A saját szervezet is képes gyógyítani a cukorbetegséget? Norvég kutatók eredménye
A hasnyálmirigy sejtjei képesek az alkalmazkodásra a Bergeni Egyetem szakemberei szerint.

cukorbetegseg-vercukor
beauty and style
Top olvasott cikkek

Norvég tudósok felfedezték, hogy a hasnyálmirigyben a szomszédos sejtek képesek átvenni a sérült vagy hiányzó inzulintermelő sejtek funkcióit - kutatásuk elvezethet a cukorbetegség új kezelési módjaihoz.

A cukorbetegséget az okozza, hogy nem képesek inzulint termelni a sérült vagy nem létező inzulinsejtek. Az inzulin egy hormon, mely a vércukorszint szabályozásához szükséges. Sok cukorbeteg inzulint kap a vércukorszint szabályozására.

A hasnyálmirigy sejtjei képesek az alkalmazkodásra

A norvégiai Bergeni Egyetem szakemberei nemzetközi kutatókkal együttműködve felfedezték, hogy a hasnyálmirigy glukagontermelő sejtjei képesek változni és alkalmazkodni oly módon, hogy ellássák a szomszédos sérült vagy hiányzó inzulintermelő sejtek feladatait. A glukagon egy peptidhormon, melyet a hasnyálmirigy alfasejtjei termelnek, és feladata a vércukorszint emelése, azaz hatása ellentétes az inzulinéval.

- Valószínűleg a cukorbetegség-kezelés egy teljesen új formájának a kezdetét jelentheti ez, amikor a szervezet képes saját inzulint termelni egy kis kezdeti segítséggel - idézte Luiza Ghilát, a norvég egyetem kutatóját a Science Daily tudományos hírportál.

A kutatók felfedezték, hogy a hasnyálmirigyben lévő szomszédos sejteknek csupán 2%-a képes megváltoztatni funkcióját. Ennek ellenére optimisták az új kezelési lehetőségek megközelítését illetően.

Növelték az inzulintermelő sejtek számát

Kutatásukban először voltak képesek leírni a sejtidentitás változása mögötti mechanizmust, mely nem egy passzív folyamat, hanem a környező sejtekből jövő jelzések eredménye. A kutatásban képesek voltak 5%-ra növelni az inzulintermelő sejtek számát egy hatóanyag segítségével, mely hatással volt a sejtek közötti jelzőfolyamatra. Eredményeiket állatkísérletekben mutatták be.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Ha többet tudunk meg az ezen sejt rugalmassága mögött álló mechanizmusról, valószínűleg képesek leszünk a folyamatot kontrollálni, és még több sejt identitását megváltoztatni oly módon, hogy több inzulin termelődjön - magyarázta Ghila.

A kutatók szerint felfedezésük nemcsak a cukorbetegség kezelését illetően jó hír. A sejtidentitás és -funkció változtatásának képessége döntő felfedezés lehet más sejthalál okozta betegségek kezelésében, mint az Alzheimer-kór és a szívroham miatti sejtkárosodás - mondta Luiza Ghila.

Egészséges reggelik - cukorbetegeknek is

Természetesen a kettes típusú cukorbetegség megelőzése szempontjából a legfontosabb a helyes táplálkozás. A következő alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztása ajánlott a reggeli órákban.

Kép: Getty Images.

Ezt is szeretjük