jelenthet a belőlük kiáramló ózon is.
            	Kapcsolódó cikk:
            	A beteg épület szindróma 6 jellemző tünete »

Nyomtató

Nem szerencsés túl közel ülnöd az irodában a lézernyomtatóhoz vagy a fénymásolóhoz. Ausztrál kutatók vizsgálatai alapján ugyanis bebizonyosodott, hogy a cigarettafüsthöz hasonlóan egészségkárósító hatással vannak a szervezetre. Működésük során mikroszkopikus festékrészecskéket bocsátanak ki, melyek légzőszervi betegségekhez vezethetnek. Ezen kívül komoly veszélyt jelenthet a belőlük kiáramló ózon is.

Kapcsolódó cikk:
A beteg épület szindróma 6 jellemző tünete »

Dia

 	Egér 	Talán furcsán hangzik, de létező egészségügyi probléma az egérkarnak hívott betegség. Hosszú hónapokig tartó egérhasználat után alakul, és igen erős, a nyaknál, az egerésző kéz könyökénél és a csukló környékén jelentkező fájdalommal jelzi jelenlétét. Ha szeretnéd elkerülni a betegséget, ügyelj arra, hogy a vállizmok és a karizmok ne vegyenek részt a kattintásban, csak az ujjaidat használd.

Egér

Talán furcsán hangzik, de létező egészségügyi probléma az egérkarnak hívott betegség. Hosszú hónapokig tartó egérhasználat után alakul, és igen erős, a nyaknál, az egerésző kéz könyökénél és a csukló környékén jelentkező fájdalommal jelzi jelenlétét. Ha szeretnéd elkerülni a betegséget, ügyelj arra, hogy a vállizmok és a karizmok ne vegyenek részt a kattintásban, csak az ujjaidat használd.

Dia

 	Monitor 	A monitoron megjelenő betűk körvonalai nem olyan élesek, mint a papírra nyomtatott szövegé. Szemed épp ezért nehezebben tud fókuszálni, tehát az olvasás megerőltetőbb számára. Az erőlködéstől égni kezd, könnyebben elfárad. Fontos, hogy óránként tarts öt perc szünetet, valamint a monitor a tekintési irány alatt helyezkedjen el - a szemsík alatt. Ezáltal a felső szemhéj jobban fedi a szaruhártyát, és védelmet biztosít. 	Kapcsolódó cikk: 	A monitor-betegségek első tünetei »

Monitor

A monitoron megjelenő betűk körvonalai nem olyan élesek, mint a papírra nyomtatott szövegé. Szemed épp ezért nehezebben tud fókuszálni, tehát az olvasás megerőltetőbb számára. Az erőlködéstől égni kezd, könnyebben elfárad. Fontos, hogy óránként tarts öt perc szünetet, valamint a monitor a tekintési irány alatt helyezkedjen el - a szemsík alatt. Ezáltal a felső szemhéj jobban fedi a szaruhártyát, és védelmet biztosít.

Kapcsolódó cikk:
A monitor-betegségek első tünetei »

Dia

	Asztali lámpa	Törekedj arra, hogy se túl sötét, se túl világos ne legyen az íróasztalon a monitor környezetében. Sötétben a romló látási viszonyok nem kedveznek a szemnek, míg a túl erős fény fárasztja a szemed, esetleg zavaró fényvisszaverődéseket okozhat. Az asztali lámpa nem tesz jót a szemednek, hosszú távú használata enyhébb szemészeti problémákhoz vezethet, inkább használd a mennyezeti lámpát.

Asztali lámpa

Törekedj arra, hogy se túl sötét, se túl világos ne legyen az íróasztalon a monitor környezetében. Sötétben a romló látási viszonyok nem kedveznek a szemnek, míg a túl erős fény fárasztja a szemed, esetleg zavaró fényvisszaverődéseket okozhat. Az asztali lámpa nem tesz jót a szemednek, hosszú távú használata enyhébb szemészeti problémákhoz vezethet, inkább használd a mennyezeti lámpát.

Dia

 	Irodai szék 	Optimális irodai szék sajnos nincs, mert az ülés nem tesz jót a gerincnek. Az utolsó két ágyéki szegmentumban ülés közben jelentősen megnő a porckorongon belüli nyomás, ami gerincsérvhez vezethet. Az ülés túlságosan tehermentesíti és gyengíti az ágyéki gerinc stabilizálásában fontos szerepet játszó mély hátizmokat. Az egész napos ülőmunka megrövidíti a csípőhajlító izmokat, ezért idővel nehezebben egyenesedsz ki. 	Kapcsolódó cikk: 	Íme, a tökéletes irodai székek hátfájósoknak! »

Irodai szék

Optimális irodai szék sajnos nincs, mert az ülés nem tesz jót a gerincnek. Az utolsó két ágyéki szegmentumban ülés közben jelentősen megnő a porckorongon belüli nyomás, ami gerincsérvhez vezethet. Az ülés túlságosan tehermentesíti és gyengíti az ágyéki gerinc stabilizálásában fontos szerepet játszó mély hátizmokat. Az egész napos ülőmunka megrövidíti a csípőhajlító izmokat, ezért idővel nehezebben egyenesedsz ki.

Kapcsolódó cikk:
Íme, a tökéletes irodai székek hátfájósoknak! »

Ezt is szeretjük
Fotó: