Veszélyes az emberi szervezetre, ha ennél alacsonyabbra van állítva a klíma: a munkavégzésre is hat a hőmérséklet

Az irodai hőmérséklet beállításakor egészségügyi szempontokat is mérlegelni kell, és nem árt tudni, hogy a munkavégzés hatékonyságát is befolyásolhatja a klíma.

klíma
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Elérkezett a szezon első igazán forró hete, ilyenkor sok helyen állandó vita tárgya a megfelelő irodai hőmérséklet: a hölgyek gyakran pulóvert visznek magukkal a munkahelyükre, míg a férfiaknak felüdülést jelent az alaposan lehűtött iroda. A munka hatékonysága és az egészség szempontjából sem mindegy azonban, hogy hány fok van az irodában - pláne hőségriadó idején.

Nemek szerint is eltérő lehet, hogy ki milyen környezetben érzi jól magát, sőt egyes kutatások azt bizonyítják, hogy a munkahelyi hatékonyság is a beltéri hőmérsékleten múlhat. A témában született kutatási eredmények alapján éppen ezért érdemes áttekinteni, milyen típusú munkához milyen hőmérséklet ideális, és melyik nemnek mik a preferenciái. A jelenlegi extrém hőségben a kutatási eredmények mellett ráadásul egészségügyi szempontokat is figyelembe kell venni a klíma beállításakor.

Fontos, hogy milyen az irodai hőmérséklet

Egy több mint 500 fős németországi kutatás során egy 16 és 32⁰C közötti skálán mérték fel, hogy különféle hőmérsékleti jellemzők mellett hogyan teljesítenek matematikai, verbális és kognitív feladatokat a résztvevők. Az eredmények szerint a hőmérséklet növekedésével a nők a matematikai és szóbeli feladatokat gyorsabban végzik el, míg a férfiakra ennek pont az ellenkezője igaz. Mivel a nők hatékonyságának javulása nagyobb mértékű, mint a férfiak teljesítményének romlása, a kutatók szerint azokban az irodákban, ahol nők és férfiak hasonló arányban dolgoznak, a termosztát magasabbra tekerése összességében javíthat a cég mutatóin.

A nem túlhűtött iroda előnyeit bizonyítja az egyesült államokbeli Cornell University kutatása is, amely szerint a számítógépekkel dolgozó irodai alkalmazottak 25 fokos hőmérséklet mellett a munkaidejüket teljesen kitöltötték, és a gépelés során 10 százalékos hibaaránnyal dolgoztak. Ennél jóval hűvösebb, 20 fokos környezetben viszont a munkaidő alig több mint felében használták a klaviatúrát, a hibaarány pedig 25 százalékra emelkedett.

Ha ugyanis valaki fázik, a szervezetének több energiát kell a test melegen tartására fordítani, így kevesebb marad a koncentrációra, gondolkodásra, kreativitásra. A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a teljesítmény ilyetén csökkenése óránként és alkalmazottanként 10 százalékos többletköltséget jelent a munkáltatók számára.

Melegben jobb a csapatmunka

A feladat jellegétől is függ, hogy mi az ideális hőmérséklet. A relatíve magasabb hőmérséklet kedvezőbb lehet a kreatív gondolkodást igénylő munkát végzők számára, miközben a hűvösebb, 20 fokos környezet éberebben tarthatja az ismétlődő vagy monoton tevékenységet végrehajtó dolgozókat. A magasabb hőmérséklet természetesen nem jelent szaunahőfokot: 27°C felett például romlanak a matematikai képességek. 

Óvatosan kell bánni a klímával a hőségben

Bár a fentiek alapján azt gondolnánk, hogy könnyű beállítani az ideális irodai hőmérsékletet, nem árt szem előtt tartani néhány egészségügyi szempontot.

- A benti hőmérsékletet mindig a kintihez viszonyítva ajánlott állítani: 8-10 foknál ne legyen nagyobb a különbség azon a területen, ahova beérkezünk, hiszen az átlagos emberi szervezet biztonságosan, gond nélkül ekkora hőmérséklet-különbséget visel el - tanácsolja Nagy Sándor József, az LG Magyarország klímaüzletágának vezetője.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Ez azt jelenti, hogy 35-37 fokos hőségben az irodában 25-27 foknál ne legyen hidegebb, de ennél hűvösebb napokon se menjünk 23 fok alá, ellenkező esetben megfázással, ízületi panaszokkal is számolhatunk." Kerüljük a direkt légáramot is, azaz ne tartózkodjunk huzamosan ott, ahová a klíma a hideg levegőt fújja, hiszen még a normál huzatban tartózkodva is könnyen megfázhatunk. Ami az irodában az üzemeltető feladata, arra otthon nekünk kell figyelnünk: a szűrőket tisztítanunk, cserélnünk kell, de rendszeres időközönként szükséges a beltéri és a kültéri egységet is ellenőrizni, karbantartani. 

Káros ventilátorral aludni? 

Bár a túl erős klímahasználat mellett az állandó ventilátorozásnak is megvannak az egészségügyi hátrányai, az orvosok szerint valójában némi körültekintéssel a legtöbb kockázat kiiktatható.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük