Kiváltható az injekció cukorbetegeknél: így működik az inzulinpumpa
Hagyományos esetben inzulininjekcióval stabilizálják vércukorszintjüket a cukorbetegek, noha ma már több eszköz is segíthet. Ilyen az inzulinpumpa.

Inzulinpumpa, használat
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az 1-es típusú cukorbetegek kénytelenek inzulin alkalmazására a megfelelő vércukorszint elérése érdekében. Hagyományos esetben ez inzulininjekció, inzulinadagoló pen, használatával történik, ám a betegek mindennapjait ma már több eszköz is segíti.

Az inzulinpumpával kiküszöbölhető a gyakori öninjekciózás. Hogy mi is pontosan az inzulinpumpa, és hogy kiknek ajánlott, arról prof. dr. Barkai László, a Cukorbetegközpont diabetológusa beszélt. 

Hogy néz ki az inzulinpumpa?

Az inzulinpumpa egy olyan eszköz, mely előzetes beállítás alapján meghatározott mennyiségű inzulint juttat be a szervezetbe. Maga a pumpa egy kicsi, mobiltelefonhoz hasonló szerkezet, mely az inzulint egy vékony műanyag csőszereléken és kanülön keresztül folyamatosan a bőr alatti kötőszövetbe juttatja, ezáltal a hasnyálmirigy működéséhez hasonlóan 24 órán keresztül adagolja a hormont (nappal és éjszaka is).

A pumpával folyamatosan adagolt inzulin biztosítja a „bázis” inzulinszükségletet az étkezések között és az étkezésekhez szükséges „étkezési” vagy más néven bólus inzulint (a többletinzulin adása csupán egy gomb megnyomásával történik).

Az eszköz részei:

  • pumpa
  • tartály
  • infúziós szerelék
  • bevezető eszköz.
Az inzulinpumpa tartozékai.
Az inzulinpumpa tartozékai.

Kiknek ajánlott az inzulinpumpa?

Az inzulinpumpa főleg olyan cukorbetegeknek való, akiknél hagyományos módszerrel nem lehet elérni a megfelelő vércukorszintet, HbA1c-értéket, gyakori és nagymértékű kilengéseket tapasztalnak, illetve akiket sokszor sújt hipoglikémia (főleg éjszakai), vagy nem érzékelik a leeső glükózszintet.

Ez annak köszönhető, hogy a lehető legpontosabban képes biztosítani a szervezet inzulinigényét, főleg azért, mert igen kis mennyiségű inzulin bejuttatására is képes.

Érdemes megemlíteni a gyermekeket és fiatalokat is, ugyanis náluk kifejezetten nagy segítséget jelenthet, hiszen a beállítás révén nincs szükség gyakori injekciózásra és önfeledt, kényelmes életet élhetnek- egyrészt az öninjekciózás elkerülése miatt, másrészt azért, mert szabadabbnak érezhetik magukat, mivel nem az inzulinadaghoz kell igazítani az étkezéseket, hanem fordítva.

A cikk az ajánló után folytatódik

A pumpa javasolt használata összefoglalva:

  • rossz HbA1c-érték;
  • napi vércukor ingadozása jelentős (>=10,0 mmol/l);
  • hajnali jelenség (reggeli éhomi vércukor ismételten > 8,0 mmol/l);
  • havonta legalább három alkalommal észlelhető klinikai tünetekkel járó hipoglikémia;
  • hipoglikémia-érzet csökkenése vagy elvesztése; 
  • súlyos hipoglikémia (vércukor < 3,0 mmol/l) jelentkezik legalább egy ízben hat hónap alatt. 

Miért jó az inzulinpumpa?

Az inzulinpumpával remekül lehet utánozni az egészséges hasnyálmirigy működését, hiszen a pontos programozásának köszönhetően tökéletesen képes igazodni a szervezet inzulinigényéhez, figyelembe véve a beteg aktuális állapotát, étkezését, esetleges betegségét.

Nagyon fontos tudni, hogy a pumpa nem mér vércukorszintet, és magától nem képes kiszámolni a megfelelő adagot - ezeket a betegnek kell megtennie - hívja fel a figyelmet Barkai professzor, a Cukorbetegközpont diabetológusa. Éppen ezért a páciens által elsajátítható ismeretek szükségesek a megfelelő inzulinmennyiség meghatározásához, az ételek szénhidráttartalmának megbecsüléséhez. Viszont segítség, hogy a legtöbb eszköz rendelkezik egy úgynevezett bólusvarázslóval, mely segít kiszámolni a szükséges bólus inzulin mennyiségét.

Fontos! Csakis megfelelő ismeretekkel rendelkező, 1-es típusú cukorbetegek alkalmazhatják az inzulinpumpát orvosi beleegyezéssel! 

Durván emelik a vércukorszintet: 10 gyümölcs, ami tiltólistás cukorbetegeknek

Az inzulinrezisztencia meglététől függetlenül alapszabálynak tekinthető, hogy az alacsonyabb glikémiás indexű gyümölcsök, így a cseresznye, a meggy, a bogyósok, az eper vagy a körte nagyobb mennyiségben fogyaszthatók, míg a közepesek és magasak fogyasztását korlátozni érdemes. 

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük